Pielea este cel mai mare organ al organismului uman. Rolul acesteia este de a proteja împotriva rănilor și infecțiilor și de a regla temperatura corpului. De asemenea, pielea păstrează apa, grăsimile și are un rol în producerea vitaminei D. Pielea este formată din trei straturi: epidermul (stratul extern), dermul (stratul intermediar) și hipodermul (stratul profund).

Aspectul pielii este influențat de expunerea la soare odată cu trecerea timpului, motiv pentru care anormalitatile apar odată cu înaintarea în vârstă. În timp, radiațiile UV contribuie la degradarea fibrelor din structura pielii, în special a elastinei și a colagenului, rezultând într-o piele cu aspect uscat și ridat. Dintre aceste modificări care survin odată cu expunerea la razele solare, putem aminti: keratoza actinică (o leziune precanceroasă), cancerul de piele (melanomul, carcinomul bazal sau cu celule scuamoase), tumorile cutanate benigne, ridurile (fine sau adânci), pistruii, elastoza.

Cancerul de piele - Factori de risc

Principala cauza a apariției acestei forme de cancer este expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete, indiferent de anotimp. Astfel, arsurile solare pot conduce în timp la dezvoltarea melanomului. Alți factori de risc includ expunerea la raze X sau lucrul în medii cu chimicale, cicatricile rezultate în urmă arsurilor sau diverse alte afecțiuni. De asemenea, cancerul de piele a fost asociat cu hidrosadenita supurativă pe termen lung, astfel persoanele diagnosticate cu această afecțiune sunt mai predispuse.

Sunt expuse riscului persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu piele care prezintă pistrui (de regulă cei cu părul blond/roșcat și ochi albaștri/verzi) sau semne din naștere. Riscul de apariție la persoanele de culoare este mai scăzut. Cu toate acestea, moștenirea genetică poate influență apariția prin factori ereditari, indiferent de culoarea pielii.

De asemenea, unele tumori cutanate sau chisturi, cum este chistul pilonidal, dacă nu beneficiază de tratamentul corect, cresc riscul apariției cancerului de piele

Simptome

Orice fel de schimbare a aspectului pielii poate fi un indicator al unei anormalități, indiferent că este vorba de apariția unei noi alunițe sau modificarea aspectului uneia deja existente.

Carcinomul bazal - poate fi localizat la nivelul fetei, gâtului sau urechilor, având formă unui mic nodul cu un aspect neted și lucios. La nivelul membrelor se prezintă sub formă unei leziuni de culoare roz-maronie.

Melanomul - se prezintă că o pată sau sub formă unui nodul pigmentat. Are margini neregulate, un diametru >6mm și o culoare variabilă, de la roșu-maroniu până la negru, albastru sau alb.

Carcinomul cu celule scuamoase - se prezintă că un nodul de culoare roșie sau că o leziune plata și aspră la atingere. Poate cauza prurit (mâncărimi), sângerări și poate fi acoperit de coji.

Diagnostic

Pentru certitudinea diagnosticului se recurge la efectuarea unei biopsii. După examinarea microscopică, medicul dermatolog va decide metodă de tratament, în funcție de dimensiunile zonei afectate și de tipul de cancer de piele. Tratamentul standard pentru cancerul de piele non melanom (carcinom bazal sau scuamos) poate include excizia țesutului, criochirurgie (înghețarea țesutului afectat), chiuretaj, electrodisecare, tratamente cu radiații sau chimioterapie. În cazul melanomului, se recurge la excizii largi, radioterapie, chimioterapie.

Prevenție

Pentru a încetini procesul de îmbătrânirea a epiteliului, se recomandă următoarele:

  • Renunțarea la fumat;
  • Măsuri de fotoprotecție - utilizarea de creme cu factor de protecție UV, cu 30 de minute înainte de expunerea la razele solare;
  • Ochelari de soare cu protecție UV;
  • Evitarea intervalelor orare în care soarele este foarte puternic si evitarea canculei (între 11:00 și 15:00);
  • Folosirea lotiunilor hidratante și a produselor cosmetice.
SANADOR