Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul cancerului de intestin subțire implică de obicei o serie de teste și proceduri, incluzând:
Analize de sânge
Unele teste de sânge, cum ar fi markerii tumorali (măsurarea nivelului de antigen carcinoembrionar), pot oferi informații suplimentare în stabilirea diagnosticului și monitorizarea răspunsului la tratament. Medicul mai poate solicita și o hemoleucogramă sau teste ale funcției hepatice pentru a evalua eventualele complicații ale acestui cancer.
Imagistica medicală
Tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN), endoscopia digestivă superioară și/sau endoscopia cu capsulă pot fi utilizate pentru a vizualiza intestinul subțire și a detecta prezența tumorilor.
Endoscopia reprezintă una dintre principalele metode de diagnostic pentru cancerul de intestin subțire. Ea implică introducerea unui tub subțire și flexibil, echipat cu o cameră video și alte instrumente necesare, prin cavitatea bucală a pacientului, în interiorul tractului digestiv. În cazul diagnosticului cancerului de intestin subțire, endoscopia poate fi folosită pentru a examina direct interiorul intestinului subțire și pentru a detecta orice leziuni sau anomalii. Aceasta este o metodă utilă de a preleva biopsii, mostre de țesut ce vor fi apoi trimise la un laborator unde medicul anatomopatolog le va examina și va putea stabili cu exactitate despre ce tip de tumoră este vorba.
Capsula endoscopică reprezintă o modalitate avansată și neinvazivă de diagnosticare a cancerului de intestin subțire. Această tehnică implică înghițirea unei capsule mici, echipate cu o cameră video și alți senzori, care traversează întregul tract digestiv al pacientului. Pe măsură ce capsulele se deplasează prin sistemul digestiv, acestea capturează imagini detaliate ale intestinului subțire, inclusiv zonele dificil de accesat cu alte metode de investigație.
Radiografia cu bariu reprezintă o metodă sigură și nedureroasă, cu excepția unui ușor disconfort, folosită destul de rar în ultimii ani pentru diagnosticul cancerului de intestin subțire. Această procedură implică ingerarea unei soluții de bariu (ce permite vizualizarea mai clară a structurilor intestinale), care căptușește și umple interiorul intestinul subțire, înainte de realizarea unor radiografii. În timpul radiografiei, se realizează imagini multiple ale intestinului, care pot evidenția eventualele leziuni, tumori sau alte anomalii în acest segment al tractului digestiv.
Metode chirurgicale (laparoscopia și laparotomia)
Laparoscopia este o procedură minim invazivă în cadrul căreia, prin niște mici incizii, în cavitatea abdominală se introduc instrumente chirurgicale și o cameră video, permițând chirurgului să vizualizeze și să exploreze intestinul subțire în căutarea leziunilor sau tumorilor. Laparotomia, pe de altă parte, este o procedură chirurgicală mai invazivă în care se realizează o incizie mai mare în abdomen pentru a permite accesul direct la intestinul subțire. Laparotomia poate fi necesară în cazurile în care alte metode de diagnostic nu oferă informații suficiente sau pentru stabilirea extensiei exacte a cancerului înainte de planificarea tratamentului. Atât laparoscopia, cât și laparotomia exploratorie fac posibilă prelevarea de biopsii, fiind proceduri sigure și eficiente care pot contribui la confirmarea diagnosticului de cancer de intestin subțire și la elaborarea unui plan de tratament adecvat pentru pacient.