Boli renale care se pot agrava în timpul sarcinii
Din cauza creșterii volumului sanguin, a fluctuațiilor hormonale și a presiunii crescute asupra rinichilor, mai multe afecțiuni renale se pot agrava în timpul sarcinii.
Acestea sunt boala renală cronică (BRC), glomerulonefrita (o inflamație a glomerulilor, unitățile de filtrare ale rinichilor), nefrita lupică (o boală autoimună care poate afecta multiple organe, inclusiv rinichii), boala polichistică a rinichilor (BPR), nefropatia cu IgA (determinată de formarea unor depozite de imunoglobulină A în rinichi), nefropatia diabetică (deteriorarea rinichilor secundar nivelurilor crescute de zahăr în sânge) și tulburări hipertensive precum preeclampsia.
O altă categorie de gravide care necesită atenție specială este reprezentată de femeile care au fost supuse unui transplant renal. Acestea sunt, de obicei, capabile să nască în siguranță copii sănătoși, dacă îndeplinesc următoarele condiții: transplantul trebuie să fi avut loc cu cel puțin 2 ani în urmă, funcția renală trebuie să fie normală, nu trebuie să existe episoade de respingere, iar tensiunea arterială să fie controlată.
Femeile care fac dializă peritoneală sau hemodializă prezintă o rată de concepție de maxim 1,5% pe an, iar riscul de avort spontan este mai mare decât în populația generală. În ultimii ani, îmbunătățirea monitorizării femeilor cu afecțiuni renale în sarcină a dus la o creștere a ratei de nașteri viabile. Cu toate că noile strategii de tratament au dus la rezultate mai bune, medicii nu recomandă planificarea unei sarcini femeilor tratate prin dializă.