Ce sunt bolile virale eruptive?
Bolile virale eruptive sunt un grup eterogen de afecţiuni virale, caracterizate prin apariţia unei erupţii cutanate, uneori însoţite de senzaţie de mâncărimi, furnicături, înţepături sau durere (hiperestezie cutanată). La SANADOR beneficiezi de investigații avansate și tratament eficace. Programează-te!
Erupţiile cutanate sau exantemul sunt variate ca prezentare şi pot include papule (în relief), macule (plane) cu nuanţe de la roşiatice la maronii, pete violacee sau mici pustule sau vezicule (leziuni în relief cu lichid purulent, respectiv clar). De asemenea, acestea pot fi localizate la o anumită porţiune a corpului, fie pot fi generalizate la nivelul întregului corp sau al mai multor segmente anatomice.
Exantemele virale pot afecta toate categoriile de vârstă, de la copii la adulţi, însă pot fi diferenţiate clinic deoarece unele apar cu precădere la anumite vârste. Aceste erupţii virale apar, de regulă, în cadrul unor boli virale şi pot avea debutul în orice parte a corpului, însă, frecvent, tiparul de distribuţie este dinspre extremitatea cefalică către trunchi si membre.
Cauzele exantemelor virale cuprind o gamă largă de virusuri precum herpesvirusurile, enterovirusurile, parvovirus B19, virusul varicelo-zosterian, virusul rujeolos si virusul rubeolic, alfavirusuri transmise de ciupiturile de ţânţari. Exantemele virale au diagnostic în special clinic, dar pot fi confirmate prin teste serologice sau moleculare atunci când diagnosticul e dificil. Majoritatea bolilor exantematoase virale au un impact mare asupra stării generale, însă sunt autolimitate şi necesită doar tratament suportiv.
-
021 9699 Programează-te acum!