Diagnosticul de cancer pelvin avansat
În cele mai multe cazuri, diagnosticul cancerului pelvin avansat este stabilit prin teste imagistice, completate de examen histopatologic. Cu toate acestea, analizele de sânge pot determina semne de inflamație (VSH crescut, proteina C-reactivă crescută) și anemie în caz de sângerări, iar sumarul de urină poate depista hematuria microscopică din cancerul de prostată și în cel de vezică urinară.
Rectosigmoidoscopia însoțită de testul hemocult din materii fecale sunt analize de bază în cancerul ano-rectal.
Examinarea computer tomograf (CT) este una dintre investigațiile esențiale pentru localizarea tumorii și stabilirea gradului de invazie. Sub ghidaj CT, medicul poate preleva și biopsii. În plus, examinarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) furnizează informații despre metabolismul țesuturilor și este recomandată în cancerele pelvine pentru depistarea metastazelor și a recidivelor.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este investigația de bază în cancerele pelvine avansate, deoarece permite descrierea precisă a tumorii, a gradului de invazie (inclusiv a structurilor neurovasculare sau a țesuturilor moi din jurul tumorii) și a răspunsului la tratament. RMN este folosit și pentru planificarea intervenției chirurgicale sau a biopsiei.
Examinarea histopatologică stabilește diagnosticul de certitudine și este completată adesea de imunohistochimie, care evidențiază prezența sau absența unor molecule specifice, prin intermediul căreia se stabilește tipul de tumoare și stadializarea bolii. În prezent, se folosesște clasificarea TNM, corespunzătoare acronimului din limba engleză Tumor, Nodal involvment, Metastasis, la care se adaugă gradul de diferențiere (G – histological Grade).
-
Programează-te acum la SANADOR! Sună la
021.9699!