Tratamentul cancerului bronhopulmonar
Tratamentul este stabilit în funcție de stadiul bolii și starea generală de sănătate a pacientului.
Tratamentul chirurgical
Obiectivul tratamentului chirurgical în cancerul bronhopulmonar îl reprezintă îndepărtarea volumului tumoral cu o margine de siguranță atent stabilită. Intervenția poate varia ca anvergură, în funcție de abordul chirurgical impus fiecărui caz (rezecție în unghi, rezecție segmentară, lobectomie, pneumonectomie). În cadrul intervenției, se rezecă, de asemenea, și grupele ganglionare, care vor fi examinate în vederea detectării extinderilor ganglionare tumorale.
Tratamentul chirurgical este o opțiune pentru cancerele limitate la teritoriul pulmonar. În cazul în care este vorba despre o formațiune tumorală pulmonară mărită de volum, se poate recomanda efectuarea chimioterapiei sau radioterapiei înainte de intervenție, cu scopul de a încerca micșorarea volumului tumoral de excizat. Dacă, după intervenție, există riscul să fie identificat țesut tumoral remanent sau să recidiveze cancerul, se poate recomanda efectuarea chimioterapiei sau radioterapiei după intervenția chirurgicală.
Radioterapia
Radioterapia folosește doze mari de radiații pentru distrugerea celulelor canceroase. În cazurile în care tumora pulmonară este localizată, dar într-un stadiu avansat, radioterapia poate fi recomandată înainte și după intervenția de chirurgie toracică. Se poate asocia deseori cu chimioterapia. Dacă intervenția chirurgicală nu reprezintă o opțiune de tratament, prima atitudine terapeutică va fi asocierea chimioterapiei cu radioterapia. Pentru formele avansate de cancer pulmonar cu metastaze, radioterapia poate fi utilă în ameliorarea simptomatologiei.
Watch on YouTube
Chimioterapia
Chimioterapicele sunt administrate pentru a distruge celulele maligne. Acestea pot fi administrate ca monoterapie sau în combinație, pe cale orală sau intravenoasă. Combinațiile de medicamente se administrează, de regulă, sub formă de cure pe perioade de săptămâni sau luni, urmate de perioade de pauze, pentru ca pacienții să aibă timp de refacere.
Chimioterapia este utilizată în mod frecvent după intervenția chirurgicală, pentru a distruge celulele canceroase remanente. Poate fi efectuată ca terapie singulară sau în asociere cu radioterapia. De asemenea, poate distruge o parte din volumul tumoral, facilitând astfel abordul chirurgical și succesul terapeutic. În cancerele pulmonare avansate, chimioterapia poate avea rol de terapie paliativă, contribuind la un control mai bun al simptomatologiei.
Stereotaxia
Radioterapia stereotaxică și radiochirurgia stereotaxică reprezintă metode de tratament pe bază de radiații, care presupun utilizarea mai multor fascicule îndreptate spre tumoră, din unghiuri diferite. Tratamentul prin această metodă poate să necesite efectuarea mai multor ședințe.
Stereotaxia în tratamentul tumorilor pulmonare poate fi indicată pentru pacienții cu tumori mici, care au contraindicație pentru intervenția chirurgicală. Metoda poate fi utilizată cu succes și în cazul cancerelor pulmonare care metastazează la creier sau la nivelul altor organe.
Terapia țintită
Medicamentele din această categorie au un mecanism de acțiune concentrat pe anomaliile celulare, pe mutațiile genetice care au dus la dezvoltarea respectivei tumori în organism. Prin acțiunea lor la nivel celular, aceste medicamente distrug celulele maligne. Se utilizează mai multe categorii de medicamente în tratamentul cancerelor pulmonare, terapia țintită fiind indicată de obicei în cazurile de cancer avansat sau recurent. O parte dintre aceste medicamente funcționează la pacienții care au cancere prin mutații genetice cunoscute și diagnosticate.
Imunoterapia
Imunoterapia se bazează pe acțiunea sistemului imun pentru a contracara cancerul. Combaterea bolilor prin sistemul imun propriu organismului poate să nu funcționeze asupra celulelor canceroase, pentru că acestea produc proteine ce le ajută să nu fie detectate și distruse. Imunoterapia acționează tocmai prin interferența cu mecanismul anterior descris, ajutând sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele anormale. În general, imunoterapia are aplicabilitate în cancerele pulmonare local avansate și în cancerele cu extindere metastatică.
Îngrijire paliativă
Pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar se confruntă adesea cu manifestările clinice ale cancerului, dar și cu efectele adverse ale tratamentului. Terapia de suport sau îngrijirea paliativă este un domeniu medical care se ocupă de controlul acestor simptome și de îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici.