Diagnosticul cancerului de os
-
La Centrul Oncologic SANADOR, fiecare pacient primește tratament personalizat.
Programează-te!
Evaluarea include anamneza, examenul clinic și investigații precum radiografia, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografia computerizată (CT) sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT), scintigrafia osoasă și biopsia de os. Analizele de sânge nu evidențiază modificări notabile, dar se efectuează de rutină pentru a exclude alte patologii.
La palparea zonei dureroase, medicul poate simți o umflătură sub piele, care de obicei este mai mare decât un nodul și are o consistență fermă, iar în stadiile avansate pielea de deasupra se înroșește și capătă un aspect lucios cu temperatură locală crescută (lat. tumor, rubor, calor, dolor). În anumite cazuri, prima manifestare este fractura la traumatisme minore (de exemplu, căzăturile frecvente la copii).
După efectuarea examenului clinic se recomandă radiografii în diferite incidențe care pot evidenția modificări caracteristice precum zone de osteoliză (distrugere osoasă), invadarea periostului cu formarea de spiculi (aspect de „explozie solară”) și triunghiul Codman (specific osteosarcomului). În sarcomul Ewing apar distrugerea corticalei și invazia țesuturilor moi cu reacție periostală, localizată pe diafiza oaselor lungi, aspect radiologic de „bulb de ceapă”.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) reprezintă investigația gold-standard în cancerul la os, care permite descrierea precisă a tumorii, a gradului de invazie (inclusiv a structurilor neurovasculare sau a țesuturilor moi din jurul osului afectat) și a răspunsului la tratament. RMN este folosit și pentru planificarea intervenției chirurgicale sau a biopsiei osoase.
Tomografia computerizată (CT) este recomandată în cazul în care RMN este contraindicat, fiind realizată mai des în cancerele osoase care afectează pelvisul. PET-CT este folosită pentru evidențierea metastazelor, respectiv a zonelor cu metabolism crescut, și pentru stadializarea inițială a cancerelor osoase primare.
O altă analiză pentru cancer la os este biopsia osoasă care permite stabilirea diagnosticului definitiv și a gradului tumorii prin observarea celulelor și a modificărilor tisulare la microscopul optic. În general, biopsia este prelevată în timpul intervenției chirurgicale de îndepărtare a tumorii. Examinarea histopatologică este completată, de regulă, de analiza imunohistochimică care evidențiază prezența sau absența unor molecule specifice.
Watch on YouTube