Ce este bronșita acută?

  • 0219699 Bronșita acută poate produce simptome severe. Apelează la SANADOR!

Bronșita acută este inflamația bronhiilor, cauzată de obicei de o infecție virală. Bronhiile sunt căile respiratorii prin care aerul ajunge la plămâni.

Bronșita acută este o afecțiune foarte frecventă, atât la copii, cât și la adulți. Majoritatea persoanelor cu bronhii inflamate se vindecă fără probleme după 2-3 săptămâni. Bronșita acută poate fi mai gravă la copii, la persoanele în vârstă, precum și la persoanele care au și alte afecțiuni asociate precum astmul bronșic sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

Cauzele și factorii de risc

Cea mai frecventă cauză de bronșită acută este infecția virală. Virusurile care pot provoca bronșită acută sunt: virusul gripal, virusuri paragripale (infecție cu virusuri paragripale) virusul respirator sincițial (pneumonie cu virus respirator sincițial), adenovirusul, rinovirusul și coronavirusul.

Mai rar, bronșita acută poate fi provocată și de bacterii precum Mycoplasma pneumoniae (care provoacă și pneumonia cu Mycoplasmă), Chlamydia pneumoniae sau Streptococcus pneumoniae.

De asemenea, bronșita acută mai poate fi determinată de agenți fizici sau chimici care sunt inhalați. Praful, polenul, fumul, aerul poluat sau vaporii puternici pot provoca inflamarea bronhiilor.

Factorii de risc:

Cum se manifestă bronșita acută?

  • 0219699 La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cele mai frecvente semne și simptome la persoanele cu bronhii inflamate sunt:

  • tuse cu expectorație de mucus (limpede, alb, gălbui, verde sau cu sânge);
  • dificultăți de respirație;
  • febră, frisoane;
  • durere sau disconfort în regiunea toracelui;
  • durere în gât;
  • dureri musculare;
  • nas înfundat;
  • rinoree (secreție nazală);
  • senzație de oboseală;
  • respirație șuierătoare;
  • puls crescut;
  • frecvență respiratorie crescută.

Analize și investigații pentru diagnostic

Pentru a diagnostica persoanele cu bronhii inflamate pot fi efectuate următoarele investigații:

Analize de sânge

La pacienții cu bronhii inflamate, analizele de sânge pot evidenția semne ale unei infecții (creșterea leucocitelor, creșterea proteinei C reactive, a VSH-ului sau a fibrinogenului).

De asemenea, recoltarea sângelui permite măsurarea nivelului de oxigen și dioxid de carbon. Nivelul scăzul al acestor gaze respiratorii în sânge pune în evidență o disfuncție respiratorie și indică gravitatea acesteia.

Pulsoximetria

Pulsoximetria este o metodă neinvazivă prin care se poate identifica o disfuncție respiratorie. Pulsoximetrul este un dispozitiv care se plasează la nivelul unui deget și măsoară cu ajutorul unui senzor nivelul de oxigen din sânge. Pacienții cu bronșită acută pot avea un nivel scăzut al oxigenului în sânge.

Analiza secrețiilor nazale și sputei

Pentru a identifica microorganismul care cauzează infecția, se pot face teste ale sputei sau ale secrețiilor nazale. Identificarea microorganismului este foarte importantă, pentru că ajută la stabilirea unui tratament adecvat. Microorganismele răspund diferit la diferite substanțe medicamentoase, iar un tratament nepotrivit poate duce la agravarea bolii.

Radiografia toracică

Radiografia toracică nu este specifică și poate fi normală la pacienții cu bronhii inflamate. Uneori, poate pune în evidență un desen pulmonar accentuat, care semnifică îngroșarea pereților bronșici. La pacienții cu bronșită acută, radiografia se face în special pentru a exclude o pneumonie sau o altă afecțiune care ar putea să determine simptome asemănătoare bronșitei.

Testarea funcției pulmonare

Funcția pulmonară se măsoară cu un dispozitiv numit spirometru, în care pacientul suflă. Spirometria măsoară cantitatea de aer care poate fi reținută de plămâni și cât de repede poate fi scos aerul din plămâni. Prin spirometrie se verifică dacă există semne de astm sau emfizem pulmonar.

Complicațiile bronșitei acute netratate

Dacă bronșita acută nu este tratată la timp poate duce la complicații periculoase.

Pneumonia este cea mai frecventă complicație la pacienții cu bronșită acută. În rândul copiilor cu vârstă peste 5 ani și al adulților, cea mai frecventă cauză este infecția cu Streptococcus pneumoniae. Din acest motiv, vaccinul împotriva pneumoniei se recomandă atât copiilor, cât și adulților cu vârstă peste 65 de ani, precum și persoanelor cu astm bronșic sau BPOC. La copiii cu vârstă sub 5 ani, cea mai frecventă cauză a pneumoniei este infecția cu virusul respirator sincițial, care poate reprezenta și cauza bronșitei acute.

Virusurile care provoacă bronșită acută pot duce la scăderea imunității organismului și favorizează apariția unei infecții bacteriene. Suprainfecția bacteriană agravează bronșita acută și face ca procesul de vindecare să dureze mai mult.

Suprainfecția bacteriană a unei bronșite acute virale poate să ducă la:

  • infecții ale urechii medii (în special la copii);
  • infecții ale sinusurilor;
  • pneumonie;
  • septicemie.

Episoadele repetate de bronșită acută, în special la persoanele care fumează sau inhalează substanțe iritante la locul de muncă, pot duce la bronșită cronică. Aceasta are tendința de a evolua spre BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), care va determina scăderea treptată a funcției pulmonare și dificultăți de respirație.

Tratamentul pentru bronșita acută

Bronșita acută este de obicei o afecțiune autolimitantă și se poate vindeca de la sine, însă necesită unele îngrijiri specifice și uneori tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomelor. Cele mai multe cazuri de bronșită acută sunt provocate de virusuri și de aceea tratamentul cu antibiotice nu este necesar. În cazurile mai severe, complicate cu pneumonie sau alte infecții bacteriene, este necesar tratamentul cu antibiotice.

Metodele nefarmacologice pentru ameliorarea simptomelor de bronșită acută sunt:

  • repaus la pat;
  • hidratare adecvată: ajută la eliminarea mai ușoară a mucusului;
  • utilizarea unui umidificator: aerul cald și umed ajută la eliminarea secrețiilor din căile respiratorii și ameliorează tusea;
  • administrarea de oxigen: poate fi necesară în cazurile mai severe, la pacienții cu disfuncții respiratorii.

Medicamentele pe care medicul le poate recomanda pentru tratarea bronșitei acute sunt:

  • antivirale: majoritatea cazurilor de bronșită acută sunt provocate de infecții virale, astfel că poate fi necesară administrarea unor medicamente antivirale;
  • bronhodilatatoare: în cazul pacienților cu bronhii inflamate care au probleme de respirație, medicul poate prescrie un medicament bronhodilatator care dilată căile respiratorii și ameliorează dificultățile de respirație;
  • antiinflamatoare: administrarea medicamentelor antiinflamatorii nesteriodiene precum aspirina și ibuprofenul sau a corticosteroizilor poate duce la ameliorarea simptomelor și grăbește vindecarea;
  • medicamente împotriva tusei: în cazul în care tusea persistă și este deranjantă, pot fi administrate medicamente precum ambroxol, codeină, bromhexin sau acetilcisteină;
  • antibiotice: tratamentul cu antibiotice este necesar în cazul unei suprainfecții bacteriene.

Metode de prevenție

Bronșita acută poate fi prevenită prin:

  • evitarea contactului cu persoanele care sunt răcite sau prezintă alte boli respiratorii contagioase;
  • renunțarea la fumat;
  • evitarea zonelor intens poluate;
  • purtarea unei măști care să acopere atât nasul, cât și gura pentru a evita inhalarea substanțelor iritante pentru căile respiratorii;
  • vaccinare împotriva gripei și pneumoniei;
  • tratarea corectă a refluxului gastroesofagian, deoarece acesta este unul dintre factorii de risc pentru bronșita acută;
  • spălarea corectă a mâinilor pentru a distruge agenții patogeni.

Tratament la SANADOR

Persoanele cu simptome de bronșită acută se pot adresa medicilor pneumologi experimentați ai SANADOR, care au la dispoziție metode avansate pentru investigații, inclusiv analize în Laboratoarele SANADOR. Acestea sunt dotate cu echipamente de vârf, iar personalul este înalt calificat și instruit continuu. Standardele înalte asigură precizia și rapiditatea rezultatelor.

Medicii pneumologi investighează atent funcția respiratorie și alte aspecte ale fiecărui pacient și prescriu tratament modern, în funcție de cauza și manifestările afecțiunii. Persoanele cu manifestări severe de bronșită acută sau alte boli respiratorii se pot adresa și Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, care este disponibil la orice oră, 7 zile din 7, la numărul de telefon 0219699. SANADOR este singurul spital privat din București care deține un Compartiment de Primiri Urgențe. În plus, acesta este dotat cu flotă proprie de ambulanțe și funcționează cu 26 linii de gardă, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR