Cum se manifestă deficiența factorului von Willebrand
Afecțiunea von Willebrand trece adesea neobservată. Principala indicație a acestei afecțiuni este sângerarea anormală, care poate varia semnificativ în funcție de tipul și severitatea bolii. La persoanele cu boala von Willebrand, simptomele pot include sângerări excesive în urma rănilor sau a procedurilor chirurgicale, precum și sângerări prelungite în urma lucrărilor dentare. Sângerările nazale frecvente sunt o altă manifestare frecventă, în special cele care durează mai mult de 10 minute și apar de 5 sau mai multe ori pe an.
Sângerările menstruale abundente sau prelungite sunt, de asemenea, frecvente în rândul femeilor, multe dintre acestea confruntându-se cu perioade menstruale care necesită schimbarea absorbantelor sau a tampoanelor mai mult de o dată pe oră sau care durează mai mult de 7 zile.
Alte semne de deficiența factorului von Willebrand pot include hematurie sau sânge în scaun, precum și vânătăi ușoare. Cei afectați observă adesea că vânătăile lor au dimensiuni mai mari decât o monedă și pot fi elevate, indicând inflamație. Simptomele de anemie, cum ar fi oboseala și dificultățile de respirație pot apărea din cauza pierderii cronice de sânge, în special dacă există menstruații abundente.
În cazurile mai severe de boală von Willebrand, persoanele pot prezenta evenimente hemoragice grave, inclusiv sângerări abundente după naștere sau avort spontan. Pacientele cu boala von Willebrand aflate în perioada de sarcină prezintă risc de sângerări abundente în travaliu și la naștere.
Pe măsură ce organismul suferă modificări, nivelurile factorului von Willebrand și ale factorului VIII pot fluctua, ceea ce poate crește riscul de complicații hemoragice. În special, persoanele cu forme mai severe de boală von Willebrand în sarcină (cum ar fi tipul 3) pot prezenta riscuri semnificativ mai mari de sângerare în timpul și după naștere, necesitând îngrijire specializată.