Fusion biopsy pentru diagnosticul cancerului de prostată

Ce este fusion biopsy?

Fusion biopsy sau biopsia prostatică de fuziune este cel mai avansat tip de puncție prostatică disponibil în prezent. La Spitalul Clinic SANADOR, această procedură esențială pentru diagnosticul de certitudine al cancerului de prostată este realizată cu echipamente de ultimă generație.

Tehnica presupune fuzionarea imaginilor multiparametrice prin rezonanță magnetică de prostată, care evidențiază o zonă suspectă, cu imaginea ecografică obținută în timp real de ecograful bk3000, specializat pe Urologie. Suprapunerea se face prin intermediul unui software special (bkFusion) și se efectuează așa numită „sinteză”.

Watch on YouTube

Indicațiile puncției prostatice prin fusion biopsy

Puncția prostatică pentru detecția cancerului de prostată a fost utilizată pentru prima dată la începutul secolului XX. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diferite tehnici de puncție biopsie prostatică, cu scopul de a minimaliza disconfortul pacientului, riscul de septicemie, de a crește precizia tehnicii și acuratețea detecției cancerului de prostată. Prin dozarea antigenului specific prostatic (PSA) și utilizarea ecografiei transrectale, în anii 1980, s-a deschis o nouă eră în puncția biopsie prostatică.

Ulterior, apariția investigațiilor imagistice multiparametrice prin rezonanță magnetică (RMN multiparametric de prostată) a deschis drumul către o nouă eră a procedurii de puncție și anume puncția biopsie prostatică de fuziune (fusion biopsy).

Monitor care arată pregătirea imaginilor de rezonanță magnetică pentru fusion biopsy, la Spitalul Clinic SANADOR.
Pregătirea imaginilor mpMRI pentru fusion biopsy, prin efectuarea conturului prostatic, marcarea leziunilor suspecte prostatice și plasarea de ghidaje pentru puncție

Fuziunea realizată de ecograful bk3000 oferă o hartă tridimensională a prostatei și a leziunilor prostatice suspecte și ghidează acul de biopsie direct în zonele suspecte de cancer. Astfel, utilizarea puncției ghidate mpMRI se asociază cu o detectare crescută a cancerului de prostată semnificativ clinic, comparativ cu biopsiile sistematice.

Fusion biopsy poate fi recomandată tuturor pacienților cu indicație de puncție biopsie prostatică, pacienților care necesită o nouă puncție datorită suspiciunii de cancer prostatic în ciuda unei puncții prostatice standard negative sau pacienților diagnosticați cu cancer de prostată care se află în stadiul de urmărire activă.

Avantajele biopsiei prostatice de fuziune

Beneficiile puncției prostatice de fuziune includ o mai bună precizie în identificarea leziunilor suspecte ce necesită evaluări adiționale, reducerea numărului de fragmente tisulare necesare în timpul puncției, scăderea durerii și a riscului de infecție și sângerare și un timp mai scurt de recuperare.

La Spitalul Clinic SANADOR, tehnica fusion biopsy este disponibilă încă din luna octombrie 2020, cu ajutorul ecografului bk 3000 și a software-ului bkFusion.

Monitor de ecograf cu harta tridimensională a prostatei și zonele puncționate, la Spitalul Clinic SANADOR.
Harta tridimensională a prostatei și zonele puncționate

Cum se realizează biopsia prostatică de fuziune la Spitalul Clinic SANADOR?

La Spitalul Clinic SANADOR, biopsia prostatică de fuziune este efectuată sub anestezie generală, pentru confortul deplin al pacientului. Biopsia prostatei prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică (fusion biopsy) crește acuratețea procedurii și precizia puncțiilor, aspect esențial mai ales în cazul tumorilor de mici dimensiuni de la nivelul prostatei.

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Intervenția este realizată de urologi foarte experimentați, cu ajutorul ecografului de ultimă generație bk3000, cel mai performant ecograf pentru biopsie renală și fusion biopsy disponibil în prezent.

Acest aparat este dotat cu software-ul bkFusion, care permite fuzionarea imaginii ecografice cu imaginile de la RMN prostatic multiparametric de prostată, obținute anterior.

Informații oferite de Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR