Ce sunt bufeurile?

Bufeurile sunt valuri bruște de căldură, resimțite mai ales în porțiunea superioară a corpului (piept, gât și față) și care pot fi însoțite de transpirații, palpitații și înroșirea pielii. Aceste valuri de căldură în corp apar cel mai adesea ca urmare a instalării menopauzei, la femeile cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie și endocrinologie realizate de medici dedicați și foarte experimentați, care recomandă cel mai potrivit tratament pentru ameliorarea bufeurilor.

Bufeurile afectează aproximativ 70% dintre pacientele aflate în perioada de perimenopauză (în perioada de tranziție din preajma instalării menopauzei) și se pot asocia cu alte modificări specifice acestei perioade, precum tulburări de somn, tulburări ale dispoziției (iritabilitate), scăderea funcției cognitive, uscăciune vaginală sau fragilitate osoasă (osteoporoză).

Watch on YouTube

Unele paciente pot acuza apariția de bufeuri noaptea, sub formă de transpirații nocturne. Acestea pot determina trezirea frecventă, afectând astfel calitatea somnului pe termen lung, cu apariția insomniilor.

În ceea ce privește cât durează bufeurile la menopauză, episoadele pot ține de la 1 la 5 minute (în medie 4 minute), însă unele dintre acestea pot dura chiar și o oră. Bufeurile variază nu doar ca durată, ci și ca intensitate, putând fi resimțite diferit de fiecare persoană. Unele paciente pot să nici nu le sesiseze, în timp ce pentru altele aceste călduri în corp pot reprezenta o adevărată provocare în viața de zi cu zi.

De obicei, bufeurile dispar odată cu intrarea în perioada de postmenopă însă, în unele situații, ele pot persista pentru tot restul vieții.

De ce apar bufeurile?

Bufeurile apar din cauza dezechilibrelor hormonale asociate cu instalarea menopauzei. În această perioadă, nivelurile de hormoni estrogeni scad considerabil, ceea ce determină resetarea termostatului fiziologic al organismului – hipotalamusul.

Această structură, ce aparține sistemului nervos central, are rol de reglare a temperaturii corporale, prin detectarea temperaturii corpului și compararea acesteia cu temperatura normală de 37 de grade. Atunci când hipotalamusul detectează o temperatură scăzută, acesta activează anumite mecanisme pentru a genera căldură în organism. În contrast, atunci când temperatura corporală este prea ridicată, scade generarea de căldură și crește producția de transpirație, a cărei eliminare determină răcirea corpului.

La menopauză, din cauza scăderii hormonilor estrogeni, hipotalamusul devine mult mai sensibil la modificări subtile ale temperaturii corporale. Astfel, hipotalamusul activează mecanismele de pierdere a căldurii, determinând senzația de căldură în corp prin fenomene de vasodilatație (dilatarea vaselor de sânge, ceea ce determină înroșirea pielii), creșterea ratei metabolismului (cu creșterea frecvenței cardiace) și transpirații profuze.

Există anumiți factori ce pot determina apariția de bufeuri la menopauză, precum:

  • Temperaturile ridicate;
  • Supraîncălzirea datorată exercițiului fizic;
  • Fumatul;
  • Obezitatea – asociată cu o frecvență crescută a bufeurilor;
  • Consumul de cafea sau de alcool;
  • Stresul;
  • Îmbrăcămintea prea strâmtă;
  • Consumul de alimente picante.

Bufeurile pot afecta și femeile cu insuficiență ovariană prematură, ale căror niveluri hormonale ovariene scad înainte de atingerea vârstei de menopauză, sau pacientele cu rezecție chirurgicală de ovare, efectuată din motive oncologice sau ca tratament pentru endometrioza ovariană.

Există și cazuri de bufeuri la bărbați, ce apar ca urmare a unor terapii medicamentoase specifice, cu rol de scădere a nivelurilor de androgeni (terapie de deprivare androgenică) pentru pacienții cu cancer de prostată. Se estimează că până la 80% dintre bărbații ce urmează terapie de deprivare androgenică prezintă bufeuri drept reacție adversă la medicație.

Manifestări clinice similare bufeurilor pot fi provocate și de anumite afecțiuni, precum:

  • Anumite infecții: gripă, COVID-19, tuberculoză;
  • Dezechilibrele hormonale întâlnite în anumite afecțiuni sau tumori din sfera endocrinologică, precum hipertiroidism, diabet zaharat sau feocromocitom (o tumoră de glandă suprarenaliană ce determină secreția în exces a unor hormoni adrenergici);
  • Obezitatea;
  • Alergiile alimentare;
  • Rozaceea;
  • Sindromul carcinoid – un tip de cancer asociat cu secreția unor cantități crescute de hormoni în sânge cu efect vasodilatator;
  • Diverse afecțiuni neurologice, precum neuropatia autonomă (afecțiune caracterizată prin leziuni ale nervilor care reglează frecvența cardiacă, tensiunea arterială, digestia);
  • Afecțiuni din sfera psihiatrică – tulburarea de panică sau anxietatea;
  • Sindromul de apnee obstructivă în somn.

Consumul unor substanțe sau al unor medicamente poate, de asemenea, determina apariția de bufeuri de căldură:

  • Consumul de alcool și substanțe interzise;
  • Anumite medicamente, precum antiinflamatoarele steroidiene sau terapia antihipertensivă;
  • Tratamentele de tip chimioterapic, ce determină instalarea mai precoce a menopauzei – de exemplu, terapiile antiestrogenice (tamoxifen).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Analize și investigații recomandate pentru bufeuri

Medicul specialist ginecolog sau endocrinolog va diagnostica bufeurile pe baza anamnezei. Pentru a confirma faptul că acestea reprezintă manifestări ale instalării menopauzei și nu ascund, de fapt, o afecțiune medicală subiacentă, medicul poate recomanda efectuarea unor analize și investigații imagistice, precum:

  • analize de sânge, pentru evaluarea nivelurilor hormonale specifice perioadei de tranziție către menopauză – pot include dozări ale nivelurilor de estrogen, estrone, AMH (hormon antimullerian), inhibină;
  • examen ginecologic;
  • ecografie transvaginală;
  • analiză DEXA (osteodensitometrie), utilizată pentru evaluarea modificărilor provocate de osteoporoză.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru bufeuri

În cazul bufeurilor recurente, care afectează calitatea vieții pacientelor, medicul ginecolog poate recomanda un tratament de substituție hormonală, pe bază de hormoni estrogeni. Pentru pacientele care nu au suferit intervenții de rezecție a uterului (histerectomie), estrogenul va fi administrat alături de preparate hormonale pe bază de progesteron, pentru a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer endometrial.

Aceste tratamente trebuie administrate, însă, cu precauție și în cea mai mică doză posibilă care reușește ameliorarea simptomelor, întrucât administrarea de hormoni estrogeni se asociază cu o serie de reacții adverse severe, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer de sân sau dezvoltarea de tromboze venoase. Beneficiul administrării acestor preparate hormonale trebuie să depășească riscul administrării acestora, de aceea decizia trebuie luată de comun acord cu medicul curant, în funcție de vârsta și de comorbiditățile pacientei.

O altă variantă de tratament pentru ameliorarea bufeurilor este reprezentată de terapia antidepresivă. Aceasta poate include medicație pe bază de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau utilizarea de inhibitori ai recaptării de serotonină și noradrenalină. Aceste medicații pot fi administrate pacientelor cu bufeuri frecvente și contraindicație la terapia de substituție estrogenică.

La rândul lor, aceste medicamente trebuie administrate cu precauție, întrucât prezintă un risc crescut de dezvoltare a unor reacții adverse, precum greață, hipertensiune arterială, insomnii sau creștere în greutate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Pot fi prevenite valurile de căldură în corp?

Deși bufeurile se ameliorează și dispar, în majoritatea cazurilor, fără nicio intervenție, acestea pot deveni extrem de supărătoare pentru unele paciente, afectându-le dispoziția și scăzându-le capacitatea de a se concentra și de a-și duce la capăt activitățile zilnice. În acest sens, există anumite recomandări ce pot ajuta la prevenirea acestor valuri de căldură:

  • Evitarea factorilor care pot declanșa bufeurile, precum stresul, consumul de tutun, alcool, cafeină, sau alimente picante, temperaturile ridicate și îmbrăcămintea strâmtă;
  • Scăderea în greutate;
  • Evitarea sedentarismului – efectuarea de exercițiu fizic ușor, într-un ambient răcoros, poate reduce frecvența de apariție a bufeurilor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații de specialitate, asigurate de medici comunicativi și experimentați, care recomandă analizele și investigațiile necesare pentru a descoperi cauza bufeurilor. Astfel, în urma unei evaluări medicale complete, medicul stabilește care este tratamentul potrivit pentru ameliorarea acestui disconfort.

Pacientele cu bufeuri provocate de menopauză primesc toate recomandările necesare pentru a trece mai ușor peste această perioadă și pentru a preveni posibile complicații, precum osteoporoza sau afecțiunile cardiovasculare.

În acest sens, un rol esențial îl are monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, prin consultații și investigații medicale periodice, în funcție de recomandarea medicului endocrinolog sau ginecolog. La SANADOR sunt disponibile analize de laborator performante și investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație, inclusiv osteodensitometrie efectuată cu aparatul Lunar iDEXA.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR