Metode de diagnosticare
Boala Crohn poate fi dificil de diagnosticat, deoarece prezintă simptome similare cu alte afecțiuni. Din această cauză, pentru un diagnostic corect sunt necesari mai mulți pași.
Ca la orice evaluare medicală, primul pas este reprezentat de anamneză, discuția dintre medic și pacient despre simptome, durata și intensitatea acestora, despre posibilii factori de risc prezenți, despre ce boli prezintă membrii familiei.
Al doilea pas este constituit de examenul clinic, la care medicul caută semne specifice de boală Crohn, cum sunt aftele bucale sau fistulele anale, și palpează abdomenul.
Următorul pas necesar pentru diagnostic este reprezentat de testele de laborator, la care sunt analizate atât sângele, cât și scaunul. La analize de sânge se pot urmări prezența anemiei și a markerilor de inflamație, precum și a unor infecții. Din probele de scaun se analizează prezența de sânge în cantitate foarte mică, care nu se poate vedea cu ochiul liber, numită sângerare ocultă, dar se testează și prezența anumitor infecții cu bacterii sau paraziți.
Cel mai important pas în diagnosticul bolii Crohn este reprezentat de colonoscopie. Aceasta este o procedură prin care medicul introduce un tub subțire, flexibil, prevăzut cu o cameră în capăt, de la nivelul anusului până la nivelul ileonului, analizând dacă este inflamat intestinul gros. În timpul acestei proceduri, medicul gastroenterolog poate preleva și biopsii, bucăți mici de țesut, pentru a fi analizate microscopic. În anumite cazuri, colonoscopia poate fi înlocuită de colono-CT.
Ținând cont de faptul că boala Crohn poate apărea pe orice segment al tubului digestiv, pentru diagnosticul complet, este necesară și efectuarea unei endoscopii digestive superioare. În timpul acestei proceduri sunt analizate esofagul, stomacul și duodenul și pot fi de asemenea extrase biopsii.
Videocapsula endoscopică este un mic dispozitiv care este înghițit și efectuează fotografii de-a lungul întregului tub digestiv, reușind astfel să fie analizat tot intestinul subțire, însă nu poate preleva biopsii.
Tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică de pelvis (RMN) pot fi folosite pentru a analiza întregul tub digestiv, țesuturile din jurul acestuia, precum și pentru evaluarea unei fistule în jurul zonei anale.