Ce este cancerul bronhopulmonar?

Cancerul pulmonar (sau neoplasmul/carcinomul bronhopulmonar) apare atunci când celulele de la nivelul plămânilor suferă mutații și se înmulțesc necontrolat, formând tumori. Plămânii pot fi afectați însă și de metastaze pulmonare, care sunt tumori secundare, apărute prin diseminarea la distanță, prin sânge și limfă, a unor celule maligne din tumori formate la nivelul altor organe (de cele mai multe ori colon, rinichi, pancreas sau sân).

Watch on YouTube

Mortalitatea provocate de cancerele pulmonare este cea mai ridicată pe plan mondial comparativ cu ratele de deces datorate celorlalte tipuri de cancer și al doilea cel mai frecvent diagnosticat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, cancerul bronhopulmonar este cea mai întâlnită afecțiune oncologică la bărbați. Diagnosticat și tratat din timp, acest tip de cancer poate fi vindecat, fără o afectare considerabilă a calității vieții pacientului.

Fumătorii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer pulmonar, chiar dacă acest tip de cancer poate apărea și la persoanele nefumătoare. Riscul de a dezvolta o formă de cancer pulmonar crește cu numărul de țigări fumate zilnic și cu intervalul de timp în care persoana respectivă a fumat. Persoanele care renunță la fumat chiar și după o perioadă îndelungată în care au fumat pot scădea astfel riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

  • Vino la SANADOR pentru o consultație de pneumologie și investigații periodice de screening!

Tipuri de cancer bronhopulmonar

Din punct de vedere medical, cancerele bronhopulmonare sunt clasificate în funcție de aspectul microscopic al probelor bioptice pulmonare. În funcție de tipul de cancer, medicul curant poate stabili schema terapeutică potrivită și planul de tratament.

Cele două mari tipuri de cancer includ:

  • Cancer pulmonar cu celule mici – apare aproape exclusiv la persoanele fumătoare și este mai puțin frecvent decât forma cu celule mari;
  • Cancer pulmonar cu celule mari – acest tip de cancer înglobează mai multe forme: carcinom scuamos, adenocarcinom, carcinom cu celule mari.

Cauze și factori de risc în cancerul pulmonar

Fumatul este responsabil de majoritatea cazurilor cancer bronhopulmonar, luând în considerare deopotrivă fumătorii activi, dar și cei expuși la fumatul pasiv. Însă, cancerul pulmonar se poate produce și la persoane care nu au fumat și nu au fost expuse la fumatul pasiv, caz în care este dificil de stabilit o cauză clară.

Fumatul produce cancer pulmonar prin degradarea celulelor ce căptușesc plămânii. În momentul în care fumul de țigară este inhalat, mai multe substanțe carcinogene sunt introduse în plămân, iar efectele acestora asupra structurii pulmonare sunt imediate. Inițial, efectele asupra celulelor pulmonare sunt reversibile, însă cu fiecare expunere la fumul de țigară, se produc leziuni celulare imposibil de reparat. Cu trecerea timpului, funcția respiratorie ajunge să fie alterată și crește riscul de cancer pulmonar.

O parte dintre factorii de risc pentru acest tip de cancer pot fi controlați (renunțarea la fumat), în timp ce alții sunt inevitabili (antecedentele familiale). Astfel, factorii de risc care predispun la cancer pulmonar sunt:

  • Fumatul – riscul de a dezvolta o formă de cancer pulmonar crește exponențial cu numărul de țigări fumate zilnic și cu cât perioada de timp în care persoana respectivă a fumat;
  • Expunerea la fumatul pasiv – chiar dacă o persoană nu fumează, prezintă un anumit risc de a dezvolta cancer pulmonar din cauza faptului că este expusă fumului de țigară;
  • Radioterapie în antecedente – pacienții care au fost supuși ședințelor de radioterapie pentru a trata alte cancere din corp au un risc mărit în fața cancerului pulmonar;
  • Expunerea la substanțe chimice cu proprietăți radioactive – aceste substanțe sunt produse prin degradarea uraniului în sol, roci și ape și pot intra în componența aerului respirat;
  • Expunerea la azbest și alte substanțe carcinogene – expunerea profesională la azbest sau alte substanțe nocive (arsenic, crom, nichel) cresc riscul de a dezvolta cancer pulmonar, în special pentru persoanele fumătoare; de asemenea, expunerea la azbest provoacă placa pleurală.
  • Antecedente familiale de cancer pulmonar – persoanele care au avut cazuri de cancere pulmonare în familie la rudele de gradul I au un risc crescut de a face aceeași boală. În acest caz, este recomandat și un consult de genetică medicală și efectuarea unor teste genetice pentru cancer.

Metode de prevenție pentru cancerul pulmonar

Pentru scăderea incidenței cancerului bronhopulmonar se recomandă:

  • Un regim alimentar bogat în fructe și legume (în special cele care conțin vitaminele A și C);
  • Renunțarea la fumat - riscul asociat fumatului dispare în 4 ani pentru cei care au fumat un pachet pe zi și în 10 ani pentru cei care au fumat mai mult de două pachete. Riscul este crescut la persoanele care au fumat pe o perioadă mai lungă de 20 de ani;
  • Evitarea expunerii pasive la fumul de țigară;
  • Efectuarea de exercițiil fizice moderate cât mai multe zile din săptămână;
  • Evaluare medicală periodică - clinică și paraclinică.

Simptomele și semnele de cancer bronhopulmonar

De regulă, cancerul pulmonar în stadii incipiente nu are manifestări specifice, însă în stadii avansate, există anumite manifestări clinice notabile:

Complicațiile cancerului bronhopulmonar

În evoluția lui, prin mecanismele complexe pe care le determină la nivelul alveolelor pulmonare și țesuturilor, cancerul pulmonar poate conduce la multiple complicații:

  • Tulburări respiratorii – pacienții cu cancer bronhopulmonar se confruntă cu dificultăți de respirație datorate expansiunii în volum a tumorii pulmonare, ce poate comprima sau bloca principalele căi respiratorii; de asemenea, pacienții pot dezvolta abcese pulmonare, colecții lichidiene asociate formațiunii tumorale, procese ce îngreunează foarte mult expansiunea alveolară normală din timpul respirației și ventilarea eficientă a câmpurilor pulmonare;
  • Pneumotoraxul - tipul spontan secundar apare, de regulă, ca o complicație a unor afecțiuni preexistente, printre care se numără și cancerul pulmonar;
  • Creșterea nivelului de calciu în sânge;
  • Hemoptizie – cancerul pulmonar poate evolua cu sângerări de la nivelul parenchimului pulmonar, prin rupturi de septuri alveolare survenite odată cu evoluția bolii; poate fi controlată medicamentos;
  • Durere – cancerul pulmonar avansat este însoțit de apariția durerilor marcante mai ales dacă formațiunea tumorală ocupă un volum important din teritoriul pulmonar sau este situată de-a lungul unui os sau la granița dintre organe învecinate; poate fi controlată medicamentos;
  • Pleurezie – prezența cancerului pulmonar poate favoriza acumularea unei cantități de lichid inflamator în învelișul ce căptușește plămânii (spațiul pleural); pleurezia determină suferință respiratorie importantă și necesită tratament specific pentru a obține evacuarea lichidului și pentru a preveni repetarea acestei complicații;
  • Metastaze – extinderea tumorală în alte regiuni din corp (metastaze cerebrale, metastaze ale sistemului nervos, metastaze osoase, metastaze suprarenale); răspândirea cancerului poate produce durere, greață, cefalee și alte manifestări în funcție de organul afectat. Cancerul pulmonar care se extinde dincolo de limita plămânilor este, de regulă, nevindecabil, dar metastazele pulmonare pot fi tratate prin chirurgie toracică asistată laser, dacă această soluție terapeutică este recomandată în Tumor Board (Comisia Oncologică Multidisciplinară). De multe ori, tratamentul metastazelor are doar rol adjuvant/paliativ, de ameliorare a simptomatologiei și îmbunătățire a calității vieții.
  • La Spitalul Clinic SANADOR, metastazele pulmonare pot fi tratate prin intervenții chirurgicale asistate laser. Programează o consultație și cere detalii despre această procedură!
Watch on YouTube

Diagnosticul cancerului bronhopulmonar

Există mai multe analize și investigații speciale necesare pentru stabilirea diagnosticului de cancer bronhopulmonar, acestea urmând să fie recomandate de medicul pneumolog, după un examen clinic riguros, completat de anamneză și de verificarea istoricului medical al pacientului.

Pentru screeningul cancerului (în lipsa unor semne și simptome) poate fi recomandată efectuarea unei tomografii computerizate (CT pulmonar) anual la persoanele cu factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer (spre exemplu, la pacienți care au renunțat la fumat după perioade îndelungate în care au fumat).

În cazul unui pacient suspect de cancer bronhopulmonar, sunt recomandate următoarele investigații:

  • analize de sânge - pentru măsurarea nivelurilor de afla-fetoproteine;
  • radiografie pulmonară sau CT pulmonar; 
  • examen citologic al sputei;
  • biopsie pulmonară realizată prin bronhoscopie (introducerea unui endoscop pentru vizualizarea căilor aeriene și prelevarea unui fragment din țesutul suspect) sau mediastinoscopie (procedură minim invazivă de chirurgie indicată pentru vizualizarea și biopsierea mediastinului – regiunea interpulmonară a cavității toracice);
  • biopsie lichidă;
  • biopsie ganglionară.

Pentru identificarea metastazelor, după confirmarea diagnosticului de cancer, sunt necesare investigații specifice, care pot stabili stadiul bolii și gradul de extindere tumorală. Testele de stadializare includ examene CT, RMN, PET-CT și scintigrafii, fiecare caz necesitând un plan diferit de investigare. Antigenul carcinoembrionar (CEA) este un marker tumoral utilizat frecvent pentru monitorizarea evoluției și eficienței tratamentului în cazurile de cancer pulmonar.

În stabilirea diagnosticului este foarte important momentul în care pacientul se adresează medicului specialist. Există forme silențioase de cancer pulmonar, care nu prezintă simptomatologie decât tardiv, fapt care duce inevitabil la diagnosticarea bolii într-un stadiu avansat.

Watch on YouTube

Stadiile cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este stadializat în funcție de dimensiunea tumorii inițiale, de invadarea țesuturilor adiacente și de răspândirea celulelor maligne la nodulii limfatici sau la alte organe. Tratamentul poate fi indicat numai după stadializarea corectă a bolii.

Există mai multe stadii ale cancerului bronhopulmonar:

  • Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul bronhopulmonar, iar renunțarea la fumat este cea mai importantă metodă de prevenție.
  • Stadiul 0 (cancer in situ) – cancerul pulmonar este limitat la o zonă clară din mucoasa plămânului, fără să afecteze întregul organ;
  • Stadiul I – cancerul este limitat la nivelul plămânului;
  • Stadiul II – au apărut mai multe tumori într-un lob pulmonar sau celulele s-au extins la nodulii limfatici;
  • Stadiul III – cancerul s-a extins la un alt lob al plămânului afectat și la ganglioni;
  • Stadiul IV – celulele maligne s-au extins la ambii plămâni și la alte organe.

Tratamentul cancerului bronhopulmonar

Tratamentul este stabilit în funcție de stadiul bolii și starea generală de sănătate a pacientului.

Tratamentul chirurgical

Obiectivul tratamentului chirurgical în cancerul bronhopulmonar îl reprezintă îndepărtarea volumului tumoral cu o margine de siguranță atent stabilită. Intervenția poate varia ca anvergură, în funcție de abordul chirurgical impus fiecărui caz (rezecție în unghi, rezecție segmentară, lobectomie, pneumonectomie). În cadrul intervenției, se rezecă, de asemenea, și grupele ganglionare, care vor fi examinate în vederea detectării extinderilor ganglionare tumorale.

Tratamentul chirurgical este o opțiune pentru cancerele limitate la teritoriul pulmonar. În cazul în care este vorba despre o formațiune tumorală pulmonară mărită de volum, se poate recomanda efectuarea chimioterapiei sau radioterapiei înainte de intervenție, cu scopul de a încerca micșorarea volumului tumoral de excizat. Dacă, după intervenție, există riscul să fie identificat țesut tumoral remanent sau să recidiveze cancerul, se poate recomanda efectuarea chimioterapiei sau radioterapiei după intervenția chirurgicală.

Radioterapia

Radioterapia folosește doze mari de radiații pentru distrugerea celulelor canceroase. În cazurile în care tumora pulmonară este localizată, dar într-un stadiu avansat, radioterapia poate fi recomandată înainte și după intervenția de chirurgie toracică. Se poate asocia deseori cu chimioterapia. Dacă intervenția chirurgicală nu reprezintă o opțiune de tratament, prima atitudine terapeutică va fi asocierea chimioterapiei cu radioterapia. Pentru formele avansate de cancer pulmonar cu metastaze, radioterapia poate fi utilă în ameliorarea simptomatologiei.

Watch on YouTube

Chimioterapia

Chimioterapicele sunt administrate pentru a distruge celulele maligne. Acestea pot fi administrate ca monoterapie sau în combinație, pe cale orală sau intravenoasă. Combinațiile de medicamente se administrează, de regulă, sub formă de cure pe perioade de săptămâni sau luni, urmate de perioade de pauze, pentru ca pacienții să aibă timp de refacere.

Chimioterapia este utilizată în mod frecvent după intervenția chirurgicală, pentru a distruge celulele canceroase remanente. Poate fi efectuată ca terapie singulară sau în asociere cu radioterapia. De asemenea, poate distruge o parte din volumul tumoral, facilitând astfel abordul chirurgical și succesul terapeutic. În cancerele pulmonare avansate, chimioterapia poate avea rol de terapie paliativă, contribuind la un control mai bun al simptomatologiei.

Stereotaxia

Radioterapia stereotaxică și radiochirurgia stereotaxică reprezintă metode de tratament pe bază de radiații, care presupun utilizarea mai multor fascicule îndreptate spre tumoră, din unghiuri diferite. Tratamentul prin această metodă poate să necesite efectuarea mai multor ședințe.

Stereotaxia în tratamentul tumorilor pulmonare poate fi indicată pentru pacienții cu tumori mici, care au contraindicație pentru intervenția chirurgicală. Metoda poate fi utilizată cu succes și în cazul cancerelor pulmonare care metastazează la creier sau la nivelul altor organe.

Terapia țintită

Medicamentele din această categorie au un mecanism de acțiune concentrat pe anomaliile celulare, pe mutațiile genetice care au dus la dezvoltarea respectivei tumori în organism. Prin acțiunea lor la nivel celular, aceste medicamente distrug celulele maligne. Se utilizează mai multe categorii de medicamente în tratamentul cancerelor pulmonare, terapia țintită fiind indicată de obicei în cazurile de cancer avansat sau recurent. O parte dintre aceste medicamente funcționează la pacienții care au cancere prin mutații genetice cunoscute și diagnosticate.

Imunoterapia

Imunoterapia se bazează pe acțiunea sistemului imun pentru a contracara cancerul. Combaterea bolilor prin sistemul imun propriu organismului poate să nu funcționeze asupra celulelor canceroase, pentru că acestea produc proteine ce le ajută să nu fie detectate și distruse. Imunoterapia acționează tocmai prin interferența cu mecanismul anterior descris, ajutând sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele anormale. În general, imunoterapia are aplicabilitate în cancerele pulmonare local avansate și în cancerele cu extindere metastatică.

Îngrijire paliativă

Pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar se confruntă adesea cu manifestările clinice ale cancerului, dar și cu efectele adverse ale tratamentului. Terapia de suport sau îngrijirea paliativă este un domeniu medical care se ocupă de controlul acestor simptome și de îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici.

Diagnosticul și tratamentului cancerului bronhopulmonar la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la cele mai performante investigații de screening și diagnostic pentru afecțiunile bronhopulmonare, inclusiv de investigații avansate, cum sunt bronhoscopia și mediastinoscopia.

În cazul unui diagnostic de cancer bronhopulmonar, pacienții beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de o abordare terapeutică personalizată, integrată, care poate include, în funcție de indicația medicală existentă: chimioterapie, imunoterapie, radioterapie, stereotaxie. Fiecare caz este discutat în Comisia Oncologică Multidisciplinară, care stabilește cel mai potrivit protocol terapeutic.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR pot fi realizate cele mai complexe intervenții de chirurgie toracică, inclusiv proceduri asistate laser, indicate în metastazele pulmonare. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat dotat cu laser chirurgical dedicat țesutului pulmonar - ERASER Nd:YAG (120 W) capabil să îndepărteze un număr mare de metastaze din plămâni, cu prezervarea parenchimului pulmonar.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR