Mecanismul de apariție a durerii de genunchi
Durerea de genunchi poate fi de tip mecanic, după traumatisme sau suprasolicitări (activități sportive, torsiuni etc.), care provoacă contuzie de genunchi, luxație și subluxație de rotulă, ruptură de menisc, ruptură de ligament încrucișat anterior, leziuni ale ligamentelor colaterale sau prin rupturi ale tendoanelor, prin suprasolicitarea acestora în timpul efortului fizic, în special la pacienții supraponderali, dar și la pacienții vârstnici cu patologie degenerativă.
Watch on YouTube
Durerea de genunchi de tip inflamator apare în afecțiuni sistemice autoimune sau inflamatorii, fiind însoțită de tumefacție, căldură locală, roșeață (eritem), este prezentă în repaus și în timpul nopții, cu sau fără afectarea altor articulații, fiind însoțită uneori și de simptome generale – febră, stare generală afectată.
Acest tip de durere se întâlnește în poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, artrita psoriazică, spondilartropatiile cu afectare periferică, dar și în alte afecțiuni mai rare, precum miozita, polimiozita, scleroza sistemică, reumatismul articular acut. De asemenea, durerea de genunchi poate apărea și prin depunere de microcristale în articulație (gută, condrocalcinoză).