Ti s-a adus la cunostinta ca ai un nodul mamar suspect. Nu este obligatoriu un cancer mamar!

Atat examenul clinic, probele de laborator (inclusiv markerii tumorali specifici sanului: CA 15-3, CEA, CA 27-29), cat si oricare investigatii imagistice mamare (mamografie, ecografie, RMN, PET scan, etc), indiferent de experienta medicului sau performantele tehnice ale aparatelor, NU POT stabili cu absoluta certitudine diagnosticul de malignitate.

De aceea este necesara efectuarea unei biopsii la sân pentru recoltarea de tesut suspect, ce urmeaza a fi examinat microscopic. Metoda este sigura, nepericuloasa (nu exista dovezi ca metastazarea ar fi influentata de efectuarea sau nu a biopsiei, ramanerea unor celule neoplazice pe traiectul urmat de acul de punctie fiind combatuta prin indepartarea in intregime a acestui traiect cu ocazia extirparii tumorii), standardizata si prevazuta in toate ghidurile de buna practica medicala in cazul tumorilor mamare.

Rezultatul explorarilor nodulului este sintetizat de scorul de evaluare imagistica BI-RADS (Breast Imaging - Reporting And Data System), cu urmatoarele categorii:
0 = neconcludent (se va apela la alte examene imagistice);
1 = normal (urmarire imagistica anuala dupa implinirea varstei de 35 de ani);
2 = benign (urmarire anuala, indiferent de varsta);
3 = foarte probabil benign, exista un risc de malignitate de 2% (urmarire atenta la 6 sau chiar la 3 luni);
4 = suspect, risc de malignitate intre 2 si 98% (indiferent daca pare mai probabil benign sau mai probabil malign, redat prin indicele a sau c, recomandarea rezonabila este clarificarea diagnosticului prin BIOPSIE)
5 = foarte probabil malign, sansa de benignitate de 2% (trebuie certificat diagnosticul prin BIOPSIE);
6 = se evalueaza o tumora deja certificata bioptic ca maligna (pentru aprecierea evolutiei).

Biopsia mamara se face sub anestezie locala printr-o microincizie (2mm), cu un dispozitiv si un ac special. Se preleva mai multe (4-7) mici fragmente de tesut, care vor lamuri in detaliu boala de care suferi (mai putin intinderea ei) si vor sugera posibilitatile de tratament.

Nodulul tau poate fi benign! Prezenta modificarilor ganglionare, in cazul unui cancer, recomanda inceperea tratamentului cu masuri generale, de obicei chimioterapie, daca oncologul nu are o alta opinie, motivata. In aceasta situatie, operatia urmeaza sa fie programata dupa numarul stabilit de catre oncolog de sedinte de terapie sistemica.

Tratamentul general initial prezinta avantajul actiunii imediate asupra celulelor neoplazice deja imprastiate in organism (sunt combatute eventualele metastaze) si al observarii eficacitatii tratamentului (tumora scade in dimensiuni). Daca am extirpa mai intai tumora, aplicarea primelor masuri ce se opun metastazarii ar fi intarziate circa 2 luni si nu am avea nici un mijloc de a aprecia eficacitatea tratamentelor generale. Extensia tumorala, aspectul inflamator, numarul ganglionilor invadati si prezenta celulor tumorale aproape de marginea de rezectie recomanda asocierea iradierii.

Pentru stadializare ti se propune un bilant de laborator, inclusiv dozarea markerilor tumorali specifici sanului (CA 15-3, CEA, CA 27-29). Dupa confirmarea diagnosticului de malignitate va fi necesar un bilant imagistic (Rx sau CT pulmonar, eco/CT/RMN hepatic, scintigrama osoasa, CT/RMN cerebral). Daca se are in vedere o operatie care sa pastreze partial sanul, un RMN mamar cu contrast poate fi justificat pentru a exclude localizari multiple ale neoplasmului mamar. Operatiile pot fi estetice, pot pastra partial sanul sau il pot reconstrui. Daca nu se doresc operatii suplimentare, se poate recurge la proteze externe din silicon.

Toate acestea se pot efectua in cadrul Centrului Oncologic si Spitalului Clinic SANADOR, beneficiind in unele conditii si de deduceri de cheltuieli prin Casa Nationala a Asigurarilor din Sanatate.

Majoritatea pacientelor cu cancer de san sunt salvate daca urmeaza tratamentele propuse, dar urmarirea constiincioasa si tratamentele hormonale timp de 5-10 ani sunt necesare. Evitarea riscului genetic (4-10%) priveste atat pacienta cat si rudele apropiate (dar nu determina genele BRCA fara sa ti se fi recomandat de catre senolog, pentru a evita importante cheltuieli inutile!).

Nu excludem recurgerea la solutii neconventionale, dar recomandam ca folosirea lor sa nu impiedice in niciun fel tratamentul oncologic complex propus de medici, care are o eficacitate demonstrata!

Te rugam sa ai incredere in dorinta noastra sincera de a veni cu competenta si intelegere in ajutorul tau si discuta deschis cu noi toate problemele si nelamurile cu care te confrunti!

Informatii transmise de dr. Stefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie Generala si Doctor in Stiinte Medicale, in cadrul Academiei de Senologie SANADOR.

SANADOR