Investigații pentru diagnostic
Cancerul salpingian poate fi greu de detectat în stadiile incipiente, de aceea, pacientele cu simptomatologie suspectă trebuie să fie supuse unei anamneze, pentru ca medicul ginecolog să afle cât mai multe detalii despre simptome, istoricul personal si familial. Anamneza va fi urmată de un examen clinic obiectiv, în care medicul poate palpa o eventuală formațiune abdominală, în timpul tușeului vaginal.
Medicul poate recomanda și unele teste de laborator, în special antigenul CA-125, care prezintă valori crescute în cancerele de ovar și de trompe uterine. Rezultatele obținute trebuie interpretate întotdeauna în context clinic, pentru că valorile crescute ale acestui marker se pot datora schimbărilor hormonale specifice premenopauzei.
Metodele imagistice folosite în cazurile suspecte de cancer de trompă uterină includ ecografia transvaginală, tomografie computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT). Toate acestea permit obținerea imaginilor necesare pentru a pune un diagnostic și a evalua organele din vecinătate.
La pacientele cu ascită, se poate efectua o paracenteză (procedura medicală prin care se drenează fluidul din cavitatea abdominală), urmând ca o mostră din lichidul recoltat să fie trimisă la un laborator, unde se va verifica prezența celulelor tumorale.
Biopsia este intervenția în cadrul căreia se recoltează o bucată din țesutul tumoral, care este apoi analizată de un medic anatomopatolog, în vederea stabilirii diagnosticului și a stadializării.
În funcție de extensia locală tumorală și afectarea nodulilor limfatici, cancerul salpingian se clasifică în:
- Stadiul 1: Cancerul afectează una sau ambele trompe uterine,
- Stadiul 2: Cancerul afectează o trompă uterină și țesuturile învecinate din regiunea pelvină,
- Stadiul 3: Cancerul s-a răspândit în afara regiunii pelvine și afectează alte organe sau noduli limfatici,
- Stadiul 4: Cancerul provoacă metastaze hepatice, metastaze pulmonare sau metastaze cerebrale.