Diagnosticarea bronșiolitei acute
Diagnosticul bronșiolitei acute este în principal unul clinic. Asocierea de simptome pseudo-gripale care progresează în 2-3 zile către tuse, tahipnee, bătăi ale aripilor nazale, respirație șuierătoare și iritabilitate, uneori cu subfebră, la un copil sub 2 ani sugerează diagnosticul de bronșiolită acută. La auscultația pulmonară, medicul pediatru poate decela raluri bronșice sau crepitante.
De asemenea, diagnosticul poate fi susținut de contextul epidemiologic în care apar simptomele. Date precum anotimpul, contactul cu colectivitățile și desfășurarea unei epidemii locale pot sugera diagnosticul.
Analizele de laborator și imagistica medicală au doar rol suportiv, însă sunt importante pentru urmărirea apariției complicațiilor și diagnosticul diferențial.
Atunci când ele sunt necesare, investigațiile suplimentare sunt orientate către identificarea agentului patogen care a cauzat infecția. Există o serie de teste rapide, precum si teste de biologie moleculară (PCR), care pot identifica, prin prelevarea de exudat nazofaringian, diverse tipuri de virusuri.
În România, copiii cu suspiciune de bronșiolită acută sunt testați în mod uzual pentru prezența antigenelor gripale și a celor de SARS-COV2 sau de VSR. Se consideră inutilă testarea pentru alți patogeni, deoarece pentru aceștia nu există tratament antiviral specific.
Dacă pe analizele de laborator se identifică leucocitoză cu neutrofilie, sindrom biologic inflamator, iar radiografia pulmonară asociază modificări în afara hiperinflației pulmonare (caracteristice pentru bronșiolita acută virală), există o probabilitate înaltă de suprainfecție bacteriană.
Deoarece nu este neobișnuit ca la copii să existe concomitent mai multe infecții, medicul poate cere și un examen de urină și o urocultură. Aceste analize au rolul de a exclude o infecție urinară drept cauză a tabloului clinic ori supraadaugată bronșiolitei, infecție care predispune, de asemenea, la deshidratare.
Diferența dintre bronșită și bronșiolită
Termenul de „bronșiolită” este frecvent confundat cu termenul de „bronșită”, însă acestea sunt două entități clinice diferite. Bronșita reprezintă o afecțiune inflamatorie a căilor respiratorii superioare (bronhii și trahee). Bronșita este cauzată tot de o infecție virală, dar apare mai frecvent la adolescenți și adulți.