Ce este boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină, denumită și anexită, este o infecție care apare la femei, afectând uterul, trompele uterine și ovarele. Bacteriile pătrund în aceste organe și provoacă inflamație.

Această inflamație poate duce la formarea de țesut cicatricial și la acumularea de lichid infectat în interiorul tractul reproducător feminin. Cel mai frecvent, anexita este cauzată de infecții netratate cu transmitere sexuală. Boala inflamatorie pelvină trebuie tratată prompt, deoarece poate cauza leziuni permanente ale organelor reproducătoare, ducând astfel la infertilitate sau la durere pelvină cronică.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauzele anexitei și factorii de risc

Cauza principală a anexitei este infecția bacteriană a organelor reproducătoare. Cele mai frecvente bacterii care pot provoca anexita sunt Gonoreea și Chlamydia (clamidioză). Recent, s-a descoperit o nouă bacterie, numită Mycoplasma genitalium, care este implicată în apariția anexitei.

Infecția poate să se răspândească de la vagin către uter, trompe uterine și ovar. De obicei, organismul încearcă să limiteze răspândirea infecției, dar în cazul anexitei, bacteriile depășesc aceste mecanisme de apărare și determină inflamația.

Pe lângă infecțiile cu transmitere sexuală, cum este, spre exemplu, vaginita, boala inflamatorie pelvină poate fi cauzată și de alte infecții bacteriene, care pot surveni după naștere, avort, intervenții chirurgicale pelvine și după montarea unui dispozitiv intrauterin.

Factorii de risc în apariția bolii inflamatorii pelvine sunt:

  • Activitatea sexuală la vârste tinere (sub 25 ani);
  • Parteneri multiplii sexuali sau o relație cu cineva care are multiplii parteneri sexuali;
  • Actul sexual neprotejat;
  • Antecedente de boală inflamatorie pelvină sau de infecții cu transmitere sexuală;
  • Utilizarea dispozitivelor intrauterine;
  • Malformații congenitale ale tractului genital, precum himenul neperforat,
  • Spălăturile vaginale efectuate în mod regulat pot perturba echilibrul dintre bacteriile benefice și cele dăunătoare din vagin.

Semnele și simptomele bolii inflamatorii pelvine

Unele paciente sunt asimptomatice, adică nu prezintă semne sau simptome. Cele mai multe simptome sunt ușoare, fiind dificil de recunoscut și pot include unul sau mai multe dintre următoarele:

Consultația la un medic ginecolog trebuie programată cât mai repede dacă pacienta are:

  • dureri intense în partea inferioară a abdomenului;
  • greață și vărsături severe;
  • febră peste 38,3 grade;
  • secreție vaginală cu miros neplăcut.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile bolii inflamatorii pelvine

În lipsa tratamentului potrivit, anexita poate duce la complicații, precum:

  1. Boala inflamatorie pelvină recurentă – apare atunci când tratamentul cu antibiotice nu a fost finalizat sau partenerul sexual nu a fost testat si tratat corespunzător. Episoadele repetate de boală inflamatorie pelvină prezintă un risc crescut de infertilitate și poate duce și la ooforită acută.
  2. Colecții de puroi, numite abcese, care se pot localiza la nivelul trompelor uterine și la nivelul ovarelor. Tratamentul abceselor implică drenarea puroiului și administrarea de antibiotice.
  3. Durere pelvină pe termen lung (poate dura luni de zile sau chiar ani). Este important să identificăm și să tratăm cauza acestei dureri. Pentru controlul durerii se administrează analgezice.
  4. Sarcina extrauterină (ectopică) - boala inflamatorie pelvină netratată determină formarea de țesut cicatricial în trompele uterine, care împiedică trecerea ovulului din trompe în uter. Sarcina ectopică este periculoasă, deoarece poate provoca sângerări masive și necesită tratament medical de urgență.
  5. Infertilitatea apare datorită leziunilor și a cicatricilor care se formează în trompele uterine. Riscul de infertilitate crește în cazurile netratate sau repetate ale bolii inflamatorii pelvine.

Diagnosticarea bolii inflamatorii pelvine

Diagnosticul se stabilește prin:

  1. Istoricul medical: medicul o să vă pună întrebări despre simptomele actuale, istoricul relațiilor sexuale și modul în care te protejezi de infecțiile cu transmitere sexuală.
  2. Examenul fizic: medicul va efectua un examen pelvin, pentru a verifica dacă există sensibilitate sau durere. Medicul poate efectua un examen vaginal bimanual și poate utiliza instrumente medicale pentru a examina organele reproducătoare și pentru a colecta mostre de lichid vaginal sau cervical. Aceste mostre vor fi testate în laborator, pentru a identifica bacteriile responsabile de infecție.
  3. Teste de sânge și urină, pentru a confirma sau infirma boala inflamatorie pelvină, sarcina sau infecțiile cu transmitere sexuală.
  4. Ecografia transvaginală pentru vizualizarea organelor reproducătoare, detectarea abceselor și pentru excluderea altor afecțiuni care pot avea simptome similare anexitei.

Pot fi necesare investigații suplimentare, precum laparoscopia exploratorie și biopsia endometrială, dacă diagnosticul este incert. Diagnosticul precoce este esențial pentru începerea tratamentului și prevenirea complicațiilor.

  • Complicațiile bolii inflamatorii pelvine pot fi severe. Programează-te cât mai repede la consultație!

Tratamentul anexitei

Tratamentul pentru anexită constă în principal în utilizarea antibioticelor, pentru a elimina infecția.

  • Antibioticele se prescriu pe cale orală, pe o durată de aproximativ 14 zile.
  • Antibioticele pe cale intravenoasă se administrează în caz de infecții severe, abcese, nerespectarea tratamentului oral, persistența simptomelor în ciuda tratamentului corect cu antibiotice oral și la gravide.
  • Tratament pentru partenerul sexual: chiar dacă partenerul sexual nu prezintă simptome, acesta trebuie consultat și tratat.
  • Abstinență sexuală temporară: trebuie evitate raporturile sexuale, până când tratamentul este complet și simptomele au dispărut.

Intervenția chirurgicală este rareori necesară. Cu toate acestea, operația poate fi luată în considerare, dacă simptomele sau abcesul persistă după tratamentul cu antibiotice sau dacă diagnosticul este incert.

Prevenția bolii inflamatorii pelvine

Există modalități de a reduce riscul de a dezvolta boala inflamatorie pelvină:

  • Evitarea sexului neprotejat: utilizarea prezervativelor la fiecare contact sexual și limitarea numărului de parteneri sexuali.
  • Efectuarea de examene ginecologice și teste de screening regulate pentru infecțiile cu transmitere sexuală.
  • Testarea partenerului, în cazul unui diagnostic de boală inflamatorie pelvină.
  • Evitarea spălăturilor vaginale.

Prevenirea bolii inflamatorii pelvine este esențială pentru menținerea sănătății reproductive.

  • Boala inflamatorie pelvină provoacă simptome supărătoare. Nu amâna consultația și vino la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR