Tratamentul cancerului nazofaringian
Tratamentul cancerului nazofaringian se face în funcție de localizarea tumorii, de stadiul cancerului și de starea de sănătate a pacientului.
Tratamentul chirurgical nu este frecvent folosit pentru a îndepărta tumora din nazofaringe, deoarece nazofaringele este o zonă dificil de operat și greu accesibilă. Din această cauză, la pacienții care suferă de cancer în gât, tratamentul chirurgical nu este principala opțiune de tratament. Intervenția chirurgicală se poate face, însă pentru a îndepărta ganglionii limfatici invadați de la nivelul gâtului.
Radioterapia, tratamentul standard pentru cancerul nazofaringian, utilizează fascicule de mare energie, cum ar fi razele X sau protonii, pentru a distruge celulele canceroase. Pentru cancerul nazofaringian, se folosește mai frecvent radioterapia externă. În timpul acestei proceduri, pacientul este așezat pe o masă, în timp ce un aparat emite radiații către zona nazofaringelui.
O altă modalitate de radioterapie pentru cancerul nazofaringian este radioterapia internă sau brahiterapia, care se folosește mai rar și constă în introducerea unei surse de radiații în interiorul faringelui, cât mai aproape de tumoră. În cazul tumorilor nazofaringiene mici, radioterapia poate fi singurul tratament necesar. În alte situații, radioterapia poate fi combinată cu chimioterapia.
Chimioterapia presupune administrarea unor medicamente care distrug celulele canceroase. În cazul cancerului nazofaringian, chimioterapia poate fi administrată în trei modalități:
- chimioterapia în același timp cu radioterapia (terapie concomitentă): atunci când cele două tratamente sunt combinate, medicamentele chimioterapice cresc eficacitatea radioterapiei;
- chimioterapia după radioterapie: în acest caz, chimioterapia este utilizată pentru a distruge celulele canceroase rămase în corp după radioterapie;
- chimioterapia înainte de radioterapie (chimioterapie neoadjuvantă), care presupune administrarea medicamentelor care atacă celulele canceroase înainte de aplicarea radioterapiei, însă această metodă necesită mai multe studii pentru a determina dacă poate îmbunătăți rata de supraviețuire la pacienții afectați de cancer faringian. Cele mai utilizate medicamente chimioterapice pentru cancerul nazofaringian sunt cisplatin și 5-fluorouracil.
Terapia țintită. Medicamentele biologice stimulează sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului. Aceste medicamente sunt reprezentate de anticorpii monoclonali: cetuximab, pembrolizumab și nivolumab. Terapia biologică este mai des utilizată în cazurile de cancer în gât avansat sau recurent.