Ce sunt bolile de colagen
Bolile de colagen, numite și colagenoze sau colagenopatii, reprezintă un grup de boli autoimune și genetice care afectează țesutul conjunctiv. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de imunologie clinică și de genetică medicală, pentru diagnostic precis și tratament modern.
Colagenul este o proteină responsabilă pentru integritatea structurală și elasticitatea țesutului conjunctiv. Există mai multe tipuri de colagen în organism, fiecare fiind specific unor țesuturi precum pielea, oasele, cartilajele și vasele de sânge. În colagenoze, sistemul imunitar atacă în mod eronat propriul colagen sau alte componente ale țesutului conjunctiv, cauzând inflamație și leziuni.
În general, bolile de colagen se împart în două categorii: boli autoimune și boli genetice. Cele autoimune, cum sunt lupusul eritematos sistemic și sclerodermia, apar atunci când sistemul imunitar atacă componentele proprii ale corpului. Bolile genetice, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos și sindromul Marfan, care implică defecte în structura colagenului. Indiferent de mecanismul patologic, aceste boli sunt cronice și necesită o abordare multidisciplinară pentru tratament și monitorizare pe termen lung.
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!