Ce este buza de iepure

Buza de iepure sau boala cheiloschizis este o malformație congenitală caracterizată printr-o despicătură a buzei superioare, care nu se unește complet cu nasul în timpul dezvoltării intrauterine. La SANADOR, pacienții beneficiază investigații de screening prenatal avansat și de tratament adecvat pentru anomaliile congenitale.

Între a patra și a șaptea săptămână de sarcină, celulele de pe fiecare parte a capului embrionului cresc spre centrul feței și se unesc pentru a forma trăsături faciale, precum buzele și gura. Boala de buză de iepure rezultă atunci când structurile faciale nu se închid complet.

Boala buză de iepure, numită și fanta labială, poate fi mică sau poate trece prin buză până la nivelul nasului și se poate dezvolta pe una sau ambele părți ale buzei sau chiar în mijlocul acesteia. Cazurile de copii cu buză de iepure pot avea, de asemenea, și o despicătură a palatului, afecțiune care poartă numele de cheilognatopalatoschizis.

Cheiloschizis și cheilopalatoschizis apare cel mai frecvent ca malformații congenitale izolate, dar pot fi și asociate cu multe afecțiuni sau sindroame genetice. O buză de iepure poate fi corectată printr-o serie de intervenții chirurgicale care restabilesc funcția normală și pot obține un aspect normal. Uneori, în funcție de tipul de sindrom cheiloschizis, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale și inclusiv terapie logopedică și stomatologică.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de despicătură labială

O buză despicată poate fi de mai multe tipuri:

  • despicătură labială simplă - interesează doar partea colorată a buzei;
  • despicătură labială completă - separare completă a buzei superioare care este extinsă în sus până la nas;
  • buză de iepure unilaterală - afectează doar o parte a gurii;
  • buză de iepure bilaterală - sunt afectate ambele părți ale buzei.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

De ce se nasc copii cu buză de iepure

Buza despicată apare când țesuturile care ar trebui să alcătuiască fața și gura bebelușului nu se unesc în mod corespunzător. La momentul de față specialiștii consideră că cele mai multe cazuri de boală cheiloschizis sunt cauzate de o interacțiune a factorilor genetici și de mediu. Au fost identificați mai mulți factori care pot crește probabilitatea de buză de iepure la copii, printre care:

  • istoricul familial - părinții cu antecedente familiale de despicătură labială au un risc mai mare de a avea un copil cu această afecțiune;
  • expunerea la anumite substanțe pe timp de sarcină, precum tutunul, alcoolul sau drogurile;
  • utilizarea anumitor medicamente cum sunt anticonvulsivantele, unele tratamente pentru acnee, metotrexatul;
  • deficitul de acid folic;
  • expunerea la anumite virusuri în timpul sarcinii;
  • diabetul zaharat diagnosticat la femei înainte de sarcină;
  • obezitatea mamei în timpul sarcinii;
  • sexul masculin - s-a observat că băieții sunt mai susceptibili de a avea o buză de iepure.

Cum se manifestă boala cheiloschizis

În mod obișnuit, boala de buză de iepure este imediat identificabilă la naștere, sub formă de mică crestătură pe buză sau o despicătură care se extinde de la buză prin gingia superioară și palat până în partea inferioară a nasului.

Alte manifestări de sindrom cheiloschizis cuprind dificultăți la hrănirea nou-născutului, vorbire întârziată sau diverse probleme de vorbire, infecții recurente ale urechii care pot determina chiar pierderea auzului și afectare dentară cu dinți lipsă, poziționați incorect sau de mici dimensiuni.

Diferența dintre cheiloschizis și cheilognatopalatoschizis

Cheiloschizis este o separare a celor două laturi ale buzei superioare care se poate extinde până la baza nasului, incluzând oasele maxilarului și gingia superioară.

Cheilognatopalatoschizis este despicătura labială asociată cu cea palatină (la nivelul cerului gurii), afectând și structurile osoase astfel încât cavitatea bucală comunică cu cavitatea nazală, împiedicând complet suptul la copil.

Complicațiile provocate de buza despicată

Copiii cu buză de iepure se confruntă cu o varietate de complicații, în funcție de tipul și de severitatea despicăturii. Cel mai frecvent apar:

  • dificultate la hrănire - apare mai frecvent în caz de cheilopalatoschizis;
  • probleme dentare -  dezvoltarea dinților poate fi afectată când despicatura labială este extinsă prin gingia superioară;
  • dificultăți de vorbire - vorbirea poate suna prea nazală;
  • probleme sociale, emoționale și comportamentale din cauza diferențelor de aspect și stresului îngrijirii medicale intensive.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnosticul de cheiloschizis

Cele mai multe cazuri de despicătură de buză sunt observate imediat la naștere și nu necesită teste speciale pentru diagnostic. La momentul actual, boala cheiloschizis poate fi din ce în ce mai frecvent observată la ecografiile din timpul sarcinii, înainte de nașterea copilului. O ecografie prenatală este o investigație neinvazivă care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale fătului în curs de dezvoltare. Buza de iepure poate fi detectată începând cu a 13-a săptămână de sarcină deoarece această despicătură provoacă modificări fizice la nivelul feței fătului.

Dacă ecografia prenatală evidențiază o despicătură labială, medicul poate recomanda efectuarea unei proceduri pentru a preleva o probă de lichid amniotic din uter, numită amniocenteză. Această metodă presupune recoltarea unei mici cantități de lichid amniotic din sacul amniotic și testarea acestuia. Testul din lichidul amniotic poate indica faptul că fătul a moștenit un sindrom genetic care poate provoca și alte defecte congenitale.

Dacă o ecografie de sarcină nu detectează o buză despicată înainte de naștere, un examen fizic atent al gurii, nasului și palatului poate diagnostica despicătura de buză sau/și de palat după naștere.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Tratamentul pentru buză de iepure

Obiectivele tratamentului pentru buza despicată sunt:

  • de a îmbunătăți capacitatea copilului de a mânca;
  • de a vorbi;
  • de a auzi în mod normal;
  • de a obține un aspect facial normal.

Tratamentul implică intervenții chirurgicale pentru repararea defectului și terapii pentru îmbunătățirea oricăror condiții asociate. De obicei, acest tratament începe în copilărie și implică o echipă multidisciplinară medicală, formată din medici specializați în chirurgie plastică, ORL, chirurgie maxilo-facială, pediatrie, stomatologie pediatrică, ortodonție, logopedie, genetică medicală și psihologie.

Intervenția chirurgicală depinde de amploarea despicăturii, de vârsta copilului și de prezența altor probleme de sănătate. O reparație a buzei despicate poate necesita una sau două intervenții chirurgicale, prima efectuată de obicei când bebelușul are între 3 și 6 luni. Operația are loc sub anestezie generală, astfel încât copilul să nu simtă durere și să fie adormit.

Pentru repararea buzei despicate, chirurgul face incizii pe ambele părți ale despicăturii și creează lambouri de țesut care sunt apoi cusute împreună pe linia naturală a buzei, pentru a limita vizibilitatea cicatricilor. Copiii cu buză de iepure au adesea nevoie și de alte tratamente, precum logopedie și tratament ortodontic.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici cu experiență, completate de investigații performante, pentru screeningul și diagnosticul malformațiilor congenitale. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate de o echipă medicală cu vastă experiență, prin tehnici moderne, adaptate fiecărui pacient în parte, pentru a asigura cele mai bune rezultate estetice și funcționale.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Neonatală dotată cu tehnologie de ultimă generație, care crează un mediu sigur pentru pacienții mici, asigurând monitorizarea atentă a acestora pe toată durata intervenției și în perioada post-operatorie, contribuind astfel la o recuperare rapidă și sigură.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR