Ce este cancerul paratiroidian

Cancerul paratiroidian este o afecțiune oncologică extrem de rară, însumând doar un procent infim din totalitatea neoplaziilor. Această boală se dezvoltă la nivelul glandelor paratiroide, structuri de dimensiuni reduse situate posterior tiroidei, cu rol esențial în menținerea echilibrului calciului în organism, prin secreția hormonului paratiroidian (PTH), cunoscut și sub denumirea de parathormon. Centrul Oncologic SANADOR asigură acces la servicii medicale integrate, prin abordare multidisciplinară și tratament personalizat, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

SANADOR asigură accesul la investigații avansate efectuate cu echipamente de ultimă generație.

În prezența acestui tip de cancer, celulele tumorale produc excesiv PTH, determinând hipercalcemie severă,  care la rândul ei poate conduce la complicații majore, inclusiv disfuncții renale, afectarea sistemului osos și tulburări neurologice. Din cauza similitudinilor morfologice la examinarea microscopică, cancerul paratiroidian este frecvent confundat cu adenomul paratiroidian, o formațiune benignă.

Diagnosticul de cancer la glanda paratiroidă este, de regulă, confirmat postoperator, în urma examenului histopatologic al glandei excizate. Manifestările clinice sunt în principal consecința hipercalcemiei și includ oboseală persistentă, greață și vărsături, dureri osoase, poliurie, tulburări cognitive.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de cancer la glandele paratiroide

Există două tipuri de cancer la paratiroidă. Forma mai frecventă este caracterizată prin proliferarea unor celule maligne care determină glanda paratiroidă să producă și să elibereze în exces parathormon, ceea ce duce la creșterea nivelului de calciu în sânge.

O variantă mai rar întâlnită este carcinomul paratiroidian nefuncțional (sau nesecretant), care se diferențiază prin faptul că nu determină creșterea nivelului de PTH și calciu în sânge. Această formă reprezintă mai puțin de 10% din cazurile de cancer paratiroidian, fiind extrem de rară.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la proceduri de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru cancer la paratiroidă

Majoritatea carcinoamelor paratiroidiene apar sporadic, fără o cauză identificabilă, dar au fost documentate asocieri cu anumite sindroame genetice, precum neoplazia endocrină multiplă de tip I și II a, precum și sindromul hiperparatiroidism-tumoră mandibulară (HPT-JT).

La nivel molecular, un rol esențial în dezvoltarea acestui tip de cancer îl are mutația genei HRPT2, un supresor tumoral localizat pe cromozomul 1. Această genă codifică parafibromina, o proteină implicată în controlul proliferării celulare. Alterări ale genei HRPT2 apar atât în carcinoamele paratiroidiene sporadice, cât și în cadrul sindromului HPT-JT, afecțiune caracterizată prin predispoziția la dezvoltarea de fibrome osificante ale mandibulei, chisturi și tumori renale, dar și printr-un risc crescut de cancer paratiroidian.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se manifestă cancerul de glande paratiroide

Majoritatea manifestărilor clinice ale carcinomului paratiroidian sunt, de fapt, consecința hipercalcemiei pe care acesta o determină. Printre simptomele frecvent întâlnite în cancerul de paratiroidă se numără urinarea frecventă, setea excesivă, greața, vărsăturile, pierderea apetitului, constipația și o stare accentuată de oboseală. De asemenea, pot apărea tulburări emoționale, precum depresia, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, dureri musculare, slăbiciune și crampe.

În unele cazuri, boala se poate manifesta prin prezența unei mase tumorale la nivelul gâtului, modificări ale vocii, răgușeală sau dificultăți la înghițire.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile unui cancer la glanda paratiroidă

Complicațiile carcinomului paratiroidian sunt în mare parte consecința hipercalcemiei severe, cauzată de secreția excesivă de parathormon de către celulele maligne. Această afecțiune, dificil de controlat, reprezintă principala cauză de deces, mai degrabă decât cancerul în sine.

Nivelurile ridicate de calciu pot afecta funcția renală, favorizând formarea calculilor renali și, în timp, conducând la insuficiență renală. De asemenea, excesul de PTH determină demineralizarea oaselor, crescând fragilitatea acestora și riscul de fracturi. La nivel cerebral, hipercalcemia poate provoca tulburări cognitive, precum letargie, depresie și, în cazuri extreme, comă.

În unele situații, cancerul paratiroidian poate metastaza către plămâni, oase sau ficat, complicând tratamentul. Recurența este frecventă, apărând în peste jumătate dintre cazuri, de obicei în primii 2-5 ani după intervenția chirurgicală, ceea ce impune, adesea, alte intervenții.

Chirurgia, deși esențială în tratament, poate fi însoțită de complicații, precum:

  • alterarea vocii sau răgușeală din cauza afectării nervului laringian;
  • infecții la nivelul zonei operate;
  • hipocalcemie severă, o afecțiune potențial fatală, manifestată prin spasme musculare sau convulsii.

Diagnosticul de cancer paratiroidian

Diagnosticul de cancer de glande paratiroide este un proces complex, din cauza rarității bolii și similarității histologice cu adenomul paratiroidian. Înainte de operație, sunt necesare investigații precum analize de sânge pentru determinarea nivelului de calciu și al parathormonului, dar și examinări imagistice. Pacienții cu hipercalcemie severă (calciu > 14 mg/dL) și niveluri foarte crescute de hormon paratiroidian (PTH) pot fi supuși unor investigații imagistice, precum ecografia cervicală, scintigrafia paratiroidiană, tomografia computerizată (CT) sau examinarea prin rezonanță magnetică (RMN), pentru localizarea glandei afectate.

Diagnosticul este adesea stabilit ori după îndepărtarea chirurgicală a unei glande paratiroide hiperactive, când glanda îndepărtată este analizată microscopic, ori chiar în timpul operației. În timpul intervenției chirurgicale de paratiroidectomie, chirurgul poate identifica semne sugestive de cancer, cum ar fi aderențe la țesuturile înconjurătoare (trahee, mușchi) sau textura dură a tumorii. În astfel de cazuri, se practică o rezecție în bloc, îndepărtând și o parte din țesuturile adiacente. Confirmarea definitivă se face prin examen histopatologic, care evidențiază invazia locală, mitoze (proces prin care are loc crearea de noi celule) anormale sau infiltrații capsulare.

După stabilirea diagnosticului de certitudine pentru cancer paratiroidian, pot fi efectuate investigații suplimentare pentru a evalua eventuala răspândire a bolii în alte regiuni ale organismului. Printre acestea se numără examenul CT, care utilizează raze X pentru a genera imagini tridimensionale detaliate, sau examinarea RMN, care folosește un câmp magnetic puternic și unde radio, pentru a obține imagini precise, fără a expune însă pacientul la radiații.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru cancer la glandele paratiroide

Tratamentul pentru cancer la glandele paratiroide se concentrează, în principal, pe intervenția chirurgicală destinată îndepărtării glandei paratiroide afectate. În cadrul acestei intervenții, se pot aplica diverse proceduri chirurgicale, printre care se numără rezecția în bloc, ce presupune excizia întregii glande paratiroide, a capsulei care o înconjoară și, dacă este necesar, a unei porțiuni din glanda tiroidă situată pe aceeași parte, inclusiv țesuturile, mușchii și nervii adiacenți.

O altă procedură este debulkingul sau citoreducția tumorii, prin care se îndepărtează cât mai mult posibil din masă tumorală, având în vedere că unele tumori nu pot fi excizate complet. De asemenea, se poate realiza rezecția metastazelor, în cazul în care cancerul s-a răspândit, cum ar fi metastazele pulmonare.

În ceea ce privește chimioterapia și radioterapia, acestea nu sunt tratamente uzuale pentru cancerul paratiroidian, iar utilizarea lor poate fi decisă doar de medicul oncolog, în funcție de circumstanțele specifice ale pacientului. În prezent, nu există medicamente dedicate exclusiv cancerului paratiroidian, însă pacienții pot manifesta simptome de hipercalcemie, care să necesită o gestionare adecvată. În cazurile severe de hipercalcemie, poate fi indicată spitalizarea pentru administrarea de fluide intravenoase, precum și de alte tratamente.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv pentru cancer paratiroidian. Investigațiile imagistice sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla, iar probele de țesut sunt analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, prin examen histopatologic, care poate fi completat cu imunohistochimie, pentru rezultate de înaltă precizie.

La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat dedicat diagnosticului și tratamentului pentru cancer, echipa medicală multidisciplinară, formată din medici cu un înalt nivel de pregătire și o vastă experiență, asigură management integrat pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, în funcție de recomandarea stabilită pentru fiecare în parte.

Atunci când este indicat tratament chirurgical pentru cancer paratirodian, intervenția de chirurgie endocrină este realizată la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator dotat cu echipamente performante, de chirurgi foarte experimentați. Rezultatele deosebite obținute sunt asigurate de colaborarea strânsă cu echipa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR