Etapele FIV

Etapele FIV

Vei începe un ciclu de fertilizare in vitro? Programează-te la SANADOR pentru o consultație de specialitate și află care sunt etapele FIV pe care le vei urma!

  • Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

O procedură de fertilizare in vitro durează în total câteva săptămâni, iar pentru obținerea unei sarcini pot fi necesare mai multe proceduri de acest fel. Fiecare ciclu FIV include mai multe etape clar stabilite și atent monitorizate de către medicul specializat în RUAM (reproducere umană asistată medical) care coordonează tratamentul.

Etapa 1. Suprimarea ciclului menstrual normal

Oricând de ciudat ar părea la prima vedere, primul pas pentru obținerea unei sarcini prin fertilizare in vitro poate presupune administrarea unor anticoncepționale, care controlează ciclul menstrual și perioada de ovulație. În acest fel, poate crește rata de succes a procedurii, facilitând gestionarea și programarea cronologiei tratamentului FIV.

Etapa 2: Stimularea ovariană

Pentru ca procedura de fertilizare in vitro să se finalizeze cu obținerea unei sarcini, este nevoie ca ovarele să producă mai multe ovule, nu doar unul singur, așa cum se întâmplă în mod natural, aproape în fiecare lună. În cadrul unui ciclu FIV trebuie folosite mai multe ovule, numărul optim fiind între 8-15, pentru că unele nu vor fi fecundate sau embrionii obținuți nu se vor dezvolta normal. Stimularea ovariană ajută la producerea mai multor ovule simultan, crescând astfel șansele de succes.

Medicul ginecolog specializat în reproducere umană asistată medical va recomanda pacientei un tratament de stimulare ovariană cu preparate hormonale. În funcție de protocolul terapeutic stabilit, această etapă poate presupune administrarea zilnică a unei injecții de stimulară ovariană, timp de 7-14 zile, sau alternative de administrare pentru mai multe zile, în funcție de protocolul stabilit.

Pe durata tratamentului este necesară și o monitorizare constantă a pacientei (deoarece există posibilitatea apariției sindromului de hiperstimulare ovariană), prin ecografie transvaginală, care permite vizualizarea ovarelor și a foliculilor, dar și prin analize hormonale, care să indice nivelul de estrogen și de progesteron. În mod normal, nivelul de estrogen trebuie să fie ridicat în această perioadă, iar cel de progesteron să fie scăzut. Tratamentul de stimulare ovariană este de obicei însoțit de unul de inhibiție hipofizară (down regulation) cu analogi hipofizari.

În funcție de rezultatele analizelor pentru FIV, medicul poate modifica doza de hormoni administrată pacientei și, uneori, o poate chema zilnic la centrul de fertilizare in vitro, pentru a nu rata momentul ovulator, când se face recoltarea pe ciclu natural (fără tratament sau cu câteva doze hormonale). În ciclurile stimulate, monitorizarea se face la 3-4 zile. De asemenea, pot fi recomandate și alte tratamente, cum este cel cu hormonul hCG (gonadotropina corionică umană), care ajută la maturarea ovulelor. Etapa de stimulare ovariană poate să dureze aproximativ două săptămâni și se încheie în momentul în care medicul observă că ovocitele pot fi recoltate.

Etapa 3. Puncția ovariană pentru recoltarea ovocitelor

Recoltarea ovocitelor are loc după 34-36 de ore de la administrarea ultimei injecții cu medicamente pentru inducerea maturației ovocitare. Pacienta este sedată, iar ovulele sunt aspirate din foliculii ovarieni cu un ac special, introdus prin vagin sub ghidaj ecografic.

Procedura durează doar 15-20 de minute, iar după finalizarea procedurii pot să apară ușoare crampe abdominale și o sângerare vaginală, similară cu începutul menstruației. Aceste manifestări clinice nu sunt însă un motiv de îngrijorare, iar medicul îi va oferi pacientei recomandări, precum și un tratament specific, de care să țină cont după puncția ovariană, pentru ameliorarea disconfortului.

Ovulele recoltate (optim între 8-15 ovocite) sunt puse într-un mediu special și incubate, pentru a fi ulterior fertilizate, iar pacienta va începe un tratament complex, care să pregătească endometrul pentru implantare și pentru susținerea sarcinii.

Tot acum trebuie să fie donata și proba de spermă colectată de la partenerul pacientei sau decongelată de la un donator. În laborator, spermatozoizii vor fi separați de lichidul seminal și procesați, obținându-se cei de cea mai buna calitate, pentru a fi utilizați în etapa următoare: fertilizarea in vitro.

Etapa 4. Fertilizarea in vitro

Ovocitele recoltate sunt analizate de către un embriolog. Specialistul pune în contact ovocitele cu spermatozoizii selectați ai soțului/partenerului și verifică fertilizarea după aproximativ 16-18 ore.

Dacă partenerul pacientei are probleme de fertilitate, atunci embriologul va recurge la o procedură care va crește șansele de succes: ICSI – injectarea intracitoplasmică de spermatozoizi. Prin această tehnică avansată, un singur spermatozoid este injectat într-un ovocit și astfel are loc fertilizarea.

Evoluția embrionilor are loc într-un mediu artificial, care mimează corpul uman și care este atent monitorizat, iar embrionii pot fi transferați în zilele 2-3 sau 5-6 (blastocist) dacă sunt în număr suficient pentru a fi lăsați sa evolueze în aceste condiții. De asemenea, este apreciată calitatea embrionilor.

Testele genetice preimplantaționale, care trebuie efectuate într-un Laborator de Genetică performant, se pot face în funcție de indicație: la ovocite, la embrionii de ziua 3 sau, varianta ideală, pentru că se pot extrage mai multe celule, la blastociști. Desigur, pentru evitarea defectelor genetice (aneuploidii - număr greșit de cromozomi), ideal ar fi ca majoritatea să fie testați. Aceasta ar presupune ca toți embrionii obținuți să fie lăsați sa evolueze la blastociști, lucru care nu se poate obține întotdeauna.

Etapa 5. Embriotransferul

Embriotransferul se desfășoară simplu și direct. Nu este necesară anestezia. Medicul va insera un cateter (un tub subțire) prin vagin și colul uterin, apoi va injecta în uter mediul de cultura care conține embrionul sau embrionii aleși pentru transfer.

După intervenție, medicul îi va recomanda pacientei repaus, pentru a crește și mai mult șansele de implantare. Nu este însă necesară internarea. Embrionii viabili care nu au fost folosiți în cadrul unui ciclu FIV pot fi crioconservați și folosiți ulterior. De obicei, la o procedură FIV sunt utilizați cel mult doi embrioni, pentru că un număr mai mare poate crește riscul unei sarcini multiple (gemelara).

  • Medicii specializați în reproducere umană asistată medical de la Centrul FIV SANADOR îți vor explica în detaliu toate etapele necesare unui ciclu de fertilizare in vitro. Programează o consultație!

Pentru un rezultat corect, medicii recomandă efectuarea unui test de sarcină abia după 12-14 zile de la embriotransfer. Un test pozitiv efectuat acasă trebuie să fie însă confirmat și de un test special de sânge (HCG total), realizat în laborator. În cazul în care s-a obținut o sarcină, viitoarea mămică va continua tratamentul timp de câteva săptămâni și va începe și administrarea suplimentelor prenatale, la recomandarea medicului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR