Indicațiile EVAR
Endoproteza de aortă este indicată la pacienții cu dilatare de aortă abdominală ce depășește 5 cm la bărbați și 4,5 cm la femei. Patologia este mai frecvent întâlnită la bărbați.
Pacienții cu indicație de endoprotezare pot fi asimptomatici și să se adreseze medicului după descoperirea întâmplătoare a anevrismului, la o ecografie abdominală sau o tomografie abdominală, efectuate în alte scopuri medicale. Pacienții pot prezenta însă și simptome – dureri abdominale necaracteristice, difuze, existența anevrismului fiind confirmată la evaluarea ecografică abdominală și la tomografia cu substanță de contrast.
Evaluarea de elecție este tomografia cu contrast, care permite ulterior și reconstrucția tridimensională a anevrismului de aortă.
Izolarea prin endoprotezare a segmentului de aortă, sub arterele renale, permite închiderea anevrismului fără ca sângele să continue să pătrundă în sacul anevrismal, reducând astfel riscul de extindere și rupere a zonei anevrismale a aortei.
Stabilirea diagnosticului de anevrism de aortă abdominală
Anevrismul de aortă abdominală poate asocia, în 20% din cazuri, anevrisme cu alte localizări pe aortă, la nivelul aortei ascendente sau al aortei toracice. Anevrismul aortei ascendente se tratează chirurgical, în vreme ce anevrismul de aortă toracică poate fi tratat intervențional, prin procedura TEVAR (reparația endovasculară a anevrismului de aortă toracică). De aceea, evaluarea tomografică cu substanță de contrast va fi efectuată pe întregul traseu al aortei și al axelor ilio-femurale până la nivelul coapselor și în vederea evaluării căilor de acces vascular.
La orice suspiciune de anevrism de aortă abdominală, pacientul va fi îndrumat de medicul de familie sau de altă specialitate către medicul specialist chirurg cardiovascular, care, prin evaluare tomografică, va stabili diagnosticul de certitudine și, în echipă cu medicul cardiolog intervenționist, vor analiza: diametrul anevrismului (peste 5 cm), evaluarea lungimii și extinderii anevrismului pe axele ilio-femurale; evaluarea gâtului (spațiul infrarenal) cu angulația lui, aspect conic, larg-gât „ostil”; evaluarea prezenței arterelor hipogastrice bilateral sau nu, tortuozitatea axelor ilio-femurale bilateral sau nu, gradul de calcificare al acestora, diametrele arteriale etc.
Raportul cu măsurătorile anevrismului și ale vaselor implicate este elaborat prin programe informatice specifice ale firmei furnizoare a endoprotezei, cât și cu ajutorul stației de postprocesare a angiografelor din dotarea Spitalului Clinic SANADOR, astfel: evaluarea dimensiunii anevrismului, reconstrucția tridimensională cu aspectul anevrismului și al vaselor de acces.
Prin această evaluare se decide și modul de abord transfemural bilateral: folosirea de dispozitive de închidere a arterei femurale comune bilateral de la piele, efectuată de intervenționist, sau denudarea chirurgicală cu bursă, cu expunerea arterei femurale comune bilateral, efectuată de chirurgul cardiovascular.
Alegerea endoprotezei pentru EVAR
Toate aceste date permit alegerea dimensiunii corecte a corpului endoprotezei și a celor două endoproteze pentru membrele inferioare, care completează „picioarele” corpului, realizând astfel o nouă carină pentru bifurcația aortei în vasele necesare celor două membre inferioare; sunt necesare multiple măsurători ale diametrelor și lungimilor tuturor acestor părți componente, la diverse niveluri, prin secțiuni transversale și longitudinale, care să permită dimensionarea corectă pentru implantarea lor prin autoexpandare, dar și extinderea lor prin suprapunere de aproximativ 3 cm fiecare. Sunt situații în care dimensiunile standard folosite de firma producătoare nu sunt suficient de adaptate anatomiei pacientului și este necesara crearea unor părți componente particulare, personalizate, specifice pacientului, pentru endoprotezarea lui.
Evaluările efectuate de firma producătoare care livrează endoproteza, dar și de sistemul informatic de postprocesare cu care este dotat angiograful nostru, sunt confirmate prin măsurători intraoperatorii, care permit alegerea finală a dimensiunilor endoprotezei.
De aceea, firma producătoare livrează dimensiunea confirmată, dar și câteva dimensiuni apropiate, pentru a le avea la dispoziție atunci când se ajunge la alegerea finală a dimensiunilor și are loc finalizarea procedurii.
Endoprotezele aortice utilizate intervențional sunt de mai multe tipuri. Cel mai des utilizate sunt cele alcătuite dintr-un schelet metalic puțin alergenic și din material PTFA (politetrafluoroetilen) tratat în prealabil, cusut pe structură metalică autoexpandabilă. Unele endoproteze au o zonă de structură metalică neacoperită, care se fixează cu ajutorul unor cârlige de peretele aortei deasupra arterelor renale, lăsând izolarea cu material PTFA sub arterele renale, unde se închide astfel gura anevrismului aortic abdominal. Exemple de endoproteze: Endologix-Ovation, AFX II; Medtronic-Endurant; Jotec– E-VITA, Bolton-Anaconda etc.
Evaluarea multidisciplinară a pacientului
Gestul atât de complex de endoprotezare aortică este rezultatul colaborării echipei, dintre medicii imagist, anestezist, cardiolog, cardiolog intervenționist și chirurg cardiovascular.
Prin colaborare cu medicul specialist cardiolog, pacientul va fi evaluat pentru funcția cardiacă. Evaluarea ecocardiografică, electrocardiografică sau orice alte evaluări necesare vor defini bolile asociate, în vederea identificării riscului operator. Riscul asocierii cu alte afecțiuni cardiace, precum boala cardiacă ischemică cu stenoze coronariene semnificative, se va diagnostica preoperator prin coronarografie.
Pe lângă investigațiile specifice pentru confirmarea diagnosticului și pentru identificarea bolilor cardiace asociate, evaluarea biologică preoperatorie este foarte importantă și se adresează bolilor de sânge (anemie, poliglobulie, trombocitoză sau trombopenie, tulburări de coagulare etc.), infecțiilor urinare (ex.: sumar de urină cu urocultură și antibiogramă, dacă sunt necesare), precum și culturilor bacteriene din diferite zone ale corpului (axilă, zonele inghinală, anală) și asanarea focarelor dentare pentru reducerea riscului suprainfectării endoprotezei de aortă, cu risc foarte mare de deces.
Pacientul corect diagnosticat va fi evaluat preanestezic de medicul de anestezie și terapie intensivă, în vederea anesteziei generale necesare în timpul actului operator.