Îmbătrânirea și schimbările pe care le provoacă în organism

Îmbătrânirea este programată genetic

Vrei să beneficiezi de servicii medicale de top și de o monitorizare adecvată a efectelor apărute odată cu înaintarea în vârstă? Apelează cu încredere la SANADOR!

  • Vino la SANADOR pentru un consult de medicină internă, ca să afli cum poți îmbătrâni frumos!

Pe măsura trecerii timpului, corpul trece printr-o serie de modificări inerente înaintării în vârstă, apărând modificări atât la nivel celular, cât și la nivelul întregului organism. Celulele îmbătrânesc și mor, pentru că sunt programate să facă acest lucru, ele putând să se dividă doar de un număr limitat de ori, limită care este programată genetic.

Pe de altă parte, celulele pot fi afectate și de alți factori, cum ar fi radiațiile, razele UV și medicamentele chimioterapice. Funcționalitatea organelor depinde de cât de bine funcționează celulele care le alcătuiesc și, pe măsură ce acestea îmbătrânesc și mor, organele încep să nu mai funcționeze la parametri optimi. Odată cu înaintarea în vârstă pot apărea diverse complicații la nivelul organelor, spre exemplu afectarea funcționalității pancreasului este manifestată prin insuficiența pancreatică exocrină, iar dezechilibrele hormonale legate de îmbătrânire pot duce la ginecomastie.

Ce reprezintă rezerva funcțională și declinul funcției?

Numărul de celule de la nivelul ficatului, creierului, rinichilor, testiculelor și ovarelor scade semnificativ pe măsură ce corpul îmbătrânește. Cu toate acestea, chiar și cu o astfel de scădere, majoritatea funcțiilor se mențin la un nivel satisfăcător, deoarece majoritatea organelor încep cu o capacitate funcțională considerabil mai mare decât ar fi avut nevoie, deținând așa-numita rezervă funcțională. Astfel, de obicei, pierderea funcției la bătrânețe este provocată mai ales de tulburări, nu de îmbătrânirea normală.

Declinul funcției înseamnă că persoanele în vârstă sunt din ce în ce mai puțin capabile să facă față stresului, în toate formele sale: activitatea fizică intensă, schimbările extreme de temperatură, problemele cotidiene etc. Acest declin înseamnă, de asemenea, că persoanele în vârstă sunt mai puțin apte să suporte efectele secundare ale anumitor medicamente.

Care sunt primele semne de îmbătrânire?

Adesea, primele semne de îmbătrânire implică sistemul musculo-scheletic, când oasele tind să devină mai puțin dense. Pierderea moderată a densității osoase se numește osteopenie și pierderea severă a densității osoase (inclusiv apariția unor fracturi din cauza scăderii densității osoase) se numește osteoporoză.

La femei, pierderea densității osoase crește după menopauză, deoarece se produce mai puțin estrogen. Oasele devin mai puțin dense, deoarece conțin mai puțin calciu (cantitatea scade, întrucât organismul absoarbe mai puțin calciu din alimente), însă apare, de asemenea, și un nivel scăzut de vitamina D, substanță care ajută organismul să asimileze calciul. Semne ale îmbătrânirii sunt și cearcănele, pielea uscată și căderea părului,ca urmare a subțierii firului de păr și al modificărilor hormonale naturale care apar odată cu vârsta. Hipoacuzia legată de îmbătrânire afectează frecvent persoanele vârstnice și poate fi gestionată cu aparate auditive.

Cum îmbătrânesc oasele și mușchii?

Cele mai afectate oase includ femurul la șold, capetele oaselor brațului (radiusul și ulna) la încheietura mâinii și oasele coloanei vertebrale (vertebrele). Modificările acestora în partea superioară a coloanei determină capul să se încline în față, comprimând gâtul și făcând ca procesul de înghițire să devină mai dificil. Vertebrele vor fi mai puțin dense, iar discurile intervertebrale se vor subția, scurtând coloana vertebrală, astfel că persoanele în vârstă vor fi, pe măsura ce îmbătrânesc, tot mai scunde. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de a dezvolta pinteni calcaneeni crește, din cauza modificărilor degenerative ale oaselor și tendoanelor.

De asemenea, cantitatea de țesut muscular (masa musculară) și forța musculară tind să scadă începând cu vârsta de 30 de ani, proces care va continua pe tot parcursul vieții. O parte din scădere poate fi datorată unui stil de viață sedentar, precum și scăderii nivelului de hormon de creștere și testosteron, care stimulează dezvoltarea musculară. Cu toate acestea, efectele îmbătrânirii reduc masa și forța musculară doar cu 10-15% în timpul vieții unui adult, în timp ce pierderea musculară cea mai severă este consecința unor boli ori a inactivității extreme.

O dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot ajuta persoanele în vârstă să-și mențină masa musculară în limite acceptabile și să reducă la minimum creșterea grăsimii corporale. Până la vârsta de 75 de ani, procentul de grăsime corporală se dublează, de obicei, în comparație cu ceea ce a fost în timpul maturității.

De aceea, menținerea unei greutăți corporale adecvate ar trebui să constituie o prioritate odată cu îmbătrânirea. Prea multă grăsime corporală (obezitatea) crește riscul apariției altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare sau osteoartrita (artroza).

  • Îmbătrânirea sănătoasă înseamnă menținerea în limite normale a greutății corporale. Programează-te la SANADOR ca să primești recomandări pentru un stil de viață sănătos!

Exercițiile fizice permit persoanele în vârstă să-și mențină masa musculară în limite acceptabile.

La ce tulburări de vedere să ne așteptăm când îmbătrânim?

O altă modificare ce apare odată cu înaintarea în vârstă este degradarea vederii, care poate fi evidențiată în urma unui simplu consult oftalmologic. Schimbările la nivelul ochiului pot contribui la apariția mai multor tulburări: pierderea vederii de aproape, nevoia de lumină mai strălucitoare, schimbări în percepția culorilor. Detaliile fine, inclusiv diferențele de nuanțe și tonuri, devin mai dificil de diferențiat, motivul fiind scăderea numărului de celule nervoase ce transmit semnalele vizuale la nivelul creierului. Această schimbare afectează modul în care este percepută adâncimea, aprecierea distanțelor devenind, de asemenea, mai dificilă. De asemenea, vârsta înaintată favorizează apariția anumitor afecțiuni, precum dezlipirea de retină și degenerescența maculară și crește riscul de orbire.

Aspectul ochilor se schimbă în mai multe moduri: partea albă a ochilor (sclera) poate deveni gălbuie sau maro, ca rezultat al mai multor ani de expunere la lumina ultravioletă, vânt și praf. De asemenea, alte modificări care pot să mai apară la nivelul ochilor persoanelor în etate includ:

  • apariția la suprafața ochiului a arcului cornean (arcus senilis), care este reprezentat de un inel alb-gri ori albastru deschis, care apare în jurul corneei și care nu afectează vederea;
  • pleoapa inferioară se întoarce spre exterior, deoarece mușchii din jurul ochiului slăbesc și tendoanele se întind; afecțiunea, numită ectropion, poate interfera cu lubrifierea globului ocular, contribuind la uscarea ochilor;
  • ochii par că se adâncesc în orbite, deoarece cantitatea de grăsime din jurul lor scade.

Cum se manifestă declinul cognitiv asociat îmbătrânirii?

Pe măsura ce trece timpul, unele funcții mentale, cum ar fi vorbirea, memoria pe termen scurt, capacitatea de a învăța lucruri noi și capacitatea de a-și aminti unele cuvinte pot fi reduse subtil după vârsta de 70 de ani. Din cauza schimbărilor legate de vârstă (nivelurile substanțelor chimice implicate în trimiterea mesajelor către creier tind să scadă, celulele nervoase pot pierde o parte din receptorii lor pentru aceste mesaje chimice, fluxul de sânge către creier scade) creierul poate funcționa din ce în ce mai slab. Astfel, persoanele în vârstă pot reacționa și pot îndeplini sarcinile zilnice ceva mai lent. De asemenea, pot dezvolta tulburări de vorbire, ca afazia, din cauza unor boli degenerative cerebrale sau a atrofiei cerebrale induse, precum și parkinsonism și alte afecțiuni neurologice.

Îmbătrânirea inimii, a vaselor de sânge și a plămânilor

În ciuda schimbărilor ce apar pe măsura trecerii timpului, o inimă „bătrână”, dar normală, funcționează bine. Diferențele dintre inimile tinere și cele în vârstă devin evidente numai atunci când inima trebuie să muncească din greu și să pompeze mai mult – de exemplu, în timpul exercițiilor fizice intense sau a anumitor boli, cum ar fi insuficiența cardiacă.

O inimă mai în vârstă nu poate accelera la fel de mult ori pompa la fel de repede sau la fel de mult sânge ca o inimă mai tânără. Inima și vasele de sânge devin mai rigide, inima se umple mai încet. Arterele sunt mai rigide și sunt mai puțin capabile să se extindă atunci când este pompat mai mult sânge, astfel încât valorile tensionale cresc. Dacă hipertensiunea arterială nu este tratată, poate apărea o cardiomiopatie hipertensivă. Un screening cardiovascular este esențial pentru persoanele în vârstă.

Tot îmbătrânirea este responsabilă și de modificările survenite la nivelul tractului respirator. Diafragma și mușchii intercostali tind să slăbească, numărul de alveole și capilare de la nivelul plămânilor scade și plămânii devin mai puțin elastici, ceea ce se traduce printr-o cantitate mai mică de oxigen care se absoarbe din aerul respirat. La nefumători sau la cei care nu au o tulburare pulmonară, aceste modificări nu afectează major activitățile cotidiene, însă le fac mai dificile.

  • Odată cu îmbătrânirea, plămânii devin mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor. Vino la SANADOR pentru o consultație de pneumologie!

Respirația la altitudini mari, unde există mai puțin oxigen, poate fi, de asemenea, îngreunată. În plus, odată cu îmbătrânirea, plămânii devin mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor. Acest lucru se întâmplă și pentru că se împuținează celulele care curăță resturile care conțin microorganisme din căile respiratorii, dar și pentru că cele existente sunt mai puțin capabile să facă acest lucru.

Care sunt semnele îmbătrânirii aparatului urinar?

Pe măsură ce anii trec, rinichii tind să devină mai mici, deoarece numărul de nefroni (celule renale) scade. Astfel, începând de la aproximativ 30 de ani, rinichii vor filtra tot mai puțin sângele, deci nu vor putea elimina deșeurile din sânge la fel de bine ca înainte. Cu toate acestea, ei funcționează aproape întotdeauna suficient de bine pentru a satisface nevoile organismului.

Anumite modificări ale tractului urinar pot face însă mai dificil controlul urinării, iar aceștia includ:

  • scade volumul maxim de urină pe care vezica urinară îl poate reține, astfel că persoanele în vârstă ar putea avea nevoie să urineze mai des;
  • mușchii vezicii urinare slăbesc, ca urmare, vezica urinară nu se va putea evacua complet;
  • sfincterul urinar este mai puțin capabil să se închidă strâns și să prevină scurgerile, motiv pentru care apare incontinența urinară (pierderea incontrolabilă a urinei), care devine mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
  • Anumite modificări ale tractului urinar pot face mai dificil controlul urinării. Vino la SANADOR pentru un consult urologic!

La femei, odată cu instalarea menopauzei, scade nivelul de estrogen, ceea ce poate contribui la apariția pierderilor incontrolabile de urină, precum și a altor modificări la nivelul tractului urinar. La bărbați, poate să apară adenomul de prostată, această glandă tinde să se mărească, uneori suficient de mult pentru a bloca golirea completă a vezicii urinare. Acest lucru generează retenția urinară, care are nevoie de îngrijire medicală imediată.

Îmbătrânirea sănătoasă se referă la amânarea sau la reducerea efectelor nedorite care apar în această perioadă.

Cum putem îmbătrâni sănătos?

Îmbătrânirea afectează și celulele sistemului imunitar, care identifică și distrug substanțe străine, cum ar fi bacteriile, virusurile și celulele canceroase. Această afectare a sistemului imunitar poate explica parțial mai multe descoperiri asociate cu îmbătrânirea, precum:

  • cancerul este mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă;
  • unele infecții, cum ar fi pneumonia și gripa, sunt mai des întâlnite în rândul vârstnicilor și duc la deces mai frecvent;
  • simptomele alergiei pot deveni mai puțin severe odată cu trecerea timpului.
  • Îmbătrânirea afectează și celulele sistemului imunitar, astfel încât persoanele în vârstă se îmbolnăvesc mai ușor. Programează-te la SANADOR pentru o evaluare completă a stării de sănătate!

Îmbătrânirea sănătoasă se referă la amânarea sau reducerea efectelor nedorite ale îmbătrânirii. Obiectivele îmbătrânirii sănătoase sunt menținerea sănătății fizice și mentale, evitarea stresului și menținerea unei vieți active și independente. Întrucât pentru majoritatea persoanelor în etate, menținerea sănătății generale necesită mai mult efort, dezvoltarea din timp a unor obiceiuri sănătoase (renunțarea la fumat, evitarea consumului excesiv de alcool, menținere unei greutăți corporale optime, o viață activă, fizic și mental) poate ajuta foarte mult.

Cu cât o persoană dezvoltă mai repede astfel de obiceiuri sănătoase, îi va fi cu atât mai bine. În acest fel, oamenii vor putea avea un anumit control asupra a ceea ce li se întâmplă pe măsură ce îmbătrânesc.

Informații pentru acest articol au fost oferite de Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă, clinica SANADOR Buzești și Clinica SANADOR Floreasca

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR