Ce este cancerul de pancreas?

Cancerul de pancreas este o tumoră pancreatică malignă, afecțiunea având un prognostic rezervat.

Pancreasul este o glandă localizată la nivelul abdomenului, între stomac și splina, având două componente majore:

Componentă exocrină - formată din ducturi care au în capăt săculeți denumiți acini. Această parte a pancreasului produce enzime care sunt apoi "vărsate" în intestinul subțire, cu rol în digestia alimentelor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Componentă endocrină - formată din celule grupate, denumite insulele Langerhans. Acestea produc hormoni specifici, dintre care cel mai important este insulina, care ajută la reglarea zahărului din sânge.

Watch on YouTube

Tipuri de pancer pancreatic

În funcție de componenta afectată (endocrină sau exocrină), există mai multe tipuri de cancer pancreatic. Rareori, pot fi întâlnite și alte forme de cancer la nivelul acestei glande, precum limfomul sau sarcomul.

Tumorile exocrine - reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer pancreatic, cu peste 90% dintre cazuri. Tumorile își fac apariția la nivelul ducturilor, iar acest tip particular de cancer de pancreas poartă numele de adenocarcinom ductal (carcinom ductal). În cazul în care tumora este localizată la nivelul acinilor, aceasta poartă numele de adenocarcinom acinar.

Tumorile endocrine - sunt denumite și tumori pancreatice neuroendocrine, fiind mult mai rar întâlnite și constituind aproximativ 7% dintre cancerele pancreatice. Tumorile endocrine pot fi funcționale (produc hormoni) sau nefuncționale (încetează producția de hormoni).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Semnele și simptomele de cancer la pancreas

Această afecțiune este dificil de diagnosticat la timp, fiind o boală insidioasă (se dezvoltă asimptomatic), iar în 80% dintre cazuri pacienții sunt diagnosticați când tumoră este deja în stadiu avansat sau a metastazat la alte organe. Caracteristic acestui tip de cancer este icterul instalat în trepte, nedureros, lipsit de febra.

Factori de risc

Acest tip de cancer apare târziu în viață, în jurul vârstei de 60-80 de ani. Există atât o influență ereditară, cât și a factorilor externi, precum obezitatea, dietă bogată în grăsimi de origine animală, fumatul, diabetul zaharat de tip 2, ciroză hepatică, pancreatita cronică.

Un risc crescut este întâlnit la persoanele cu anumite mutații ereditare ale genelor BRCA, situație în care este indicată o testare BRCA.

Diagnosticul de cancer la pancreas

Diagnosticul de certitudine este de natură histopatologică. La examinarea paraclinică pot fi constatate glucoză crescută în sânge sau instalarea diabetului zaharat.

Watch on YouTube

Ca metode de imagistică, sunt folosite ecografia abdominală, CT, colangio-RMN, RMN abdominal, ecoendoscopia. Una dintre metodele folosite atât în scopul stabilirii diagnosticului, cât și ca tratament este colangiopancreatografia endoscopică retrogradă. Această metodă de imagistică permite vizualizarea caii biliare și recoltarea de probe pentru examinarea histopatologica. O altă metodă minim invazivă de diagnostic al prezențelor unei tumori este biopsia lichidă, care implică analiza lichidelor în corp, precum sânge, salivă, urină, lichid sinovial.

Tratamentul pentru cancer pancreatic

Fiind o boală descoperită de regulă în stadii avansate, sunt puține cazuri în care tratamentul aplicat conduce la vindecarea acesteia. În unele cazuri, este posibilă rezecția chirugicală a zonei afectate sau a întregii glande. După operația (duodenopancreatectomie) se continuă cu chimioterapie. Dacă nu este posibilă rezecția tumorii, se recurge la un tratament paliativ, care constă în terapie alternativă, intervenții chirurgicale sau chimio- și radio- terapie.

O metodă alternativă de tratament pentru stadiile avansate ale cancerului pancreatic este neuroliza de plex celiac. Aceasta este o procedură efectuată prin ecoendoscopie și are potențial ridicat de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților aflați în stadiu avansat de boală.

Prognosticul

Prognosticul este rezervat, în special în cazurile descoperite tardiv. Acest tip de cancer de pancreas metastazează cu predilecție în plămâni și ficat, dar se poate răspândi și către peritoneu (carcinomatoză peritoneală), ducând la numeroase complicații, precum tulburări de coagulare, icter, tulburări ale stării de conștientă. Este responsabil pentru 7% dintre decesele cauzate de cancer.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR