Semne și simptome în boala Still
Simptomatologia, evoluția și severitatea sunt diferite de la pacient la pacient.
Boala Still a adultului prezintă trei pattern-uri clinice:
- Tipul 1- pattern monofazic: Un singur episod clinic, cu simptomatologie care durează săptămâni, până la luni, dar sub 1 an.
- Tipul II- pattern polifazic (intermitent): Prezintă mai multe episoade simptomatice, cu intervale mari de normalitate între ele (săptămâni până la ani).
- Episoadele următoare au intensitate și durată mai redusă decât la debut, fiind deci mai puțin severe.
- Tipul III- cronic: Pacienții au simptomatologie cronică, persistentă de-a lungul anilor.
Există o distribuție egală între tipurile de evoluție, unele studii au evidențiat frecvența modelului cronic. Se întâmplă ca primele doua pattern-uri să evolueze către varianta cronică.
Manifestarea clinică primară este reprezentată de triada febră, rash (erupție) și artralgii/artrită. Aceasta se întâlnește în majoritatea cazurilor, până la 95% din pacienți.
Febra este în general mare, în jur de 39°C și frecventă, apare zilnic, cu vârfuri spre finele zilei și valori termice normale între episoadele febrile. În 20% din cazuri, febra nu are rezoluție completă și poate persista între croșete. Uneori se întâlnește dimineața (cunoscută ca febra zilnică dublă).
Febra poate avea debut ca febra de origine necunoscută, iar valori mai mari de 39 °C sugerează pattern cronic. Această manifestare clinică poate preceda debutul altor simptome.
Erupția cutanată este de culoarea somonului, maculară sau maculo-papulară. De obicei nepruriginoasă, apare simultan cu febra și are tendința de a dispărea repede. Se întâlnește pe trunchi și coapse, dar poate fi observată la nivel palmo-plantar precum și pe față. Poate fi indusă de căldură (de exemplu la duș) sau de frecarea pielii (fenomenul Koebner).
Articulațiile frecvent implicate în boala Still sunt genunchii, pumnii și gleznele, dar pot fi afectate și coatele, articulațiile mici de la nivelul mâinilor și picioarelor, umerii, șoldurile și articulațiile temporo-mandibulare. Aarticulațiile afectate devin tumefiate, rigide. Artralgiile și mialgiile pot fi de intensitate crescută pe durata episodului febril.
În lipsa tratamentului, degradarea articulară progresează, se cronicizează și poate duce la complicații pe termen lung, severe, uneori invalidante. Se remarcă distrugerea articulară cu fuziunea articulației pumnului (caracteristică bolii Still, dar rar sesizată clinic).
Pacienții pot avea durere în gât la momentul examinării inițiale. Medicul identifică faringita acută, severă, nesupurativă, iar culturile bacteriene sunt negative.
O treime până la două treimi dintre pacienți prezintă limfadenopatie simetrică, sensibilă (inflamația galnglionilor).
Alte simptome întâlnite în boala Still sunt: durerile musculare (mialgiile), faringita, limfadenopatia și splenomegalia. Mai rar, apar serozita (pleurezia, pericardita), hepatomegalia și durerile abdominale.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!