Tratamentul bolii Parkinson
Boala Parkinson este o boală care nu poate fi tratată cauzal, astfel că tratamentul vizează doar ameliorarea simptomelor, pentru a îmbunătăți cât mai mult calitatea vieții pacientului. În primă instanță, tratamentul este medicamentos, dar, ulterior, când boala evoluează și medicamentele nu mai sunt de ajutor, poate fi necesar un implant cerebral pentru stimulare cerebrală profundă.
Tratamentul medicamentos
Medicamentele recomandate de medicul neurolog au ca scop creșterea nivelului de dopamină din creier, care este deficitar la bolnavii de Parkinson. Astfel, vor fi administrate substanțe care pot compensa lipsa acestui neurotransmițător și care au un efect semnificativ mai ales la începutul tratamentului - levodopa (substanță care este transformată, la nivel cerebral, în dopamină) combinată cu carbidopa, care previne efectele adverse ale levodopa (greață și vărsături). Aceste medicamente pot fi administrate pe cale orală sau inhalatorie. Din păcate, după ani de tratament continuu, efectul levodopa nu va mai fi suficient de puternic pentru a ține sub control simptomele bolii și vor fi necesare alte soluții.
Agoniștii dopaminergici reprezintă o altă categorie de medicamente pentru Parkinson, care, spre deosebire de levodopa, nu se transformă în dopamină, ci mimează efectele acesteia la nivel cerebral. Efectul tratamentului nu este la fel de intens, dar agoniștii dopaminergici pot fi administrați un timp mai îndelungat.
Pe lângă aceste medicamente, mai există și altele care pot fi indicate bolnavilor de Parkinson, însă, din păcate, au multe efecte secundare, așa că trebuie administrate doar după ce pacientul și medicul curant vor pune în balanță avantajele și dezavantajele terapiei.
În prezent, există și terapii moderne - tratament pentru boala Parkinson asistat de dispozitiv. Aceste dispozitive pot fi indicate, în anumite situații, de medicul neurolog.
Tratamentul chirurgical
În cazurile avansate ale bolii, când tratamentul medicamentos nu mai este eficient, medicul poate recomanda stimularea cerebrală profundă. Acest tratament presupune implantarea unor electrozi într-o anumită regiune cerebrală și conectarea lor la un dispozitiv inserat în piept. Aparatul va trimite impulsuri electrice spre creier, pentru reducerea tremorului, a rigidității și pentru îmbunătățirea controlului mișcărilor.
Această intervenție de neurochirurgie implică anumite riscuri (infecții, accidente vasculare cerebrale), iar în timp poate fi necesară ajustarea dispozitivului, în funcție de evoluția bolii și de reacția pacientului, nu încetinește progresia afecțiunii și nici nu are efect asupra tuturor manifestărilor clinice. Totuși, în anumite situații, implantul cerebral reprezintă singura opțiune pentru o îmbunătățire a vieții bolnavului.