Ce este cancerul salpingian?

Cancerul salpingian, cunoscut și sub numele de cancer tubar, este o formă rară de cancer care afectează trompele uterine. Acest tip de cancer este adesea diagnosticat în stadii avansate, din cauza simptomelor vagi și a lipsei unor metode eficiente de screening al cancerului salpingian, iar din această cauză tratamentul trebuie să fie unul complex.

Trompele uterine sunt structuri tubulare care fac legătura între ovar și uter și au un rol esențial în procesul de reproducere. Cancerul salpingian apare atunci când celule anormale, maligne, încep să se dezvolte în trompa uterină.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de cancer salpingian

În funcție de tipul celulei care devine malignă, cancerul  trompelor uterine se clasifică în:

  • Adenocarcinoamele – reprezintă peste 95% din totalul cancerelor salpingiene, celulele care se multiplică anormal având originea în mucoasa tubului uterin,
  • Leiomiosarcoamele – sunt foarte rare și se formează din celulele musculare sau celulele din țesutul conjunctiv al trompelor uterine.

Cauze și factori de risc pentru cancerul tubar

Cele mai multe cancere tubare își au originea într-un alt organ și sunt de fapt metastaze. Există însă și situații când cancerul apare în porțiunea terminală a trompei și se răspândește la ovar, determinând simptomatologie de cancer ovarian.

Cancerul debutează atunci când apar anumite mutații specifice la nivelul materialului genetic celular. Ca urmare, celulele se divid necontrolat și au o durată de viață mult mai lungă față de celulele sănătoase, determinând apariția unei formațiuni tumorale.

Principalii factori de risc pentru cancerul salpingian sunt:

 Cum se manifestă cancerul salpingian?

Unul dintre cele mai mari obstacole în diagnosticul cancerului salpingian este faptul că simptomele sunt adesea vagi și pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni, cum ar fi sindromul premenstrual sau anumite tulburări digestive.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Pacienții pot prezenta următoarele simptome:

  • Durere pelvină sau disconfort persistent,
  • Balonare și senzație de sațietate precoce,
  • Sângerări vaginale care au loc în afara menstruației (metroragie),
  • Schimbări ale secreților vaginale, care pot să devină apoase sau sangvinolente,
  • Schimbări ale tranzitului intestinal, precum constipația,
  • Poliurie (urinări frecvente),
  • Dispareunie (durere în timpul actului sexual),
  • Pierdere inexplicabilă în greutate,
  • Oboseală cronică.

Investigații pentru diagnostic

Cancerul salpingian poate fi greu de detectat în stadiile incipiente, de aceea, pacientele cu simptomatologie suspectă trebuie să fie supuse unei anamneze, pentru ca medicul ginecolog să afle cât mai multe detalii despre simptome, istoricul personal si familial. Anamneza va fi urmată de un examen clinic obiectiv, în care medicul poate palpa o eventuală formațiune abdominală, în timpul tușeului vaginal.

Medicul poate recomanda și unele teste de laborator, în special antigenul CA-125, care prezintă valori crescute în cancerele de ovar și de trompe uterine. Rezultatele obținute trebuie interpretate întotdeauna în context clinic, pentru că valorile crescute ale acestui marker se pot datora schimbărilor hormonale specifice premenopauzei.

Metodele imagistice folosite în cazurile suspecte de cancer de trompă uterină includ ecografia transvaginală, tomografie computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT). Toate acestea permit obținerea imaginilor necesare pentru a pune un diagnostic și a evalua organele din vecinătate.

La pacientele cu ascită, se poate efectua o paracenteză (procedura medicală prin care se drenează fluidul din cavitatea abdominală), urmând ca o mostră din lichidul recoltat să fie trimisă la un laborator, unde se va verifica prezența celulelor tumorale.

Biopsia este intervenția în cadrul căreia se recoltează o bucată din țesutul tumoral, care este apoi analizată de un medic anatomopatolog, în vederea stabilirii diagnosticului și a stadializării.

În funcție de extensia locală tumorală și afectarea nodulilor limfatici, cancerul salpingian se clasifică în:

  • Stadiul 1: Cancerul afectează una sau ambele trompe uterine,
  • Stadiul 2: Cancerul afectează o trompă uterină și țesuturile învecinate din regiunea pelvină,
  • Stadiul 3: Cancerul s-a răspândit în afara regiunii pelvine și afectează alte organe sau noduli limfatici,
  • Stadiul 4: Cancerul provoacă metastaze hepatice, metastaze pulmonare sau metastaze cerebrale.

Tratamentul recomandat pentru cancerul salpingian

Tratamentul cancerului salpingian depinde de stadiul cancerului, de vârsta pacientei, de starea generală de sănătate și de alți factori individuali. Astfel, opțiunile de tratament pot include:

  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii și a țesutului afectat. În funcție de stadiul cancerului, poate fi necesară îndepărtarea ovarelor și trompelor uterine (salpingo-oofrectomie) și a altor țesuturi adiacente sau chiar îndepărtarea uterului (histerectomie).
  • Terapia cu radiații: Radioterapia este folosită în unele cazuri pentru a distruge celulele maligne rămase după intervenția chirurgicală sau pentru a reduce simptomele.
  • Chimioterapia este o parte importantă a tratamentului cancerului salpingian. Medicamentele chimioterapeutice pot fi administrate înainte sau după intervenția chirurgicală și pot ajuta la distrugerea celulelor anormale rămase.
  • Terapie țintită: Pentru pacientele cu mutații BRCA1 sau BRCA2, terapia țintită poate fi o opțiune. Aceasta implică administrarea unor medicamente specifice, care vizează mutațiile genetice și opresc dezvoltarea tumorii.

Prognostic

Prognosticul pentru cancerul salpingian depinde de stadiul în care este diagnosticat. De multe ori, afecțiunea este descoperită în stadii avansate, ceea ce poate reduce semnificativ șansele de supraviețuire. Cu toate acestea, tratamentul adecvat poate îmbunătăți calitatea vieții pacientelor și poate prelungi supraviețuirea.

Pentru că diagnosticul cancerului salpingian este dificil de stabilit în stadii timpurii, screeningul este esențial. Pentru femeile cu un istoric familial de cancer ovarian sau cu mutații BRCA1 și BRCA2, este indicat un sfat genetic și efectuarea unor teste genetice, pentru identificarea riscului crescut.

Diagnosticul și tratamentul cancerului salpingian la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la proceduri avansate pentru diagnosticul de certitudine al cancerului salpingian. Investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente performante, de ultimă generație, precum aparatele RMN cu putere 3 Tesla, iar scanarea PET-CT este efectuată cu Siemens Biograph Horizon, unic în România.

De asemenea, biopsiile se pot realiza în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, probele de țesut prelevate urmând să fie analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, unde examenul histopatologic poate fi completat de un examen imunohistochimic, pentru un diagnostic de mare precizie.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele diagnosticate cu un cancer salpingian au acces la serviciile unei Comisii oncologie multidisciplinare (Tumor Board) și la toate metodele de tratament disponibile în prezent, în funcție de indicația stabilită.

Tratamentul chirurgical se efectuează la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, iar echipa chirurgicală are experiență îndelungată în gestionarea corectă a cazurilor complexe, cu rezultate bune pe termen lung. Astfel, pot fi realizate inclusiv intervenții de exenterație pelvină și tratament chirurgical pentru metastazele provocate de cancerul salpingian.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR