Ce este bronșiectazia?
Bronșiectazia reprezintă o dilatație permanentă a căilor aeriene pulmonare. Plămânul este format din structuri tubulare, numite bronhii, care au rolul de a conduce aerul care intră și iese din plămâni. Cele două bronhii principale iau naștere din trahee și se divid la nivelul fiecărui plămân în structuri din ce în ce mai mici, de tipul bronhiolelor, formând un ansamblu care poartă numele de arbore traheo-bronșic.
În interiorul căilor aeriene se găsește o substanță verde, vâscoasă, numită mucus, care este secretată de celulele care căptușesc căile aeriene. Aceste celule prezintă niște prelungiri, ca niște fire de păr, numite cili. Mucusul are rolul de a reține particulele de praf și microorganismele, precum virusurile și bacteriile și, cu ajutorul cililor celulelor căilor aeriene, este măturat spre exterior, pentru a fi expectorat.
În mod normal, atunci când expirăm, elasticitatea peretelui bronhiilor permite ieșirea aerului din plămâni și revenirea la forma lor inițială. Atunci când plămânul este expus la agresiuni repetate, cum sunt infecțiile respiratorii, inflamația intensă determină leziuni ale pereților acestora, afectând atât elasticitatea, cât și mecanismul ciliar de eliminare a mucusului. Astfel, aceste structuri tubulare își pierd elasticitatea, rămân dilatate și pline cu mucus, aspect ce definește bronșiectaziile. Deși bronhiile sunt dilatate, cantitatea mare de mucus restantă în interiorul acestora determină îngustarea căii aeriene propriu-zise și afectarea expirului, determinând blocarea aerului în plămâni și sindrom de obstrucție pulmonară.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!