Un examen RMN mamar ajută la identificarea și stadializarea tumorilor mamare. Investigația se realizează cu ajutorul unui magnet de mari dimensiuni, unde radio și un computer performant, pentru a crea o imagine detaliată, transversală, a țesuturilor analizate. Spre deosebire de tomografia computerizată și de radiografiile convenționale, aparatul RMN nu folosește radiații potențial dăunătoare.
Ai nevoie de investigații imagistice avansate pentru tumorile mamare? Programează-te pentru un RMN mamar la SANADOR, realizat cu echipamente performante, cu putere 3 Tesla!
Indicații pentru RMN la sân
Un RMN mamar se poate realiza pentru a monitoriza evoluția unei tumori în timpul tratamentului prin chimioterapie, dar și pentru a verifica cât de extinsă este tumora, în cazul unei biopsii cu rezultat pozitiv pentru cancer. Prin urmare, un examen RMN mamar poate fi indicat în următoarele situații:
Diagnostic confirmat de cancer de sân (pentru a estima dimensiunea și localizarea tumorii);
Antecedente de cancer mamar (pentru a monitoriza riscul de recidivă);
Istoric de modificări precanceroase ale sânului (hiperplazie atipică sau carcinom lobular in situ);
Nodul suspect la sân prin autopalparea sânilor, despre care ecografia și mamografia nu pot oferi informații concludente (examinarea este importantă mai ales în cazul sânilor cu țesut foarte dens, greu de vizualizat prin altă metodă);
În timpul chimioterapiei, pentru monitorizarea răspunsului la terapie, pentru a vedea dacă tumora și-a redus sau nu dimensiunea sub tratamentul administrat;
Risc crescut de cancer mamar (pacienta prezintă mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2, asociate cu cancerul mamar, sau are rude de gradul I diagnosticate cu această boală);
Radioterapie la nivel toracic administrată până la vârsta de 30 de ani (acest tratament poate fi necesar pentru limfomul Hodgkin);
Pentru a evalua starea implanturilor mamare sau pentru analizarea unui nodul mamar la paciente cu implanturi sau cu țesut cicatriceal la nivelul sânului.
La SANADOR, beneficiezi de investigații imagistice complete pentru sănătatea sânilor. Programează-te!
Deoarece oferă detalii importante despre dimensiunea și localizarea tumorilor mamare, examinarea RMN la sân este utilă pentru stabilirea celui mai potrivit protocol terapeutic. De aceea, Un RMN mamar poate fi solicitat de către medicul specializat în senologie, pentru informațiile suplimentare pe care le oferă această scanare, în scopul stabilirii unui diagnostic. Pentru mai multă acuratețe, examinarea poate fi efectuată cu un RMN cu putere 3 Tesla, existând numeroase avantaje și indicații pentru un RMN 3 Tesla la sân.
Avantajele unui RMN mamar
Examinarea RMN oferă o serie de avantaje, comparativ cu alte investigații imagistice, precum tomografia computerizată sau mamografia:
Nu presupune expunerea la radiații periculoase, prin urmare poate fi repetată la intervale mai scurte de timp, dacă este necesar;
Nu necesită aplicarea unei compresii asupra sânilor, astfel încât examinarea nu este dureroasă;
Oferă informații importante despre localizarea și stadializarea tumorilor mamare;
Poate fi folosită și în cazul sânilor cu țesut foarte dens (la femeile tinere) sau pentru sânii cu implant mamar, care nu pot fi scanați eficient prin mamografie;
Examinarea RMN la sân poate fi folosită și pentru ghidarea de biopsie mamară, atunci când este identificată o formațiune tumorală suspectă;
Gadoliniul folosit ca substanță de contrast are un potențial alergen mai redus comparativ cu substanța pe bază de iod, folosită în tomografiile computerizate sau radiografii.
Cum se realizează un RMN mamar?
Pacientele care nu sunt încă la menopauză ar trebui să efectueze o examinare RMN la sân în primele zile ale ciclului menstrual (ideal ar fi între zilele 5-12). În acest fel, este redus riscul unor rezultate fals-pozitive, care pot să apară din cauza modificărilor hormonale produse la nivelul sânului în anumite perioade ale ciclului. Femeile aflate la menopauză pot să programeze această investigație oricând doresc.
Pentru a obține informații corecte prin RMN mamar, radiologul trebuie să primească de la pacientă toate investigațiile imagistice efectuate anterior (mamografie, ecografie mamară), rezultatul biopsiei (dacă este cazul) și un istoric medical complet. Acestea vor fi ulterior comparate cu datele noi, furnizate în urma scanării RMN, pentru ca specialistul să poată observa mai clar toate modificările apărute. De asemenea, pacienta trebuie să prezinte și rezultatele unor analize de sânge recente pentru evaluarea funcției renale, care să ateste să substanța de contrast poate fi administrată fără riscuri.
După prezentarea dosarului medical și a biletului de trimitere de la medic, pacienta trebuie să se dezbrace și să-și scoată toate bijuteriile și accesoriile metalice. Apoi i se va insera o branulă, pentru administrarea substanței de contrast și va fi așezată pe o platformă specială, cu fața în jos. Platforma este prevăzută cu o deschidere specială pentru sâni, astfel încât scanarea să poată fi realizată fără aplicarea unei compresii. Platforma va fi apoi introdusă în aparatul RMN.
Pe toată durata investigației, pacienta trebuie să stea complet nemișcată, iar acest lucru provoacă un ușor disconfort. În plus, aparatul produce un zgomot puternic în timpul funcționării, de aceea este importantă folosirea unor căști speciale, pentru protecție. În anumite situații, radiologul îi poate cere pacientei să-și țină respirația pentru câteva secunde, cât timp aparatul scanează țesutul mamar și înregistrează imaginile, astfel încât acestea să fie cât mai clare, fără distorsiuni cauzate de mișcarea pieptului.
Programează-te pentru un examen RMN mamar realizat cu echipament 3 Tesla, care poate detecta chiar și leziuni de numai 2 mm! Vino la SANADOR!
Pacienta va putea să comunice permanent cu un membru al echipei de radiologi, care îi va explica fiecare pas al procedurii și o va anunța inclusiv momentul în care îi va fi injectată substanța de contrast. Întreaga procedură poate să dureze o oră, chiar o oră și jumătate, deși scanarea propriu-zisă necesită între 30 și 60 de minute. După finalizarea unei examinări, radiologul va analiza calitatea imaginilor obținute, iar dacă acestea sunt neclare, va realiza o nouă scanare, care va crește durata investigației.
Imaginile obținute în urma examinării RMN la sân vor fi analizate și interpretate de către un medic radiolog. El va realiza un raport medical și îl va trimite medicului care a recomandat investigația, iar acesta îl va interpreta la rândul său și va decide următorii pași necesari pentru pacientă.
Contraindicații pentru RMN mamar
Un examen RMN mamar are aceleași contraindicații ca orice altă scanare prin rezonanță magnetică. Pentru vizualizarea mai bună a imaginilor, este necesară injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast pe bază de gadoliniu, care poate provoca reacții alergice. Pentru a preveni această problemă, pacientele trebuie să facă analize de sânge specifice (uree serică și creatinină serică) înainte de procedură.
Aparatul RMN folosește un câmp magnetic foarte puternic, din acest motiv examinarea poate fi contraindicată persoanelor care auimplanturi metalice (implant auditiv, tije, proteze, șuruburi, stimulator cardiac etc.) sau piercing-uri.
Dacă medicul ți-a recomandat un RMN mamar, alege o clinică dotată de echipamente imagistice de top, pentru diagnostic rapid și precis! Vino la SANADOR!
De asemenea, examenul RMN mamar nu este indicat în timpul sarcinii, pentru că substanța de contrast și expunerea la un câmp magnetic foarte puternic pot să afecteze fătul. Mamele care alăptează trebuie să întrerupă alăptarea timp de 2 zile după efectuarea investigației, pentru că substanța de contrast este excretată în laptele matern.
Pacientele care au tatuaje sau machiaj permanent realizat cu pigmenți pe bază de oxid de fier trebuie să anunțe acest lucru înainte de realizarea investigației, pentru că zonele respective se pot încălzi foarte mult în timpul procedurii.
RMN mamar la SANADOR
Departamentul de Radiologie și imagistică medicală SANADOR dispune de patru echipamente RMN de ultimă generație, dintre care două sunt RMN cu putere 3 Tesla. Aparatele sunt dotate cu un modul pentru sân, care asociază antena dedicată sânului cu ghidaj pentru biopsie.
Vârful de gamă îl reprezintă RMN Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca. Acest aparat este dotat cu cea mai avansată tehnologie pentru examinare RMN disponibilă la ora actuală în lume: senzori Biomatrix, care captează mișcările respiratorii și bătăile cordului și se adaptează fiecărui pacient în parte, realizând astfel o scanare personalizată. Cu ajutorul sistemului Biomatrix sunt eliminate artefactele de mișcare și respirație ale pacientului, rezultând astfel imaginile mult mai clare.
Cu ajutorul unui aparat RMN 3 Tesla pot fi detectate leziuni neoplazice foarte mici, de numai 2 mm, astfel încât orice tumoră malignă poate fi descoperită din timp, când șansele de vindecare sunt mult mai mari.
Imaginile obținute sunt la o rezoluție mai înaltă și de o calitate superioară altor aparate, iar scanarea se poate realiza pe segmente, fără să fie necesară reexaminarea sau repoziționarea pacientei. În plus, aceste aparate au o deschidere mai mare comparativ cu un RMN convențional, astfel încât este redusă senzația de claustrofobie.
Recomandări pentru RMN mamar
Pentru efectuarea unui RMN mamar,pacienta trebuie să prezinte următoarele documente:
biletul de trimitere sau scrisoarea de recomandare de la medicul care solicită investigația;
toate investigațiile și documentele medicale anterioare (ecografie mamară, mamografie) care au legătură cu patologia investigată și documente sau informații despre istoricul medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală, graviditate sau alăptare, tratamente hormonale). Astfel, medicul radiolog va putea elabora un diagnostic corect și complet;
rezultatul analizelor de uree și creatinină serică din ultimele 30 de zile, informație necesară pentru a putea administra substanța de contrast paramagnetică. Insuficiența renală constituie o contraindicație pentru administrarea substanței de contrast.
Pentru confort, se recomandă să nu se consume băuturi și alimente cu 2–3 ore înainte de examenul RMN. Înainte de investigație, trebuie îndepărtate toate obiectele metalice (bijuterii, accesorii, obiecte personale, aparate auditive).
Programează-te la SANADOR, ca să beneficiezi de un examen RMN mamar cu echipamentul Siemens Magnetom Vida 3T, dotat cu cea mai avansată tehnologie disponibilă în prezent!
În cazul în care pacienta alăptează, se recomandă colectarea laptelui matern înainte de RMN mamar. Timp de 1–2 zile după efectuarea examinării RM mamare (perioadă în care organismul elimină substanța de contrast), pacienta nu va putea alăpta, substanța de contrast paramagnetică fiind excretată inclusiv în laptele matern.
Pentru pacientele care urmează tratament cu Siofor (clorhidrat de metformină) sau Metformin și urmează să efectueze examinarea cu substanță de contrast, se recomandă întreruperea tratamentului cu 2 zile înainte de investigație, în ziua examinării și încă 2 zile după investigație.