Extracția endoscopică a corpilor străini

La adulți, cea mai frecventă cauză de obstrucție esofagiană este reprezentată de impactarea unui bolus alimentar (de obicei carne) în amonte de o strictură esofagiană preexistentă.

Corpii străini în tractul digestiv apar rareori în cazul adulților, comparativ cu incidența la copii. Când vorbim, totuși despre ingestie de corpi străini la adulți, această patologie este mai frecventă la persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni psihiatrice subiacente sau cu intoxicație acută cu alcool, la deținuți, dar și în scopul traficului de droguri.

În 95% din cazuri, ingestia de corpi stăini este accidentală și implică resturi alimentare (de exemplu oase de pește sau oase de pui). Există însă și posibilitatea ingestiei de corpi străini non-alimentari (bile, plastic, obiecte tăietoare, etc). În 80-90% din cazuri, această ingestie se rezolvă spontan, 10-20% din cazuri necesitând intervenție endoscopică de extracție și <1% din cazuri, intervenție chirurgicală.

Anomaliile esofagiene structurale sau funcționale, de exemplu tumorile esofagiene, diverticulii esofagieni, stricturile esofagiene post ingestie de substanțe caustice, tulburările de motilitate esofagiană (acalazia), etc. cresc riscul de impactare a unor corpi străini sau a bolusului alimentar la nivel esofagian.

Indiferent de forma sub care se prezintă afecțiunea inițial, este necesară evaluarea medicală de specialitate.

Simptome

În mod tipic, acești pacienți se prezintă la camera de gardă cu disfagie (dificultate la înghițire) și/sau odinofagie (durere la înghițire) cu debut acut. De asemenea mai pot acuza senzație de sufocare, durere retrosternală, hipersalivație, regurgitarea alimentelor nedigerate, respirație șuierătoare sau observarea unor striuri sangvinolente în salivă. Pe de altă parte, în cazul în care corpul străin a depășit sfincterul esofagian inferior, simptomatologia se poate remite spontan sau disfagia poate persista câteva ore, imitând astfel persistența corpului străin.

Complicații

Printre complicațiile ce pot apărea în cazul ingestiei de corpi străini se numără:

  • Perforația peretelui esofagian;
  • Obstrucția lumenului esofagian;
  • Apariția unor fistule aorto-esofagiene sau traheo-esofagiene.

Managementul terapeutic al pacientului

În momentul prezentării la camera de gardă, acești pacienți sunt preluați de către medicii din cadrul Spitalului Clinic SANADOR și supuși unei evaluări inițiale care să ghideze managementul terapeutic ulterior.

Această evaluare implică anamneză, examen clinic și evaluare radiologică pentru identificarea, localizarea și descrierea corpului străin. Un examen radiologic normal nu exclude prezența unui corp străin, deoarece unele dintre acestea, precum oasele de pui/pește, sticla, plasticul, bolusurile alimentare, etc, se vizualizează foarte greu pe o radiografie simplă. Astfel, în prezența simptomelor sugestive, pacienții necesită efectuarea unei endoscopii digestive superioare chiar dacă asociază imagini radiologice normale.

Pe de altă parte, dacă există suspiciunea de perforație esofagiană sau de ingestie a unor corpuri ascuțite, poate fi necesară efectuarea unei tomografii computerizate. În cazul în care există suspiciune de obstrucție esofagiană, evaluarea imagistică nu este primordială și nu trebuie să întârzie efecuarea unei endoscopii digestive superioare de urgență.

Toți corpii străini impactați la nivel esofagian necesită îndepărtare în primele 24 de ore. Cea mai eficientă metodă terapeutică este endoscopia digestivă superioară. De obicei această procedură se poate efectua cu pacientul conștient sau cu o sedare ușoară. În cazul impactării la nivelul esofagului superior, în cazul existenței mai multor corpuri străine sau în cazul în care corpul străin este dificil de îndepărtat, poate fi necesară intubația endotraheală pentru protejarea căilor respiratorii.

Endoscopia flexibilă permite identificarea și îndepărtarea corpilor străini de la nivel esofagian în majoritatea cazurilor. De exemplu, în cazul bolusurilor alimentare, acestea pot fi împinse către stomac sau extrase cu ajutorul unor dispozitive de prindere. De asemenea, endoscopia digestivă superioară permite vizualizarea directă a mucoasei esofagiene și identificarea unor potențiale leziuni secundare la nivelul locului de impactare sau a unor leziuni preexistente. În cazul în care, după îndepărtarea corpilor străini, se identifică stricturi esofagiene, se poate efectua dilatarea esofagului în cadrul aceleiași ședințe. Această dilatare trebuie însă amânată în prezența unei inflamații semnificative la nivelul mucoasei.

În concluzie, endoscopia digestivă superioară este o procedură minim invazivă, sigură, ce permite diagnosticul și îndepărtarea corpilor străini impactați la nivel esofagian, în majoritatea cazurilor.

Articol realizat de dr. Mădălina Ilie, Medic primar Gastroenterologie, Doctor în Științe Medicale, Medic specialist Medicină internă, Competențe în endoscopie digestivă, ultrasonografie abdominală, puncție biopsie hepatică și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR