Ce este cancerul ovarian?
Cancerul de ovar este o boală complexă, care afectează aparatul reproducător feminin. Ovarul este un organ pereche, situat de o parte și de alta a uterului, în regiunea cavității abdominale pelvine. Această glandă endocrină, de mărimea unei migdale, produce hormoni care asigură maturizarea în interiorul său a ovulelor, celulele reproducătoare feminine.
Cancerul ovarian este cancerul care ia naștere din celulele care formează și susțin ovarele, de aceea există mai multe forme de cancer ovarian, în funcție de celulele implicate. Cel mai frecvent tip de cancer de ovar este cancerul care pleacă de la celulele epiteliale care învelesc ovarul (65% din cazuri). De asemenea, poate fi întâlnit cancerul care pleacă de la celulele germinale (celulele care produc ovulele în interiorul ovarului (25% din cazuri) sau cancerul stromal, cu originea în celulele stromale de structură ale ovarului, responsabile cu producerea hormonilor.
Cercetări recente arată că foarte multe cancere ovariene se dezvoltă inițial în trompele uterine, de unde coboară ulterior în ovar. Poate fi întâlnit și cancerul extra ovarian, care este înrudit cu cancerul epitelial ovarian. Acest tip de cancer poartă numele de carcinom primar peritoneal și apare în peritoneu, țesutul care învelește peretele interior al abdomenului. Este un tip de cancer cu aceleași simptome ca și cancerul de ovar, iar tratamentul este asemănător cu al cancerului ovarian, implicând intervenție chirurgicală și chimioterapie. Deoarece apare în peritoneu, femeile care au avut ovarele îndepărtate chirurgical prezintă riscul de a dezvolta ulterior acest tip de cancer.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!