Stadiile bolii Alzheimer
Conform scalei globale de deteriorare neurologică, boala Alzheimer prezintă șapte stadii.
Stadiul I
Pacientul nu prezintă declin cognitiv, nu are acuze subiective însă la nivelul creierului apar modificări patologice.
Stadiul II
Declinul cognitiv foarte ușor se manifestă prin acuze de pierderi de memorie. Pacientul uită unde a pus obiecte familiare, uită nume anterior bine cunoscute și este conștient și preocupat de simptomatologia apărută.
Stadiul III
Declin cognitiv ușor cu deficite clare în domeniile memoriei și comportamentului. Dificultatea în exprimarea liberă și amintirea numelor devine evidentă pentru cei apropiați, scade performanța în situații profesionale sau sociale, apar deficitul evident de concentrare, tulburările de orientare, anxietatea ușoară și negarea simptomatologiei.
Stadiul IV
Declinul cognitiv moderat este caracterizat prin dificultate accentuată în exprimare, scăderea cunoștințelor privind evenimentele recente, deficite în amintirea istoricului personal, incapacitatea de a realiza sarcini complexe.
Stadiul V
Declin cognitiv moderat sever. În acest stadiu, pacientul nu poate supraviețui fără asistență, nu își poate aminti un aspect major și relevant al vieții curente, precum adresa sau numele membrilor familiei, și este dezorientat în timp.
Stadiul VI
Declin cognitiv sever cu abolie cognitivă – pierderea voinței de a menține un gând suficient timp pentru a demara o acțiune. Apar modificări de personalitate, cu comportament delirant/halucinator, simptome obsesive (repetă continuu o activitate), agitație violentă, perturbarea ritmului diurn. În acest stadiu, necesită asistență continuă.
Stadiul VII
Declin cognitiv foarte sever – toate abilitățile verbale sunt pierdute, incontinență urinară, incapacitatea de a se hrăni, malnutriție, imobilizare la pat.