Ce este proteza de șold sau artroplastia de șold?

Protezarea șoldului sau artroplastia de șold este o intervenție chirurgicală care presupune înlocuirea suprafețelor articulare degenerate ale femurului și cavității cotiloidiene cu o proteză totală sau parțială, pentru ameliorarea durerii, creșterea mobilității articulației și, implicit, a calității vieții pacientului.

Dacă suferiți de afecțiuni articulare severe, iar durerile și dificultățile de mișcare nu cedează la tratamentul medicamentos sau de recuperare medicală și împiedică desfășurarea activităților zilnice, poate fi necesar tratamentul chirurgical, prin protezare sau artroplastie.

Artroplastia sau protezarea articulară este o intervenție de chirurgie ortopedică prin care este reconstruită o articulație deteriorată sau este înlocuită cu o proteză artificială. Intervenția redă libertatea de mișcare, elimină durerea și rigiditatea, permite reluarea unui stil de viață activ și îmbunătățește considerabil calitatea vieții.

Watch on YouTube

Cel mai frecvent se practică operația pentru proteza de șold, dar artroplastia este folosită și în cazul altor articulații mari, cum este genunchiul sau umărul. Protezele articulare sunt realizate din biomateriale avansate, concepute special în acest scop, și pot include o combinație de metal, ceramică sau plastic.

Când este necesară o proteză de șold?

Artroplastia de șold este necesară, de obicei, pentru a trata coxartroza primitivă, adică pierderea calității și a înălțimii cartilajului articular, ca urmare a înaintării în vârstă. Alte afecțiuni ce distrug cartilajul articular și impun necesitatea unei proteze de șold sunt necroza aseptică de cap femural, fracturile articulare ale cotilului, fractura de șold sau fractura de femur, fractură de acetabul, artrita psoriazică, artrita reumatoidă, complicații ale unei luxații de șold, tumorile.

Componentele protetice se pot fixa cu ciment acrilic (proteze cimentate) sau press fit (proteze necimentate) ori o combinație a celor două variante.

În coxartroză, tratamentul chirurgical de protezare a articulației este indicat atunci când mijloacele nechirurgicale au fost epuizate, când durerile nu mai pot fi controlate de tratamentul medicamentos și redoarea articulară împiedică pacientul să-și desfășoare activitățile zilnice. Tratamentele nechirurgicale ale coxartrozei includ: controlul activităților zilnice și al greutății, fizioterapia, kinetoterapia, medicația antialgică și antiinflamatorie, glucozaminoglicanii.

Tipuri de proteze de șold

Protezele de șold sunt de mai multe tipuri: resurfacing, parțiale (hemiartroplastii) sau totale. Componentele protetice se pot fixa cu ciment acrilic (proteze cimentate) sau press fit (proteze necimentate), sau poate fi folosită o combinație a celor două variante.

  • Durerile de șold îți afectează mobilitatea și calitatea vieții? Vino la o consultație de ortopedie la SANADOR!

Alte caracteristici ce diferențiază tipurile de proteză sunt materialele folosite pentru capul femural și componenta acetabulară. Cele mai utilizate sunt: metal-polietilenă, ceramică-polietilenă, metal ceramizat-polietilenă și ceramică-ceramică. Fiecare cuplu are avantaje și dezavantaje, de aceea nu există un standard „de aur”.

Alegerea tipului de proteză revine medicului ortoped, care va ține cont de specificul fiecărui caz în parte, pentru alegerea tipului de fixare (cu sau fără cimentare) și a cuplului de fricțiune cel mai indicat.

Pregătirea pentru artroplastie de șold

În vederea intervenției de artroplastie de șold, pacientul este internat cu o zi înainte de intervenția chirurgicală, pentru efectuarea unor investigații medicale obligatorii: analize de sânge ( grup sangvin + Rh, hemoleucogramă, coagulograma, TGO, TGP,  glicemie, uree creatinină etc), exsudat nazal și faringian, tamponament inghinal, sumar de urină și urocultură, control stomatologic, consult cardiologic, ecografie cardiacă, ecografie musculoscheletală și consult preanestezic.

De asemenea, o bună pregătire psihică a pacientului, cu explicarea procedurii și a etapelor ulterioare, este un factor esențial pentru obținerea cooperării complete, care să garanteze cel mai bun rezultat postoperator. Dacă totul decurge normal, fără probleme, pacientul este externat în a treia zi după operație, iar spitalizarea medie este de 5 zile.

În ce constă operația pentru proteza de șold?

Abordul folosit pentru intervenția chirurgicală va fi stabilit de chirurg, fiind posibile mai multe variante, cu o incizie amplă, care variază între 8-20 cm. În ultimul deceniu s-au dezvoltat chirurgia navigată și chirurgia robotică, însă aceste soluții sunt folosite în special în cazurile dificile, cu deformații arhitecturale complexe ale șoldului (pacienți cu fracturi vicios consolidate în antecedente sau cu multiple intervenții la nivelul șoldului).

În ultimii ani a devenit obișnuită folosirea acidului tranexamic pentru aceste intervenții chirurgicale, soluție care scade semnificativ sângerarea și necesarul de transfuzie postoperator. De asemenea, folosirea sau nu a unui dren aspirativ rămâne la latitudinea chirurgului, iar dacă este montat un dren, acesta va fi îndepărtat după 24 ore.

Watch on YouTube

Tratamentul antibiotic început înainte de operație va fi administrat și o zi postoperator. De asemenea, analgezia postoperatorie va fi asigurată prin infiltrarea părților moi pericapsulare cu bupivacaină, înainte de terminarea intervenției, și prin folosirea anesteziei peridurale cu injectare pe cateter.

Riscurile protezării de șold

Artroplastia de șold este o intervenție chirurgicală majoră, ce poate avea riscuri asociate. Cea mai serioasă este infecția, cu o incidență mai mică de 1%, factorii de risc ținând atât de pacient (imunodepresie, diabet zaharat, infecții locale în antecedente), cât și de factorii chirurgicali.

  • Procedurile de recuperare medicală sunt esențiale după artroplastia de șold. Programează-te!

Tromboza venoasă profundă este cea mai frecventă complicație, putând apărea în aproximativ 15% din cazuri, însă este simptomatică la doar 2% din pacienți și poate fi prevenită prin tratamentul cu heparină cu greutate moleculară mică pentru o perioadă de 30 zile și purtarea de ciorapi elastici medicali antitrombotici.

Lista complicațiilor mai poate cuprinde: instabilitate, fracturi periprotetice, redoare articulară, persistența durerilor. Complicația la distanță este reprezentată de decimentarea componentelor protetice, în cazul protezelor cimentate, sau mobilizarea componentelor, în cazul protezelor necimentate.

Recuperarea după operația de proteză de șold

După operație, pacientul reia mersul cu cârje sau cadru de mers, cu sprijin parțial pe membrul operat, în ziua a doua postoperator. Kinetoterapeutul se va ocupa de creșterea mobilității și a tonusului muscular al pacientului, controlul cvadricepsului, exerciții pentru prevenirea trombozei venoase profunde.

Primele 12 săptămâni de după operație sunt foarte importante pentru obținerea unui rezultat foarte bun. Pacientul trebuie să urmeze cu strictețe protocolul de recuperare medicală stabilit și să lucreze atât singur, cât și împreună cu kinetoterapeutul.

În general, la 6 săptămâni de la intervenție, pacienții pot relua serviciul, pot conduce autoturismul și pot călători. Se consideră că, la 3 luni postoperator, se pot relua cele mai multe activități, dar sunt necesare 6–12 luni pentru a se atinge un maximum funcțional.

Watch on YouTube

Montarea unei proteze de șold la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii specializați în ortopedie și traumatologie au o experiență bogată în intervenții chirurgicale complexe, precum artroplastiile primare sau de revizie la nivelul umărului, șoldului și genunchiului. În plus, pentru recuperarea funcțională a articulațiilor protezate, pacienții pot apela în continuare la serviciile oferite de Departamentul de Recuperare Medicală.

În afară de operațiile pentru protezarea șoldului, protezarea genunchiului și artroplastia de umăr, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții pot beneficia și de:

  • intervenții corectoare de ax al membrului inferior – osteotomii tibiale sau femurale;
  • osteotomii de corecție pentru monturi (hallux valgus) sau alte diformități ale piciorului;
  • reconstrucții ligamentare la nivelul genunchiului și gleznei;
  • artroscopia umărului sau a genunchiului;
  • stabilizarea umărului/articulației acromio-claviculare;
  • refacerea tendoanelor coafei rotatorilor la nivelul umărului (tratament pentru leziuni de coafă rotatorie);
  • reducerea și fixarea fracturilor;
  • rezecții – reconstrucții în patologia oncologică osoasă.
  • La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii specializați în ortopedie realizează cu succes artroplastii de șold. Programează-te!

În prezent, protocoalele preoperatorii stricte, protezele de ultimă generație, sălile de operație moderne (flux laminar), tehnologiile moderne (navigație, chirurgie robotică) pentru cazurile deosebite, mijloacele moderne de prevenție a complicațiilor fac ca rata de reușită a acestor intervenții să fie de peste 90%. Artroplastia de șold, alături de artroplastia de genunchi, este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale, cu o frecvență care crește anual cu 20-30%.

Informații oferite de Dr. Liviu Ojoga, medic primar Ortopedie și traumatologie cu competență în chirurgia artroscopică, șeful Secției Ortopedie-Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR