Diagnostic
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Depistarea bradicardiei poate fi făcută de pacienți la domiciliu prin măsurarea pulsului. Aceasta se poate face prin comprimarea arterei radiale de la nivelul brațului și numărarea pulsațiilor arteriale timp de un minut sau cu ajutorul unui tensiometru electronic care, odată cu măsurarea tensiunii arteriale, măsoară și pulsul sau cu ajutorul unui pulsoximetru.
În spital, se pot face investigații amănunțite pentru a stabili diagnosticul de bradicardie și cauza acesteia.
Analize de laborator
Măsurarea unor electroliți în sânge (calciu, potasiu) este necesară deoarece nivelele anormale ale acestor electroliți pot fi o cauză de bradicardie, iar corectarea dezechilibrelor electrolitice poate duce la dispariția acesteia.
Determinarea hormonilor tiroidieni este importantă deoarece nivelele scăzute ale acestor hormoni pot duce la puls mic. Nivelul crescut al troponinelor în sânge poate semnifica un infarct miocardic, iar acesta poate fi o cauză de bradicardie. Examenul toxicologic poate fi necesar pentru a stabili o cauză de puls mic. Acesta poate identifica unele medicamente sau substanțe toxice care au dus la bradicardie.
Electrocardiograma (EKG)
Electrocardiograma permite stabilirea diagnosticului de bradicardie prin evidențierea unei frecvențe cardiace sub 60 de bătăi pe minut. Pe lângă diagnostic, poate ajuta și la stabilirea cauzei bradicardiei: bradicardie sinusală din cauza sindromului de sinus bolnav, bradicardie pentru reglarea pulsului din cadrul sindromului bradicardie-tahicardie, bradicardie din cauza unui bloc atrioventricular sau din cauza unui infarct miocardic acut.
Monitorizarea Holter ECG
Există situații în care bradicardia este intermitentă și apare doar în anumite perioade, de aceea este posibil să nu fie surprinsă în momentul efectuării unui EKG, fiind necesară o monitorizare Holter EKG. Aceasta reprezintă înregistrarea activității inimii pentru o perioadă de 24-72 de ore. Poate fi necesară atunci când bradicardia nu este pusă în evidență pe EkG, însă pacientul prezintă simptome sugestive de bradicardie.
Dispozitivul loop-recorder
Reprezintă un dispozitiv de mici dimensiuni introdus sub piele, în regiunea pieptului, care înregistrează activitatea inimii timp de aproximativ 2 ani. Se folosește la pacienții care au simptome sugestive de bradicardie, dar rare, și când nu s-a putut stabili diagnosticul prin altă metodă.
Ecocardiografia
Ecocardiografia poate stabili diagnosticul de bradicardie prin evidențierea bătăilor lente ale inimii. Pe lângă diagnostic, poate pune în evidență unele afecțiuni care pot fi cauze ale scăderii pulsului, precum endocardita, miocardita, infactul miocardic sau afecțiunile cardiace congenitale care pot fi cauză de bradicardie sinusală la copii. Ecocardiografia poate depista și insuficiența cardiacă, una dintre consecințele bradicardiei. Aceasta se caracterizează prin scăderea capacității inimii de a se contracta.