Ce este bruxismul?

Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâșnirea sau încleștarea dinților. Această manifestare poate apărea în timp ce pacientul este treaz (bruxism diurn) ori în timpul somnului (bruxism nocturn) și poate debuta la orice vârstă, însă cel mai întâlnit este bruxismul la copii. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici experimentați, pentru diagnosticul și tratamentul bruxismul și al problemelor de sănătate asociate.

Bruxismul poate duce la o varietate de probleme, inclusiv la uzură dentară, dureri de maxilar, durere de cap și perturbarea somnului. În timp ce cazurile ușoare pot să nu necesite tratament, bruxismul sever poate cauza probleme dentare și maxilare semnificative, care necesită intervenție de specialitate. Tratamentul poate include gutiere, tehnici de gestionare a stresului și abordarea oricăror tulburări de somn subiacente.

În timpul consultației, medicul stomatolog poate observa dacă dinții sunt afectați de bruxism.

Tipuri de bruxism

Deși acțiunea de scrâșnire a dinților este similară, bruxismul diurn și cel nocturn sunt două probleme distincte:

  • bruxismul diurn – dacă scrâșnitul din dinți are loc doar pe parcursul zilei, este posibil să nu fie nevoie de tratament — în special dacă pacientul este în stare să-și crească nivelul de conștientizare și să reducă stresul;
  • bruxismul nocturn – scrâșnirea dinților în somn poate provoca mai multe probleme decât bruxismul diurn, deoarece pacientul nu își dă seama ce se întâmplă, motiv pentru care persoanele care suferă de bruxism nocturn au nevoie frecvent de tratament pentru a gestiona efectele scrâșnirii dinților.

Bruxismul diurn este asociat adesea cu emoții precum stres, anxietate, furie sau frustrare și poate fi un mecanism de adaptare sau un obicei apărut în timpul concentrării intense. Pe de altă parte, persoanele cu bruxism nocturn sunt mai predispuse să aibă și alte tulburări de somn, cum ar fi sforăit și apnee de somn.

Uneori, medicii mai fac referire și la „bruxism primar” și „bruxism secundar”. Bruxismul primar nu este asociat cu o altă afecțiune, în timp ce forma secundară este legată de o altă problemă medicală, cum ar fi, de pildă, o afecțiune neurologică. În plus, poate fi un efect secundar al unor medicamente.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele bruxismului și factorii de risc

Bruxismul are cauze complexe care includ factori fizici, psihologici și genetici. Bruxismul diurn poate fi provocat de emoții puternice, precum furie ori anxietate, sau poate fi un obicei în timpul concentrării intense, în timp ce bruxismul nocturn poate fi legat de treziri în timpul somnului.

Printre factorii de risc care pot influența apariția bruxismului se numără:

  • stresul  – anxietatea sau stresul crescut duce la scrâșnirea dinților, la fel și furia și frustrarea;
  • tipul de personalitate  – persoanele cu o personalitate agresivă, competitivă sau hiperactivă au un risc mai mare de a dezvolta bruxism;
  • medicamentele și alte substanțe, precum antidepresivele, fumatul, consumul de băuturi cu cofeină sau alcool și utilizarea de droguri recreative pot crește riscul de bruxism;
  • membri ai familiei cu bruxism  – bruxismul nocturn tinde să apară în familii;
  • alte afecțiuni  – bruxismul poate fi asociat cu afecțiuni precum boala Parkinson, demența, boala de reflux gastroesofagian, epilepsia, tulburările de somn, cum ar fi sindromul de apnee în somn și tulburarea de deficit de atenție – hiperactivitatea;
  • vârsta – apare frecvent la copiii mici și, de obicei, dispare până la vârsta adultă.

Copiii își scrâșnesc dinții în două momente critice: la apariția dinților de lapte, când vorbim despre bruxism la bebeluși, și la erupția dinților permanenți. Majoritatea renunță însă la acest obicei după ce aceste seturi de dinți s-au dezvoltat complet.

Scrâșnirea dinților apare, de obicei, în timpul somnului, iar cauzele precise nu sunt cunoscute. Totuși, posibilele motive includ alinierea necorespunzătoare a dinților, contactul neregulat între dinții superiori și inferiori (malocluzia), deficiențe nutriționale, infecții parazitare, alergii, tulburări endocrine și factori psihologici precum anxietatea și stresul. Scrâșnirea dinților la copii poate provoca dureri de maxilar, dureri de cap, uzura dinților și disfuncții temporo-mandibulare. De aceea, dacă copilul se plânge de sensibilitate sau durere dentară, este esențială o consultație de pedodonție.

  • Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Semne și simptome provocate de scrâșnirea dinților

Tabloul clinic al bruxismului poate include:

  • dinți aplatizați, dinți ciobiți sau slăbiți;
  • smalț dentar uzat;
  • durere sau sensibilitate dentară;
  • mușchi maxilari încordați;
  • dificultate în deschiderea sau închiderea completă a maxilarului;
  • durere în maxilar, față sau gât;
  • durere de ureche;
  • tinitus sau țiuituri în urechi;
  • durere surdă în tâmple, mai ales dimineața;
  • mușcarea interiorului obrazului;
  • durere în timpul masticației;
  • pocnituri ale maxilarului, semn al unei probleme cu articulația temporo-mandibulară.
  • La Clinica de Stomatologie SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile scrâșnitului din dinți

În majoritatea cazurilor, bruxismul nu cauzează complicații grave. Totuși, un bruxism sever poate duce la:

  • deteriorarea dinților, a restaurărilor dentare, a coroanelor sau maxilarului;
  • cefalee de tensiune;
  • dureri faciale sau ale maxilarului;
  • tulburări ale articulației temporo-mandibulare.

În anumite cazuri, scrâșnirea cronică a dinților poate duce la fracturarea, slăbirea sau căderea dinților. Scrâșnirea constantă poate toci dinții până la rădăcină. În astfel de situații, pot fi necesare punți dentare, coroane, tratament de canal (tratament endodontic), implanturi dentare, proteze parțiale sau chiar proteze totale. În plus, scrâșnirea cronică a dinților poate cauza sau agrava durerea articulației temporo-mandibulare și poate chiar schimba aspectul feței.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Diagnosticul de bruxism

În timpul controalelor stomatologice periodice, medicul va verifica manifestările de bruxism. Dacă acestea sunt prezente, stomatologul va monitoriza schimbările danturii și cavității bucale pe parcursul mai multor vizite, pentru a vedea dacă procesul este progresiv și pentru a determina dacă este nevoie de tratament.

Dacă dentistul suspectează prezența bruxismului, va încerca să determine cauza, prin întrebări legate de sănătatea dentară generală, medicamentele luate în mod regulat, rutina zilnică și obiceiurile de somn. Pentru a evalua gradul de bruxism, dentistul poate verifica sensibilitate în mușchii maxilarului, anomalii dentare evidente, precum dinți fracturați sau dinți lipsă, dar și alte leziuni ale dinților, osului subiacent și interiorului obrajilor, de obicei prin radiografii dentare.

Dacă bruxismul pare să fie legat de probleme majore de somn, medicul curant poate recomanda și un control la un specialist în medicina somnului. Acesta poate efectua teste suplimentare, cum ar fi un studiu de somn, pentru a evalua episoadele de scrâșnire a dinților și pentru a determina dacă pacientul are sindromul de apnee în somn sau alte tulburări de somn. Dacă scrâșnirea dinților este legată de anxietate sau alte probleme psihologice, este posibil ca pacientului să i se recomande un consult de psihologie sau de psihiatrie.

Tratamentul pentru scrâșnitul din dinți

În cazul bruxismului ușor sau al scrâșnitului din dinți doar ocazional, tratamentul nu este necesar. Totuși, în cazurile mai severe, pot fi recomandate următoarele tratamente pentru bruxism:

  • gutiere dentare personalizate, care pot fi realizate la recomandarea medicului stomatolog, pentru a proteja dinții și pentru a îmbunătăți poziția maxilarului, reducând astfel tensiunea musculară în zona articulației temporo-mandibulare;
  • tehnici de reducere a stresului, precum meditația, exercițiile fizice și terapia cognitiv-comportamentală, care pot reduce simptomele bruxismului;
  • schimbări în stilul de viață – dacă scrâșnitul dinților este influențat de consumul de cofeină sau alcool, reducerea acestora poate ajuta, la fel și renunțarea la fumat poate, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea bruxismului;
  • medicamente – administrarea temporară a unui miorelaxant înainte de culcare poate preveni sau reduce scrâșnitul dinților;
  • injecții cu toxină botulinică - în cazurile severe, medicii pot sugera astfel de injecții, care relaxează temporar mușchii maxilarului și reduc disconfortul.

Cum poate fi prevenită scrâșnirea dinților?

Nu întotdeauna poate fi evitat scrâșnitul sau încleștatul dinților, în special în timpul somnului. Totuși, există măsuri pe care pot fi luate pentru a reduce riscul general:

  • adoptarea unor practici de mindfulness pentru a diminua stresul cotidian;
  • programarea unor vizite regulate la cabinetul stomatologic, întrucât medicul stomatolog poate interveni pentru a trata orice deteriorare dentară în stadii incipiente;
  • evitarea consumului de tutun, substanțe recreative și alcool.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete, prin abordare multidisciplinară, integrată, pentru diagnosticul și tratamentul bruxismului și problemelor asociate. Astfel, pacienții beneficiază de consultații stomatologice și de investigații de specialitate, la Clinica de Stomatologie SANADOR, pentru identificarea semnelor de bruxism și tratarea afecțiunilor dentare generate de scrâșnirea dinților.

La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici foarte experimentați.

În cadrul aceluiași centru medical, pentru descoperirea și gestionarea problemelor de sănătate care au determinat bruxismul, SANADOR asigură acces la servicii de psihologie sau psihiatrie, care ajută pacienții să-și controleze mai ușor tulburările emoționale sau psihice care se pot manifesta inclusiv prin scrâșnit din dinți. La SANADOR sunt disponibile și investigații speciale pentru monitorizarea somnului, prin polisomnografie, rezultatele fiind interpretate de un medic specializat în pneumologie.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR