Etapa 2: Stimularea ovariană
Pentru ca procedura de fertilizare in vitro să se finalizeze cu obținerea unei sarcini, este nevoie ca ovarele să producă mai multe ovule, nu doar unul singur, așa cum se întâmplă în mod natural, aproape în fiecare lună. În cadrul unui ciclu FIV trebuie folosite mai multe ovule, numărul optim fiind între 8-15, pentru că unele nu vor fi fecundate sau embrionii obținuți nu se vor dezvolta normal. Stimularea ovariană ajută la producerea mai multor ovule simultan, crescând astfel șansele de succes.
Medicul ginecolog specializat în reproducere umană asistată medical va recomanda pacientei un tratament de stimulare ovariană cu preparate hormonale. În funcție de protocolul terapeutic stabilit, această etapă poate presupune administrarea zilnică a unei injecții de stimulară ovariană, timp de 7-14 zile, sau alternative de administrare pentru mai multe zile, în funcție de protocolul stabilit.
Pe durata tratamentului este necesară și o monitorizare constantă a pacientei (deoarece există posibilitatea apariției sindromului de hiperstimulare ovariană), prin ecografie transvaginală, care permite vizualizarea ovarelor și a foliculilor, dar și prin analize hormonale, care să indice nivelul de estrogen și de progesteron. În mod normal, nivelul de estrogen trebuie să fie ridicat în această perioadă, iar cel de progesteron să fie scăzut. Tratamentul de stimulare ovariană este de obicei însoțit de unul de inhibiție hipofizară (down regulation) cu analogi hipofizari.
În funcție de rezultatele analizelor pentru FIV, medicul poate modifica doza de hormoni administrată pacientei și, uneori, o poate chema zilnic la centrul de fertilizare in vitro, pentru a nu rata momentul ovulator, când se face recoltarea pe ciclu natural (fără tratament sau cu câteva doze hormonale). În ciclurile stimulate, monitorizarea se face la 3-4 zile. De asemenea, pot fi recomandate și alte tratamente, cum este cel cu hormonul hCG (gonadotropina corionică umană), care ajută la maturarea ovulelor. Etapa de stimulare ovariană poate să dureze aproximativ două săptămâni și se încheie în momentul în care medicul observă că ovocitele pot fi recoltate.