Diagnosticul hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială nu prezintă, în general, simptome specifice, așa că singura modalitate prin care poate fi detectată o problemă sunt controalele periodice de specialitate, ca metodă de screening cardiovascular. Diagnosticul hipertensiunii arteriale se bazează atât pe istoricul medical al bolnavului, cât și pe examenul clinic general, din care nu poate lipsi măsurarea tensiunii, și pe efectuarea anumitor teste.
Adulții sănătoși de peste 40 de ani ar trebui să-și controleze tensiunea arterială măcar o dată la 5 ani. Însă, pentru persoanele care prezintă risc crescut de a dezvolta HTA, se recomandă controlul tensiunii arteriale cel puțin o dată pe an.
Tensiunea arterială poată fi măsurată de medic cu ajutorul unui stetoscop și a unui tensiometru cu pompă și cadran. Înainte de măsurare, pacientul trebuie să stea cu spatele sprijinit și picioarele neîncrucișate, iar în timpul testului să întindă brațul în așa fel încât să fie la nivelul inimii. Manșeta din jurul brațului se va strânge puțin, producând un mic disconfort de câteva secunde, apoi presiunea se va elibera lent, iar detectoarele vor identifica vibrațiile din artere.
Măsurarea tensiunii arteriale se va face de mai multe ori, cu pacientul culcat pe pat (clinostatism) și în picioare (ortostatism), pentru a exclude eventuala hipertensiune „de halat alb”. Anamneza este, de asemenea, foarte importantă, pentru că poate identifica HTA „mascată”, când, dimpotrivă, valorile tensiunii sunt normale în timpul consultației, dar mari acasă, singura explicație a unor astfel de valori tensionale crescute fiind un stil de viață dezorganizat (fumatul, consumul de alcool sau de cafea, un program haotic de somn).
Tot clinic se poate diagnostica și HTA malignă, în care valorile tensiunii sunt foarte mari și rezistente la tratament, cu apariția de hemoragii retiniene și edem papilar.
Dacă valorile tensiunii arteriale sunt prea mari, medicul poate recomanda mai multe teste, pentru a descoperi cauza:
- Monitorizare ambulatorie (Holter TA), în care se urmărește tensiunea arterială pe o durată mai lungă, verificând tensiunea arterială la intervale regulate de timp, pentru 6 sau 24 de ore.
- Analize de laborator (sânge și urină), pentru a verifica nivelurile serice ale colesterolului și glicemiei, funcționarea rinichilor, ficatului și tiroidei.
- Electrocardiograma (ECG), un test rapid și nedureros, neinvaziv, care înregistrează activitatea electrică a inimii.
- Ecocardiografie transtoracică.
-
021.9699
Pentru urgențe sau programări, sună la SANADOR!