Ce sunt bolile virale eruptive?

Bolile virale eruptive sunt un grup eterogen de afecţiuni virale, caracterizate prin apariţia unei erupţii cutanate, uneori însoţite de senzaţie de mâncărimi, furnicături, înţepături sau durere (hiperestezie cutanată). La SANADOR beneficiezi de investigații avansate și tratament eficace. Programează-te!

Erupţiile sau exantemul sunt variate ca prezentare şi pot include papule (în relief), macule (plane) cu nuanţe de la roşiatice la maronii, pete violacee sau mici pustule sau vezicule (leziuni în relief cu lichid purulent, respectiv clar). De asemenea, acestea pot fi localizate la o anumită porţiune a corpului, fie pot fi generalizate la nivelul întregului corp sau al mai multor segmente anatomice.

Exantemele virale pot afecta toate categoriile de vârstă, de la copii la adulţi, însă pot fi diferenţiate clinic deoarece unele apar cu precădere la anumite vârste. Aceste erupţii virale apar, de regulă, în cadrul unor boli virale şi pot avea debutul în orice parte a corpului, însă, frecvent, tiparul de distribuţie este dinspre extremitatea cefalică către trunchi si membre.

Cauzele exantemelor virale cuprind o gamă largă de virusuri precum herpesvirusurile, enterovirusurile, parvovirus B19, virusul varicelo-zosterian, virusul rujeolos si virusul rubeolic, alfavirusuri transmise de ciupiturile de ţânţari. Exantemele virale au diagnostic în special clinic, dar pot fi confirmate prin teste serologice sau moleculare atunci când diagnosticul e dificil. Majoritatea bolilor exantematoase virale au un impact mare asupra stării generale, însă sunt autolimitate şi necesită doar tratament suportiv.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri

Există mai multe tipuri de erupţii virale, în funcţie de aspectul leziunilor cutanate şi simptomele însoţitoare. Acestea variază în funcţie de virusul cauzal şi imunitatea individului afectat. Tipuri frecvente de exanteme virale sunt cele diseminate, ce apar în cadrul varicelei, rujeolei, rubeolei şi al eritemului infecțios. Alte erupţii caracteristice, mai puţin extinse, sunt cele din boala gură-mână-picior, din exantemul al cincilea şi din COVID-19.

Din punct de vedere al simptomelor asociate, anumite erupţii se pot prezenta ca unic simptom al infecţiei virale, pe când altele pot fi însoţite de mâncărimi, senzaţie de arsură, usturime sau durere.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Bolile virale eruptive pot apărea în urma unei pleiade de infecţii virale, fiecare cu factori de risc şi debut distinct. Erupţia din mononucleoza infecţioasă, provocată de infecţia cu virusul Epstein-Barr, frecvent apare ca un exantem cu mici papule roşiatice şi este declanşată mai ales la persoanele care urmează antibioterapie (în special amoxicilină).

Varicela, provocată de infecţia primară cu virus varicelo-zosterian, se manifestă printr-o erupţie cu vezicule cu lichid clar, ce ulterior se ulcerează şi crustifică. Este extrem de contagioasă până la crustificarea leziunilor. Copiii intraţi în colectivitate şi personalul din instituţii ce lucrează cu aceştia au cel mai mare risc de a dezvolta boala. După trecerea prin boală, apare imunitate pe viaţă, deoarece virusul rămâne latent în organism. Ulterior, la vârsta adultă, în momente de imunodepresie (stres chirurgical, boli autoimune, corticoterapie etc), virusul se poate reactiva şi va produce un alt tip de boală, numit zona zoster, caracterizat de o erupţie dureroasă, localizată.

Rujeola, provocată de infecţia cu virus rujeolos, se manifestă iniţial printr-o erupţie ce începe în spatele urechilor şi se extinde rapid la restul capului şi gâtului, ulterior cu diseminare către trunchi, abdomen şi membre.

A cincea boală sau exantemul al cincilea este provocat de infecţia cu parvovirus B19 și afectează frecvent copiii. Debutul caracteristic este cu o eczemă la nivelul feţei, care dă aspectul de „obraji pălmuiţi”.

Roseola infantum, sau a șasea boală, se manifestă la copiii mici, în mod tipic ca o erupţie rozată, nepruriginoasă, diseminată, cu puţine simptome asociate. Este provocată de infecţia cu virusul herpetic uman 6 sau, mai rar, 7.  

Exantemele din cadrul bolilor eruptive virale pot fi cauzate direct, prin afectarea cutanată provocată de virus, fie ca reacţii la toxine virale eliberate, lucru ce evidenţiază importanţa distincţiei între diferitele tipuri de erupţii pentru a preveni potenţiale complicaţii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de boli virale eruptive

Erupţiile virale se pot manifesta distinct, în funcţie de virusul implicat, atât ca tipar de apariţie, cât şi ca durată de evoluţie. Simptomele ce pot acompania exantemul viral sunt: crampe abdominale, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, astenie, cefalee, inapetenţă, catar (lacrimaţie excesivă, rinoree şi nas înfundat, tuse). Aceste simptome frecvent coincid cu faza acută de infecţie virală şi pot persista pe toată durata acesteia.

O multitudine de infecţii virale pot da erupţii cu un tipar caracteristic. De exemplu, roseola infantum afectează în mod tipic copiii între 6 luni şi doi ani. Frecvent, debutul este cu febră ce durează aproximativ 2 zile, urmată de apariţia unei erupţii rozalii maculo-papuloase ce se extinde de la trunchi la extremităţi.

Boala gură-mână-picior, provocată în general de enterovirusuri precum Coxsackie A16 şi Enterovirus 71 se manifestă cu febră, greaţă şi dureri la nivelul mucoasei bucale. În evoluţie, la ceva timp de la apariţia simptomelor generale, apare o erupţie generalizată cu macule ce progresează către vezicule cu lichid tulbure la nivelul palmelor, tălpilor şi interfesier.

Alte erupții virale includ exantemul laterotoracic, eritemul infecțios, sindromul Gianotti-Crosti, rujeolă, varicelă, rubeolă, pitiriazisul rozat, sindromul purpuric papular „în mânuşă şi şosetă” şi zona zoster. Aceste erupții pot fi însoțite de simptome suplimentare precum convulsii febrile, limfadenopatii, artralgii, conjunctivită și chiar complicații neurologice (meningită).

Complicații posibile

Deși majoritatea erupțiilor virale se rezolvă în mod tipic fără consecințe pe termen lung, pot apărea complicații dacă erupția este scărpinată excesiv, conducând la cicatrici sau infecții secundare ale pielii. Este important ca pacienţii cu erupţii să fie examinaţi de un medic, deoarece infecțiile bacteriene pot mima exantemele virale și acestea din urmă pot necesita tratament antibiotic.

Deoarece infecțiile bacteriene se pot agrava fără intervenție, evaluarea medicală timpurie asigură administrarea rapidă a medicamentelor adecvate, accelerând recuperarea. În plus, este esențial ca medicul să se uite după semne asociate infecției cutanate, cum ar fi febra mare, secreție purulentă la nivelul leziunilor cutanate, umflarea sau durerea pielii și căldura în jurul zonei afectate.  

Simptomele sistemice care însoțesc erupția virală, cum ar fi răspândirea rapidă, durerea severă sau persistența peste o săptămână a simptomelor, fără ameliorare sub tratament simptomatic şi topic, ar trebui să determine adresarea la medic.

Diagnosticul de boli virale eruptive

Diagnosticarea unei erupții exantematoase virale se face în mod tipic prin evaluarea clinică, pe baza modelelor caracteristice ale erupțiilor și a simptomelor însoțitoare. Medicii pot identifica adesea virusul  responsabil pentru erupție printr-o examinare amănunțită a pacientului.

Cu toate acestea, în cazurile în care diagnosticul este neclar sau la pacienții cu o boală severă, pot fi necesare teste diagnostice suplimentare. Aceste teste pot include probe pentru culturi virale, imunofluorescență, precum și teste de sânge pentru analiza serologică, PCR, detectarea ARN/ADN, anticorpi antinucleari (ANA) și anticorpi tisulari.

Medicul stabilește testele de diagnostic potrivite, în special în cazurile complexe, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau la persoane cu sistem imunitar compromis. În situațiile în care diagnosticul clinic este dificil sau ambiguu, medicul poate opta pentru o evaluare diagnostică suplimentară.

Aceasta poate implica obținerea de exudat  de la nivelul nasului sau gâtului, împreună cu prelevarea de sânge pentru detectarea anticorpilor virali specifici sau a materialului genetic. Genotiparea virală poate fi, de asemenea, utilizată pentru strategiile de tratament țintit în cazurile complicate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru boli virale eruptive

Tratamentul erupțiilor virale implică mai mult gestionarea simptomelor și nu abordarea directă a infecției virale subiacente, deoarece majoritatea infecțiilor virale nu au medicamente antivirale specifice disponibile.

Tratamentul simptomatic are ca scop ameliorarea disconfortului asociat cu erupția și alte simptome ale infecţiei virale. Medicamentele suportive precum acetaminofenul sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot ajuta la reducerea febrei și la ameliorarea durerilor generalizate, în timp ce emolienții hidratanți pot calma mâncărimea. Aplicarea de loțiuni topice, precum loțiunea de calamină sau crema cu hidrocortizon poate, de asemenea, să ajute la reducerea mâncărimii și iritației.

Băile cu ovăz sau utilizarea compreselor reci pot oferi o ameliorare temporară a durerii și mâncărimii. Cu toate acestea, este esențial ca scărpinatul să fie evitat pentru a preveni posibilele infecții ale pielii. Deși nu există un remediu pentru majoritatea infecțiilor virale, odihna și tratamentul suportiv sunt suficiente, aceste infecţii fiind autolimitate. În cazul copiilor este crucial să nu se administreze medicaţie de niciun fel până la examinarea medicală, deoarece anumite medicamente pot avea reacţii adverse severe dacă sunt administrate în timpul unei infecţii virale (sindrom Reye).

Măsuri de prevenție

Măsurile preventive pentru erupțiile virale implică reducerea riscului de contractare a infecțiilor virale. Aceasta poate fi realizată prin diverse strategii:

  • Vaccinarea împotriva virusurilor pentru care există vaccinuri disponibile, cum ar fi varicela, pojarul, oreionul și rubeola, poate reduce semnificativ riscul de infecții virale care duc la erupții.
  • Evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii, precum și spălarea frecventă a mâinilor, în special înainte de manipularea alimentelor, poate ajuta la prevenirea transmiterii virusurilor.
  • Curățarea suprafețelor frecvent atinse precum clanțe și blaturi înainte și după manipularea lor reduce probabilitatea transmiterii virale.
  • Menținerea unei distanțe față de persoanele bolnave și evitarea contactului strâns cu acestea, precum și izolarea acasă atunci când există semne de boală, poate ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor la alte persoane.
  • Purtarea unei măști de protecție poate preveni răspândirea virusurilor prin minimizarea dispersiei picăturilor respiratorii care conțin virusul.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări de boli virale eruptive au acces la consultații amănunțite și toate investigațiile necesare pentru diagnosticarea corectă a acestora. Laboratorul SANADOR asigură efectuarea de analize precise, datorită dotărilor moderne și standardelor înalte de exigență. Medicii experimentați ai SANADOR aleg cel mai bun tratament pentru fiecare pacient și oferă recomandări importante pentru ameliorarea stării acestuia. În cazul bolilor virale eruptive care afectează copiii, părinții se pot adresa medicilor pediatri, Spitalul Clinic SANADOR având inclusiv o linie de gardă destinată copiilor care au simptome severe.

Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul la medici de diferite specializări, aspect important în cazul unor complicații care afectează mai multe organe și sisteme sau al pacienților care suferă și de alte afecțiuni sau urmează anumite tratamente.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR