Ce facem cu alunițele?
Alunițele sau nevii pigmentari sunt formațiuni pigmentare, uneori moștenite („alunița asta o am de la mama”), alteori dobândite (apărute în cursul vieții), care au o importanță fundamentală, deoarece din ele evoluează forma cea mai severă și mai gravă de cancer de piele: melanomul malign!
Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor. Mergi la medicul dermatolog pentru controlul alunițelor!
(imagine din arhiva personală Dr. Victor Gabriel Clătici)
Traumatizarea repetată a alunițelor (mecanică prin ras, chimică prin contactul cu diferite substanțe caustice sau termică), iritarea permanentă a alunițelor prin frecarea de articole de îmbrăcăminte (sutien, curea, gulerul de la cămașă) sau epilarea cu ceară fierbinte constituie tot atâția factori de risc care pot determina „virajul” aluniței către cancerul de piele!
Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor, cum ar fi expunerea prelungită la soare și creșterea suprafeței expuse, traumatisme mecanice de tip zgârieturi, contactul cu nisipul sau pietre ascuțite, purtatul unui rucsac, îmbrăcăminte lejeră sau mai deloc, sporturi nautice, frecarea de colacul de salvare sau vesta de salvare etc.
-
Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor. Mergi la
medicul dermatolog pentru controlul alunițelor!