Posibile complicații ale bolii celiace
Boala celiacă, atunci când nu este tratată, poate duce la diverse complicații. Expunerea continuă la gluten deteriorează mucoasa intestinală, provocând deficiențe nutritive care pot duce la anemie, la căderea părului și ulcere ale intestinului subțire.
Complicațiile pe termen lung ale bolii celiace se extind dincolo de problemele gastrointestinale și pot include osteoporoză și deficiențe în nutrienți vitali, precum fierul, vitamina B12 și acidul folic, ceea ce duce la anemie. Boala celiacă poate favoriza și apariția intoleranței la histamină.
Anumite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul intestinal, sunt complicații posibile, dar mai puțin frecvente, asociate cu boala celiacă netratată. Cu toate acestea, urmarea unei diete fără gluten poate contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului.
În cazuri rare, persoanele cu celiachie pot dezvolta o boală celiacă refractară, caracterizată prin lipsa de răspuns la o dietă fără gluten timp de 12 luni sau mai mult. Această boală, care afectează 1-2% dintre persoanele cu celiachie, apare de obicei la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și necesită un management specializat.
Boala celiacă la copii poate aduce complicații unice, în special dacă afecțiunea nu este diagnosticată și tratată. Expunerea continuă la gluten poate împiedica creșterea și dezvoltarea acestora, ducând la probleme de creștere, pubertate întârziată și statură mică. Deficiențele nutriționale pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății copiilor, provocând anemie, oboseală și întârzieri în dezvoltare. Probleme de comportament, inclusiv iritabilitate și schimbări de dispoziție sunt observate la unii copii cu boală celiacă netratată.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!