Fistula arteriovenoasă este o comunicare între o arteră și o venă prin care sângele circulă direct, ocolind unele capilare. Fistulele arteriovenoase în vederea dializei sunt create chirurgical de către chirurgul vascular, cu scopul de a asigura un debit sanguin crescut, necesar pentru procedura de dializă la pacienții cu afecțiuni renale severe.
Intervenția chirurgicală este una relativ simplă, nedureroasă, care se realizează cu anestezie locală și care durează aproximativ 30–45 minute. Locul de elecție pentru crearea fistulei arteriovenoase este la nivelul plicii cotului, unde se creează o comunicare între o arteră și o venă a membrului superior, dar astfel de fistule se pot realiza și în alte regiuni ale corpului. Practic, prin intermediul fistulei se şuntează vena la arteră, iar sângele din arteră va trece în venă. Crearea unei fistule arteriovenoase este considerată cea mai eficientă și cea mai durabilă metodă de acces pentru dializă.
-
La SANADOR, fistula arteriovenoasă în vederea hemodializei este realizată de medici chirurgi vasculari cu experiență vastă. Pentru pacienții asigurați CNAS, procedura este complet gratuită!