Tratamentul tromboembolismului venos
Obiectivele tratamentului
La pacienții cu tromboză venoasă profundă, obiectivele terapeutice sunt:
- Prevenirea morții prin embolie pulmonară;
- Ameliorarea simptomelor la nivelul membrului inferior afectat;
- Prevenirea morbidității prin tromboză venoasă profundă sau tromboembolism recurent;
- Prevenirea sindromului posttrombotic sau minimizarea simptomelor sindromului posttrombotic.
Tratamentul inițial al tromboembolismului venos
Terapia anticoagulantă este tratamentul inițial de elecție pentru majoritatea pacienților cu tromboză venoasă profundă simptomatică. Contraindicațiile absolute sunt reprezentate de sângerările intracraniene, sângerarea activă severă, chirurgie recentă în sfera neurologică sau hipertensiune arterială malignă. Contraindicațiile relative includ istoricul chirurgical major recent, sângerare gastrointestinală activă, insuficiență renală acută sau insuficiență hepatică severă sau trombocitopenie.
Administrarea inițială a heparinei i.v. continuu a reprezentat standardul de tratament al trombozei venoase profunde în perioada 1960–1990. Ulterior, utilizarea în 1–2 prize zilnice a heparinelor cu masă moleculară mică s-a dovedit a avea efect similar heparinei în perfuzie continuă.
Tratamentul inițial cu heparine sau cu heparine cu masă moleculară mică trebuie continuat cel puțin 5 zile, de preferat 7–10 zile.
Terapia trombolitică, în tromboza venoasă profundă, se limitează la cazurile cu tromboză acută masivă proximală (de exemplu, phlegmasia cerulea dolens cu gangrenă venoasă iminentă).
Inserarea unui filtru pe vena cavă inferioară este rezervată pacienților cu tromboză venoasă profundă acută care au contraindicație de tratament anticoagulant, dar și în rarele cazuri de pacienți cu recurență a tromboembolismului venos, în condițiile unui tratament anticoagulant adecvat.
Tratamentul pe termen lung al tromboembolismului venos
Tratamentul anticoagulant pe termen lung este necesar pentru prevenirea extensiei trombozei simptomatice și recurența evenimentelor tromboembolice. Cele mai utilizate substanțe în acest scop au fost antagoniștii vitaminei K, de tipul acenocumarolului sau warfarinei, înlocuiți treptat, în ultimii 10 ani, cu anticoagulantele orale directe.
Antagoniștii vitaminei K. Ajustarea dozei de anticoagulant oral se face pentru menținerea unui INR de 2,5 pe toată durata terapiei. Durata adecvată a tratamentului cu anticoagulante orale pentru tromboembolismul venos a fost evaluată în multe studii clinice. Tratamentul extins pe o durată de 3–6 luni conduce la o rată redusă a recurențelor trombozei venoase profunde pentru următorii 1–2 ani (incidență anuală de 3%).
Heparinele cu masa moleculară mică. Studiile au indicat că tratamentul pe termen lung cu administrare subcutanată de heparine cu masa moleculară mică este la fel de eficient ca (în cazul neoplasmelor, chiar mai eficient decât) tratamentul oral cu anti-vitamine K, administrate pentru INR între 2–3.
Anticoagulantele orale directe. Aceste anticoagulante, care acționează direct pe enzimele țintă ale coagulării (trombina sau factorul Xa) au înlocuit treptat antagoniștii vitaminei K și heparinele cu masa moleculară mică. Cele mai utilizate sunt dabigatranul (inhibitor direct al trombinei), rivaroxabanul și apixabanul (inhibitori direcți ai factorului Xa). Avantajele potențiale ale acestor medicamente includ:
- Pot fi administrate o dată sau de două ori /zi, fără monitorizarea activității anticoagulante;
- Au puține interacțiuni medicamentoase;
- Datorită debutului precoce al acțiunii anticoagulante, pot înlocui terapia injectabilă.
Efectele adverse ale terapiei anticoagulante
Sângerarea este cel mai frecvent efect advers al terapiei anticoagulante și poate fi clasificată în majoră și minoră, după criteriile standardizate internaționale.
Trombocitopenia poate fi indusă atât de heparină, cât și de heparinele cu masa moleculară mică.
Osteoporoza indusă de heparinăpoate apărea ca rezultat al tratamentului pe termen lung cu heparină sau cu heparine cu masa moleculară mică.
Hepatotoxicitatea. Heparina sau heparinele cu masa moleculară mică pot produce creșteri ale nivelului plasmatic al transaminazelor, de regulă fără răsunet clinic și cu normalizarea valorilor după întreruperea terapiei.
Terapia compresivă în profilaxia și tratamentul tromboembolismului venos
Terapia compresivă este recunoscută ca tratament eficient în gestionarea bolii limfatice și venoase.
Nivelurile de compresie care s-au dovedit eficace în diferite experimente sunt situate în intervalul 5–10 mm Hg și peste 120 mm Hg. Este crucial să se diferențieze între presiunea continuă și intermitentă. Ciorapii Light (10–15 mmHg) au dovedit efecte benefice prin reducerea formării de edeme după ortostatism prelungit și o creștere a vitezei fluxului de sânge venos în decubit dorsal. Ei pot fi folosiți și la păstrarea în loc a pansamentelor locale pentru ulcer trofic.
În poziție verticală, presiunile mai mari au fost mai eficiente în ceea ce privește reducerea diametrului venos, scăderea refluxului venos și ameliorarea funcției pompei venoase, la pacienții cu insuficiență venoasă cronică. Comprimarea intermitentă nu numai că îmbunătățește fluxul arterial și microcirculația, dar are, de asemenea efecte profunde cu privire la eliberarea de mediatori antiinflamatori, vasoactivi și anticoagulanți.
Informații oferite de Dr. Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară și medic specialist chirurgie cardiacă și a vaselor mari la Spitalul Clinic SANADOR.