Ce este bronșita cronică?
Bronșita cronică este o afecțiune caracterizată prin tuse productivă (cu mucus), pe o perioadă de cel puțin 3 luni pe an, pe parcursul a minimum 2 ani. Întrucât puțini oameni prezintă doar bronșită cronică, fără să asocieze un mic grad de obstrucție pulmonară, această boală se încadrează în sindromul de BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă), alături de emfizemul pulmonar.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Bronșita reprezintă inflamația bronhiilor din arborele respirator. Bronhiile sunt structuri tubulare care conduc aerul către și dinspre plămâni. Bronhiile cele mai mari, dreaptă și stângă, continuă traheea și se ramifică în interiorul ambilor plămâni, asemenea unui arbore, până la diviziuni din ce in ce mai mici, numite bronhiole. Bronhiile, împreună cu diviziunile acestora și cu traheea, formează arborele traheo-bronșic.
Prin structura lor, bronhiile ne apără de diverse infecții respiratorii. Acestea sunt tapetate de celule specializate, secretoare de mucus. Mucusul are rolul de a umezi căile aeriene și de a „prinde” microorganismele (bacterii, virusuri, fungi) în structura sa, urmând apoi să fie eliminat prin expectorație. Un alt mecanism de prevenție este dat de prezența celulelor ciliate. Cilii sunt niște prelungiri celulare, asemănătoare cu firele de păr, care ajută la mobilizarea și eliminarea mucusului din plămâni.