Ce sunt bolile cu transmitere sexuală
Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt cauzate de infecții cu transmitere sexuală (ITS) și pot apărea în principal după un act sexual, putând fi produse de bacterii, virusuri și paraziți. Infecțiile cu transmitere sexuală se pot transmite de la o persoană la alta prin sânge, material seminal, vaginal și alte fluide corporale, dar uneori se răspândesc în alte moduri decât contactul sexual.
De exemplu, o astfel de infecție se poate transmite la făt în timpul sarcinii sau la nou-născut la naștere. O ITS poate fi transmisă și în urma unei transfuzii ori prin folosirea în comun a acelor. Vino la SANADOR pentru servicii medicale moderne!
Infecțiile cu transmitere sexuală sunt foarte contagioase și uneori asimptomatice. O persoană activă sexual poate avea sau transmite o astfel de infecție fără să știe. De aceea, specialiștii recomandă testarea periodică pentru persoanele care au o viață sexuală activă.
Bolile cu transmitere sexuală (BTS) și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt termeni înrudiți, dar diferiți. BTS se referă la boli cauzate de infecții care se transmit de obicei prin contact sexual. Pe de altă parte, ITS se referă la infecții care pot cauza sau nu boli. Infecțiile apar atunci când agenții patogeni precum virușii, bacteriile sau paraziții intră în organism și încep să se înmulțească. Boala apare atunci când acești agenți patogeni provoacă leziuni celulelor și apar simptome. Distincția dintre BTS și ITS este importantă deoarece nu toate infecțiile duc la boli și multe infecții pot fi asimptomatice. Unele boli cu transmitere sexuală, precum gonoreea, pot provoca inflamații severe și formarea unui abces periuretral.
-
021 9699 Programează-te!