Cauze și factori de risc
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!
Cancerul apare ca urmare a unor serii de mutații care apar în ADN-ul celulelor. ADN-ul conține informația necesară funcționării celulelor, iar mutațiile alterează această informație. Apar astfel celule maligne, care se dezvoltă și se înmulțesc necontrolat și care au abilitatea de a se răspândi la distanță și de a distruge țesuturi sănătoase. Celulele maligne se răspândesc prin sânge sau prin intermediul sistemului limfatic, dar și prin contact direct cu alte țesuturi. În cazul cancerelor pleurale secundare, sursa primară poate fi o tumoră pulmonară care presează pleura.
Nu se știe exact ce produce mutațiile care duc la apariția tumorilor primare ale pleurei. Factori de mediu și genetici pot fi implicați, în proporții diferite. În cazul mezoteliomului pleural, principalul factor incriminat este expunerea la azbest, un mineral fibros, termorezistent, cu multiple aplicații în industrie. Fibrele inhalate sau înghițite duc, la unele persoane, la apariția mezoteliomului pleural, de multe ori după zeci de ani. Însă nu toate persoanele expuse la azbest dezvoltă acest tip de cancer, de aceea specialiștii au ajuns la concluzia că există și alți factori implicați, ca radioterapia, mutații genetice moștenite și expunerea la nanotuburi de carbon utilizate în industria producătoare de articole sportive, componente auto și multe alte obiecte.
În cazul blastomului pleuropulmonar, un tip de cancer pleural rar care apare în primii ani de viață, apariția bolii este asociată unor mutații genetice și malformații ale plămânilor. Limfomul pleural primar se asociază, de obicei, cu un sistem imunitar compromis, ca în cazul pacienților infectați cu HIV sau anumite boli autoimune.
Factorii de risc cunoscuți pentru apariția cancerului pleural sunt:
- Expunerea la azbest, ca urmare a exercitării unei profesii în construcții, industria producătoare de izolații, minerit, industria auto și navală; această expunere provoacă și placă pleurală.
- Traiul în vecinătatea unor mine de azbest sau șantiere de demolare ori conviețuirea cu o persoană expusă la particule de azbest, care pot fi transportate pe haine;
- Sistem imunitar compromis;
- Istoric de cancer pleural în familie;
- Tratament de radioterapie în trecut;
- Prezența anumitor malformații pulmonare.