Cum se manifestă boala Huntington?
Boala Huntington prezintă un spectru larg de simptome care afectează mișcarea, cogniția și starea mentală, iar debutul și gravitatea semnelor specifice variază de la o persoană la alta. Aceste simptome cuprind o serie de perturbări fizice, comportamentale și cognitive care se intensifică progresiv în timp.
În ceea ce privește tulburările de mișcare, indivizii pot prezenta mișcări involuntare imprevizibile cunoscute sub numele de coree, rigiditate musculară (distonie), tulburări de mers, de postură, mișcări oculare lente sau neobișnuite și dificultăți de vorbire sau de înghițire. Aceste mișcări involuntare pot fi inițial mai puțin proeminente, dar pot trece la afectarea mișcărilor voluntare, având un impact semnificativ asupra activităților zilnice și a independenței.
Tulburările cognitive se manifestă adesea prin dificultăți în structurarea sarcinilor, dificultate de concentrare și prioritizare, precum și probleme de adaptabilitate. Alte dificultăți cognitive includ incapacitatea controlului impulsurilor, procesarea lentă a informațiilor, dificultatea în acumularea de noi cunoștințe și o capacitate redusă de a exprima ideile cu voce tare.
Tulburările psihiatrice sunt frecvente în boala Huntington, depresia fiind o preocupare principală. Pot apărea simptome precum iritabilitate, retragere socială, insomnie, oboseală și gânduri de moarte sau sinucidere. Alte afecțiuni psihiatrice, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă, mania și tulburarea bipolară se pot manifesta, de asemenea, având un impact și mai mare asupra stabilității emoționale și a comportamentului.
Scăderea în greutate este un eveniment frecvent la persoanele cu boala Huntington, în special pe măsură ce afecțiunea progresează, afectând sănătatea fizică și slăbind sistemul imunitar.
În cazulbolii Huntington juvenile, simptomele includ adesea modificări comportamentale, dificultăți de atenție, un declin al performanțelor școlare și manifestări fizice precum rigiditate musculară, tremurături, căderi frecvente sau stângăcie. Aceste simptome pot perturba în mod semnificativ dezvoltarea și funcționarea zilnică a unei persoane tinere.
Pe măsură ce boala Huntington avansează, simptomele se intensifică, incluzând dificultăți în ceea ce privește îngrijirea propriei persoane, înghițirea, mișcări necontrolate, pierderi de memorie, modificări ale vorbirii și personalității, dezorientare și halucinații.