Ce este cancerul anal?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cancerul anal este o afecțiune oncologică rară, cu impact semnificativ asupra sănătății. Acest tip de cancer se dezvoltă în țesuturile anusului – partea terminală a tubului digestiv – atunci când celulele sănătoase suferă anumite mutații la nivelul materialului genetic. Ca urmare, devin maligne, se înmulțesc necontrolat și au un ciclu de viață mult mai lung, ducând la apariția unei tumori ce poate invada țesuturile învecinate și poate metastaza.

Tipuri de cancer la anus

Există două tipuri de carcinom anal: carcinomul cu celule scuamoase  și adenocarcinomoul.

Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer anal, reprezentând aproximativ 80-90% din toate cazurile. El se dezvoltă în celulele care acoperă mucoasa anală.

Adenocarcinomul este întâlnit mult mai rar și se dezvoltă în glandele mici din zona anusului.

Cauze și factori de risc

Cauzele precise ale cancerului anal nu sunt întotdeauna clare, dar există factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării acestei afecțiuni, inclusiv:

  • vârsta peste 55 de ani;
  • infecția cu HPV: infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor de risc important pentru cancerul anal. Tulpinile HPV-16 și HPV-18 sunt cel mai frecvent implicate în dezvoltarea acestui tip de cancer;
  • lipsa vaccinării pentru HPV;
  • comportamentul sexual: persoanele care au mai mulți parteneri sexuali sau care practică sexul anal, indiferent de orientare sexuală, pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer anal;
  • imunodepresia: sistemul imunitar slăbit, cauzat de boli precum infecția cu HIV sau medicamentele imunosupresoare, poate crește riscul de cancer anal;
  • fumatul;
  • alte cancere asociate, precum cancerul vulvar, cancerul vaginal sau cancerul cervical;
  • prezența unei fistule perianale – un mic canal dispus între intestin și pielea din apropierea anusului.

Semne și simptome de cancer anal

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Simptomele cancerului de anus pot varia și nu sunt specifice acestei afecțiuni, fiind prezente și în boli benigne precum patologia hemoroidală, fisurile anale sau verucile genitale. Principalele simptome includ:

  • prurit anal (mâncărime) persistent;
  • durere sau disconfort anal – poate fi un semn precoce al cancerului anal;
  • sângerare rectală – sângele de culoare roșu închis sau deschis indică proveniența sa din regiunea terminală a aparatului digestiv;
  • schimbări ale scaunului - modificările în obiceiurile intestinale, precum diareea sau constipația, scaun subțire „ca un creion”;
  • prezența unei formațiuni în regiunea anală – uneori, cancerul anal poate determina formarea de umflături sau noduli;
  • tenesme rectale (senzație de defecație incompletă);
  • incontinență sau scurgeri anale;
  • semne generale: lipsa apetitului, scădere în greutate, stări de oboseală și slăbiciune.

Metode de diagnosticare

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Prezența unuia sau mai multor simptome nu indică automat o afecțiune oncologică, dar apariția sau înrăutățirea acestora trebuie să trimită pacientul către un medic gastroenterolog în vederea efectuării anumitor analize și proceduri care vor stabili sursa lor și un diagnostic exact.

Medicul efectuează inițial un examen fizic obiectiv ce include un tușeu rectal pentru a evalua orice anomalii sau umflături în zona anală. Acesta este, de obicei, completat de niște investigații endoscopice: se poate efectua o anoscopie, care constă în introducerea unui endoscop special prin anus, pentru evaluarea rectului inferior și a anusului.

Sigmoidoscopia flexibilă se utilizează pentru inspecția rectului de polipi rectali și tumori, iar colonoscopia investighează întreg colonul. În cazul în care medicul detectează una sau mai multe formațiuni suspecte, acesta poate preleva o mică mostră de țesut din zona afectată pentru a fi examinată în laborator de către un medic anatomopatolog, care va confirma sau infirma diagnosticul.

Ca metode de imagistică medicală, se folosesc tehnici precum ecografia transrectală, tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN), tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) sau radiografia pulmonară care pot ajuta la determinarea extensiei cancerului și la stadializare.

Stadiile cancerului anal

Stadializarea cancerului anal ajută la determinarea extinderii afecțiunii și la planificarea tratamentului. Stadiile includ:

Stadiul 0: În mucoasa rectului există celule anormale care încă nu sunt canceroase, dar care au potențial să devină maligne.

Stadiul I: Formațiunea invadează submucoasa sau stratul muscular al rectului.

Stadiul II: Este subdivizat în stadiile II A și II B. Atunci când cancerul invadează stratul muscular până în subseroasă sau până în țesuturile din apropiere (din spațiul intraperitoneal) tumora se clasifică în stadiul II A. În stadiul II B tumora invadează peritoneul visceral și organele sau structurile din spațiul intraperitoneal.

Stadiul III: Cancerul s-a extins la nivelul ganglionilor limfatici din regiunea anală sau la nivelul organelor din apropiere. Este împărțit la rândul său în 3 stadii diferite (III A, III B, III C) în funcție de numărul de ganglioni afectați și de gradul de invazie a țesuturilor învecinate.

Stadiul IV: Cancerul a metastazat și s-a răspândit la alte organe din corp, cum ar fi plămânii sau ficatul.

Stadiile 0 – III sunt considerate forme de cancer localizat, iar stadiul IV este forma de cancer anal avansat.

Tratamentul în cancerul anal

Tratamentul cancerului anal poate implica o singură terapie sau cel mai frecvent, o combinație de terapii, cum ar fi:

  • Radioterapia – radiațiile ionizante pot fi utilizate pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a reduce dimensiunea tumorilor.
  • Chimioterapia –  substanțele chimioterapeutice pot fi administrate oral sau intravenos pentru a distruge sau a încetini creșterea celulelor canceroase. Se utilizează frecvent în combinație cu radioterapia, iar în multe cazuri reprezintă tratamentul de elecție.
  • Chirurgia – în funcție de stadiul cancerului, se pot efectua intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumorile sau pentru a îmbunătăți funcția anală. Se folosește în cancerele mici, incipiente, atunci când chimio-radioterapia eșuează sau atunci când există o contraindicație pentru tratamentul cu radiații. Dacă tumora recidivează, se indică rezecția prin laparoscopie, în timpul căreia sunt îndepărtate anusul, rectul și o parte din colon. Această procedură este întotdeauna asociată cu efectuarea unei colostome permanente, adică a unei o comunicări între colon și exteriorul corpului, care permite evacuarea conținutului intestinal.
  • Imunoterapia – aceasta implică utilizarea anumitor medicamente pentru a stimula sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului.
  • Terapie biologică țintită – medicamentele specifice pot viza anumite mutații genetice sau molecule specifice ale celulelor canceroase.

Este important ca tratamentul să fie adaptat la fiecare caz în parte, iar decizia să fie luată în urma discuției cu o echipa medicală multidisciplinară.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații avansate pentru diagnosticarea cancerului anal, efectuate cu echipamente performante, de către medici cu experiență. Medicii aleg tratamentul potrivit în funcție de specificul fiecărui pacient. Pentru că Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, fiecare caz este analizat atent de o comisie formată din medici cu specializări diverse, numită Tumor Board. Astfel, pacientul are garanția unui tratament integrat și personalizat.

La Centrul Oncologic SANADOR se efectuează terapii moderne, după cele mai recente protocoale internaționale, indiferent că este vorba de chimioterapie, radioterapie sau alt tip de tratament. Pregătirea și experiența îndelungată a medicilor și dotările de top contribuie semnificativ la tratamentul afecțiunilor canceroase. Specialiștii în chirurgie oncologică realizează intervenții complexe de îndepărtare a țesuturilor afectate și colostome, într-un mediu sigur, sub atenta supraveghere a unei echipe specializate și dedicate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR