Ce este boala Addison?

Boala Addison, adrenalita autoimună sau insuficiența adrenală primară este o afecțiune cronică rară, cauzată de producția insuficientă a hormonilor cortizol și aldosteron. La SANADOR, pacienții beneficiază de metode avansate de diagnostic, astfel încât tratamentul să poată fi administrat din timp, pentru prevenirea complicațiilor.

Aldosteronul este un hormon care reglează echilibrul lichidian, volumul sangvin, tensiunea arterială, funcția nervoasă și musculară, iar cortizolul controlează inflamația, funcția imună, glicemia, tensiunea arterială și metabolismul.

Boala Addison este forma clinică primară a hipoadrenalismului sau a insuficienței suprarenală și are adesea mecanisme autoimune. În lipsa tratamentului, complicațiile bolii Addison sunt amenințătoare de viață. Terapia presupune administrarea cronică de medicamente de substituție hormonală.

Sindromul Addison este afecțiune rară, care apare la 100-140 de persoane dintr-un milion în țările dezvoltate.

Cauze și factori de risc pentru insuficiența suprarenală primară

Cea mai frecventă cauză a insuficienței suprarenale primare este răspunsul autoimun, în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi sănătoase. În cazul bolii Addison, sistemul imun distruge corticosuprarenala, regiunea corticală a glandei suprarenale, care produce cortizol și aldosteron.

În țările dezvoltate, 8 sau 9 din 10 cazuri de insuficiență suprarenală primară au cauze autoimune. Mecanismele autoimune pot surveni izolat sau din cauza unor sindroame genetice rare – endocrinopatii poliglandulare autoimune tip 1 și 2.

Alte cauze ale insuficienței suprarenale primare sunt:

  • Infecții fungice repetate, tuberculoza, HIV/SIDA, sifilis, sepsis;
  • Metastaze suprarenale (răspândirea celulelor canceroase);
  • Hemoragie la nivelul glandelor suprarenale;
  • Rezecția chirurgicală a suprarenalelor;
  • Amiloidoza;
  • Anumite tratamente pentru cancer sau medicamente care inhibă producția de glucocorticoizi, cum ar fi unele antimicotice (cum ar fi ketoconazol).

Cum se manifestă boala Addison?

Simptomele bolii Addison se instalează progresiv, odată cu distrucția treptată a glandelor suprarenale și variază de la un pacient la altul. În general, manifestările apar abia după ce 90% din corticosuprarenală este distrusă, proces care poate dura luni sau chiar ani de zile.

Insuficiența suprarenală primară poate produce următoarele manifestări:

  • Lipsă de energie, oboseală marcată, extremă și persistentă;
  • Slăbiciune musculară, spasme musculare, dureri articulare și musculare;
  • Lipsa apetitului;
  • Scădere în greutate;
  • Dureri abdominale;
  • Iritabilitate, scăderea concentrării și depresie;
  • Scăderea pulsului și a tensiunii arteriale;
  • Hipoglicemie;
  • Pilozitate corporală redusă, libido scăzut și menstruații neregulate, în cazul pacienților de sex feminin;
  • Sincopă (leșin);
  • Amețeli în ortostatism;
  • Vitiligo – pete albe pe piele;
  • Sete;
  • Hiperpigmentarea pielii și a gingiilor – porțiuni mai închise la culoare, în special în jurul pliurilor cutanate și al cicatricilor;
  • Poftă de sărat;
  • Diaree;
  • Greață și vărsături.

În situații de stres, cum ar fi după un traumatism, o boală sau în caz de stres psihologic intens, afecțiunea poate cauza o complicație amenințătoare de viață, și anume criza addisoniană sau insuficiența adrenală acută. Aceasta se manifestă prin:

  • Slăbiciune severă;
  • Agitație, confuzie și reducerea stării de conștiență;
  • Delir;
  • Hipotensiune arterială;
  • Durere abdominală severă, greață, vărsături și diaree intense, asociate cu deshidratare rapidă;
  • Durere lombară severă, apărută brusc și durere la nivelul membrelor inferioare.

Criza addisoniană reprezintă o urgență medicală și necesită tratament rapid.

Diagnosticul de insuficiență corticosuprarenală autoimună

Pentru că semnele și simptomele nu sunt specifice, ci pot fi cauzate de numeroase alte afecțiuni, investigațiile medicale sunt esențiale pentru un diagnostic diferențial corect.

Medicul îi va adresa pacientului întrebări cu privire la simptome și va efectua un examen clinic. Ulterior, va recomanda o serie de analize de sânge, cum ar fi determinarea sodiului, potasiului, cortizolului, ACTH (hormonul adrenocorticotrop) și anticorpilor specifici (anti-corticosuprarenală).

Testul de stimulare cu ACTH este una dintre investigațiile recomandate pentru pacienții cu semne clinice de hipoadrenalism. ACTH este hormonul care stimulează producția de cortizol. Investigația presupune administrarea injectabilă a unei doze de ACTH. Evaluarea răspunsului corticosuprarenalei se efectuează prin măsurarea nivelului de cortizol din sânge înainte și după doza de ACTH. Un nivel redus al acestui hormon indică funcționarea precară a suprarenalelor.

O altă investigație recomandată este testul hipoglicemiei indusă de insulină. Acesta presupune administrarea de insulină, urmată de măsurarea glicemiei și nivelului de cortizol. Astfel, medicul poate stabili dacă simptomele sunt produse de o tulburare la nivelul glandei pituitare, la nivelul căreia se secretă ACTH.

Poate fi necesară, de asemenea, o tomografie computerizată (CT), care captează imagini tridimensionale de la nivelul țesuturilor interne. Astfel, medicul poate vizualiza gradul de distrucție a corticosuprarenalei.

Aceste teste ajută la diferențierea insuficienței corticosuprarenale autoimune de alte tipuri de insuficiență adrenală, cum ar fi formele secundare sau terțiare.

Complicațiile provocate de boala Addison

Cea mai serioasă complicație produsă de insuficiența corticosuprarenală autoimună este criza addisoniană, care poate apărea în lipsa tratamentului. Această complicație apare spontan și poate cauza hipotensiune, hipoglicemie, șoc, decompensare cardiovasculară și deces.

Pe de altă parte, pacienții cu boala Addison pot prezenta și alte afecțiuni autoimune asociate. Aceștia au un risc mai ridicat de deces de cauze cardiovasculare, infecțioase și provocate de cancer. 

De asemenea, dozele prea mari de hormoni administrate în scop terapeutic pot crește riscul de a dezvolta sindromul Cushing, hipertensiune arterială, osteoporoză și diabet zaharat tip 2.

Copiii cu boala Addison pot prezenta tulburări de creștere și dezvoltare, iar până la 10% dintre paciente dezvoltă insuficiență ovariană primară.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru insuficiența suprarenală primară

Tratamentul pentru boala Addison presupune înlocuirea medicamentoasă a hormonilor deficitari. Cortizolul este substituit cu hidrocortizon, prednison sau metilprednisolon, iar aldosteronul, cu fludrocortizon. Insuficiența suprarenală primară este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că pacientul trebuie să urmeze acest tratament de substituție hormonală pentru tot restul vieții.

Doza necesară de medicamente variază de la un pacient la altul. Specialistul poate crește doza în caz de infecții, intervenții chirurgicale, traumatisme și situații stresante, pentru a preveni criza addisoniană. Medicul poate recomanda creșterea consumului de sare, în special în medii cu umiditate ridicată, în caz de diaree și după activități fizice intense.

Criza addisoniană necesită diagnostic și tratament de urgență. Terapia presupune administrare intravenoasă de corticosteroizi, glucoză și ser fiziologic.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii endocrinologi foarte experimentați stabilesc diagnosticul corect în urma unor analize și investigații medicale avansate. Tratamentul pentru boala Addison este stabilit în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte și de eventuale afecțiuni asociate. Pacienții au acces la monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, prin consultații de specialitate periodice și evaluare medicală completă, pentru prevenirea complicațiilor.

În cazul în care apar semne și simptome care pot indica o criză addisoniană, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, unde beneficiază de îngrijiri medicale prompte și performante. Analizele de laborator și investigațiile imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație sunt disponibile nonstop, iar Spitalul Clinic SANADOR asigură 26 de linii de gardă, astfel încât pacienții au acces și la consultații de specialitate, în cazul unor afecțiuni asociate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR