Tratamentul cancerului de esofag
Tratament cancerului esofagian va fi unul integrat, multimodal, și va fi stabilit, într-o formulă ideală, de o comisie oncologică muntidiciplinară (Tumor Board). Alegerea tratamentului optim se va face în funcție de starea generală de sănătate a pacientului, de comorbidități și de stadiul în care a fost descoperit.
-
La Centrul Oncologic SANADOR, ai acces la toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul avansat la cancerului esofagian.
Programează-te!
Stadiile cancerului esofagian sunt:
Stadiul 1: celulele canceroase se găsesc doar în stratul care căptușește la interior esofagul;
Stadiul 2: cancerul a pătruns în interiorul peretelui esofagian, în stratul muscular și în stratul de la exterior. În plus, pot fi afectați și 1-2 ganglioni limfatici din apropiere;
Stadiul 3: cancerul s-a răspândit dincolo de peretele esofagului, cu extinderea la organele din jur și cu afectarea mai multor ganglioni limfatici din apropiere;
Stadiul 4: cancerul s-a extins la organe situate mai departe de esofag, cu apariția metastazelor la distanță.
În stadiile 1, 2 și 3, tratamentul poate include tratament chirurgical, chimioterapie și radioterapie, iar
în stadiul 4 se poate opta pentru terapie paliativă prin chimioterapie, radioterapie, imunoterapie și terapie țintită. Terapia paliativă are rolul de a ușura simptomele cancerului esofagian (ameliorarea durerii și a problemelor de respirație).
Intervenția chirurgicală
Intervenția de chirurgie oncologică constă în îndepărtarea tumorii esofagiene, precum și a unor țesuturi sănătoase din jur. Cea mai frecventă operație pentru cancerul esofagian se numește esofagectomie și constă în îndepărtarea porțiunii afectate de esofag și conectarea porțiunii sănătoase a esofagului la stomac. Dacă acest lucru nu este posibil, medicul ia o parte din intestin și o conectează între esofag și stomac. În anunite situații, poate fi indicată și esofagogastrectomia, adică îndepărtarea stomacului și a unei părți din esofag,
Pentru majoritatea persoanelor cu cancer esofagian se recomandă chimioterapia sau radio-chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală, deoarece studiile au demonstrat că terapia combinată ajută oamenii să trăiască mai mult.
Radioterapia pentru cancerul de esofag
Radioterapia folosește raze X sau protoni pentru a distruge celulele maligne. De cele mai multe ori, radiațiile provin de la un aparat din afara corpului pacientului, care direcționează razele către tumoră (radioterapie externă). În cazuri mai rare, radiațiile provin dintr-un dispozitiv introdus cu ajutorul unei sonde, sub ghidaj endoscopic, în apropiere de tumoră (brahiterapie sau radioterapie internă).
Chimioterapia
Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele pot fi administrate înainte sau după intervenția chirurgicală și pot fi combinate cu radioterapia. La persoanele care prezintă cancer avansat care a dat metastaze la distanță, chimioterapia poate fi utilizată singură, ca tratament paliativ, pentru a ameliora simptomele cancerului esofagian.
Imunoterapia în cancerul esofagian
Imunoterapia constă în administrarea unor medicamente care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Aceasta se folosește atunci când cancerul a dat metastaze în alte organe sau când cancerul a fost tratat, dar a recidivat.
Terapia țintită
Unele celule maligne au o cantitate foarte mare de HER2. Aceasta este o proteină care ajută tumora să crească. Terapia țintită consta în administrarea unor medicamente care blochează proteina HER2 și astfel blochează și creșterea tumorii.