Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă care duce la distrugerea neuronilor producători de dopamină dintr-o anumită zonă a creierului, numită substanța neagră, structură esențială pentru controlul mișcărilor corpului. Boala se manifestă în special prin tremor, rigiditate musculară și pierderea echilibrului, iar în lipsa unui tratament care să țină sub control aceste simptome, calitatea vieții bolnavului este grav afectată.
-
Boala evoluează lent, pe parcursul a zeci de ani, evoluția fiind foarte diferită de la o persoană la alta.
-
Descoperiți aici tratamentele asistate de dispozitive în boala Parkinson avansată
Riscul de boală Parkinson crește odată cu îmbătrânirea, fiind mai mare după 60 de ani, iar bărbații sunt mai predispuși decât femeile la această boală. Distrugerea neuronilor începe cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, iar boala evoluează lent, pe parcursul a zeci de ani, evoluția fiind foarte diferită de la o persoană la alta.
Deși afecțiunea este incurabilă, tratamentul ajută la ameliorarea simptomelor, astfel încât calitatea vieții pacientului poate fi menținută la un nivel decent. Un rol esențial în acest sens îl au și procedurile de recuperare medicală, care contribuie la menținerea funcției motrice și la îmbunătățirea posturii bolnavului. Disfuncțiile autonome sunt frecvent asociate cu boala Parkinson, contribuind la simptome precum hipotensiunea ortostatică și disfuncția gastrointestinală.