Ce este cezariana?

Programează-te la SANADOR pentru o consultație de obstetrică-ginecologie și alege Maternitatea SANADOR ca să naști în siguranță, pe cale naturală sau pentru naștere prin cezariană!

Watch on YouTube
  • Indiferent dacă vei naște natural sau dacă vei naște prin cezariană, alege siguranța și confortul de la Maternitatea SANADOR!

Cezariana este o intervenție chirurgicală folosită atunci când nașterea naturală nu se poate face în siguranță. Nașterea prin cezariană poate fi programată sau se poate efectua în regim de urgență, presupune o perioadă de recuperare mai lungă pentru pacientă și implică un risc mai mare de complicații, în comparație cu o naștere naturală. Intervenția presupune realizarea unei incizii ample în abdomenul și uterul mamei, pentru extragerea copilului.

Indicații pentru nașterea prin cezariană

Nașterea prin cezariană este recomandată pentru a evita unele complicații și traumatisme obstetricale care pot să apară în timpul unei nașteri naturale. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie, care monitorizează sarcina, poate indica această intervenție în mai multe situații:

  • Distocie la naștere/Distocie dinamică, numită și „eșecul progresiei nașterii”. Tulburările de progresie în travaliu pot apărea în primul stadiu, prin prelungirea dilatării și a deschiderii cervixului, sau în al doilea stadiu, când este mai lung timpul de împingere după o dilatare cervicală completă.
  • Disproporție cefalo-pelvică – capul bebelușului este prea mare ca să poată trece în siguranță prin pelvis sau pelvisul mamei este prea strâmt pentru a permite trecerea unui cap fetal de dimensiuni obișnuite;
  • Operație cezariană în antecedente – deși nașterea pe cale vaginală este posibilă și după o cezariană, riscul de ruptură uterină este destul de mare;
  • Sarcină multiplăsarcina gemelară sau cu mai mulți feți are indicație pentru acest tip de intervenție;
  • Prezentație transversăprezentația la naștere a fătului este orizontală sau în lateral în uterul mamei;
  • Circulară de cordon ombilical;
  • Malformații uterine (precum uterul unicorn);
  • Prezentație pelviană – bebelușul este orientat cu posteriorul sau cu picioarele înainte; se pot face manevre de întoarcere, de repoziționare a fătului, dar este posibil ca aceste proceduri să nu aibă succes și atunci apare indicația pentru operația cezariană;
  • Placenta praevia – situație în care placenta este prea jos inserată și astfel blochează trecerea fătului prin cervix;
  • Placenta accreta - placenta este fixată anormal, profund, în mucoasa uterină,
  • Anumite afecțiuni – bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat pot duce la complicații pe parcursul unei nașteri vaginale. Cezariana poate fi indicată și pentru femeile diagnosticate cu herpes genital în apropierea nașterii, pentru că prin cezariană se reduce riscul de transmitere a virusului la bebeluș.
  • Abruptio placentae (dezlipirea de placentă normal inserată) – placenta se desprinde de peretele uterin înainte ca bebelușul să se nască;
  • Suferința fetală – apare cel mai des prin privarea de oxigen, situație în care fătul are pe parcursul sarcinii bătăi de inimă neregulate și nu ar putea suporta o naștere vaginală;
  • Restricție de creștere intrauterină;
  • Sarcină prelungită;
  • Nivel scăzut de lichid amniotic,
  • Sarcină cu risc crescut;
  • Prolapsul de cordon – cordonul ombilical alunecă prin cervix și pătrunde în vagin, ceea ce reduce fluxul de sânge către copil.
  • Istoric de distocie de umăr în timpul nașterilor anterioare – blocarea umărului fătului poate apărea din cauza macrosomiei fetale și există riscul să se repete și la nașterile ulterioare.

Uneori, chiar dacă nu există aceste probleme medicale, gravida îi poate cere medicului să programeze nașterea prin cezariană („cezariană la cerere”). Situația este întâlnită în special la primipare (femei aflate la prima naștere), care se tem de durerea unei nașteri pe cale vaginală, de o ruptură de perineu sau la femeile care vor ca bebelușul să vină pe lume într-o anumită zi. Este important ca viitoarea mămică să discute cu medicul ginecolog despre temerile apărute în timpul sarcinii și să fie cât mai bine informată, astfel încât să ia cea mai bună decizie în cunoștință de cauză.

  • Vino la SANADOR pentru o monitorizare corectă a sarcinii și află dacă poți naște pe cale naturală sau dacă, în cazul tău, este nevoie de naștere prin cezariană!

De asemenea, atunci când efortul necesar unei nașteri naturale ar pune în pericol viața mamei (în caz de hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiovasculare), cezariana poate fi soluția cea mai indicată.

Watch on YouTube

Ca orice intervenție chirurgicală, și operația cezariană poate genera anumite complicații, atât pentru mamă (infecții, hemoragii, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară), cât și pentru nou-născut.

Cum se realizează și cât durează operația cezariană?

Primul pas necesar este pregătirea pentru anestezie, etapă esențială înaintea oricărei intervenții chirurgicale. Deseori, pentru cezarienele planificate din timp, medicul folosește anestezia epidurală, care permite mamei să fie trează pe parcursul operației și să-și vadă bebelușul imediat ce se naște. Acest tip de anestezie se poate folosi și în nașterea naturală, pentru a controla durerile din timpul travaliului. Alteori însă, medicul specializat în anestezie și terapie intensivă poate recomanda o anestezie generală.

Dacă nașterea prin cezariană se face cu anestezie epidurală, mama va fi trează în timpul operației și își va vedea bebelușul imediat ce vine pe lume.

După administrarea anesteziei, chirurgul obstetrician va efectua o incizie de 3-4 cm prin pielea și peretele abdomenului, verticală sau orizontală. Urmează extragerea bebelușului, apoi medicul scoate placenta și folosește fire sau capse pentru a reface uterul, musculatura planșeului abdominal și pielea. Cusăturile cu fire resorbabile se dizolvă singure, nefiind necesară scoaterea lor, dar capsele trebuie să fie îndepărtate o săptămână mai târziu.

Cezariana de urgență urmează aceleași etape ca o cezariană programată, însă viteza de extragere a fătului este diferită. Cezariana planificată durează aproximativ 45 de minute de la început până la final, iar timpul alocat pentru scoaterea bebelușului este de 10-15 minute. Într-o cezariană de urgență, ritmul este mult accelerat, toată operația durează în jur de 15 minute, iar extragerea bebelușul între 2-6 minute.

Recuperarea după nașterea prin cezariană

Recuperarea completă după o cezariană durează între 4-6 săptămâni, perioadă în care pacienta trebuie să evite efortul mai intens, cum este urcarea și coborârea treptelor, ridicarea de greutăți, dar și alte activități solicitante fizic ori stresante. Este important ca paciente să respecte recomandările medicului, pentru a preveni eventuale complicații, cum este o hernie incizională.

În primele 6 săptămâni de la cezariană, femeile pot avea crampe, sângerări și disconfort la nivelul inciziei, iar în primele zile se vor elimina lohiile. Acestea reprezintă o scurgerea vaginală normală, care apare imediat după naștere și este compusă din sânge, mucus și țesut uterin. La început, lohiile arată ca o menstruație abundentă, apoi fluxul va scădea și colorația va deveni gălbuie. Este important ca pacienta să primească o bună îngrijire postpartum, pentru o recuperare optimă.

Naștere vaginală versus naștere prin cezariană

Multe femei însărcinate vor să afle dacă operația cezariană este mai dureroasă decât o naștere pe cale vaginală, însă pragul durerii diferă de la o naștere la alta și de la o persoană la alta. Astfel, durerea din timpul unei nașteri vaginale poate fi controlată prin administrarea unei anestezii epidurale în timpul travaliului.

În comparație, nașterea prin cezariană nu presupune durere în timpul operației, în schimb, refacerea după intervenție durează mai mult și poate fi mai dureroasă decât după o naștere naturală. De asemenea, prezintă risc de apariție ulterioară a istmocelului. De aceea, specialiștii consideră că nu există un răspuns corect la întrebarea care naștere este mai dureroasă.

O altă temere a viitoarelor mame este că după o naștere prin operație cezariană toate nașterile ulterioare vor fi posibile numai în același fel. În unele cazuri, nașterea vaginală după cezariană este posibilă, dacă mama întrunește anumite condiții.

Numărul de cezariene care pot fi efectuate nu este clar stabilit, întrucât este unic pentru fiecare femeie în parte, ținând cont de istoricul medical, dar și de felul în care au decurs nașterile anterioare.

Nașterea prin cezariană la Maternitatea SANADOR

Indiferent dacă nașterea va fi pe cale vaginală sau prin operație cezariană, Maternitatea SANADOR pune la dispoziția viitoarelor mame servicii medicale complete, într-un spital modern și confortabil, care le asigură:

  • Monitorizare atentă pe tot parcursul sarcinii, travaliului și nașterii;
  • Acces la servicii de primire urgențe;
  • Naștere asistată de cei mai buni medici;
  • Săli de naștere moderne;
  • Cazare în rezerve single sau duble, cu sistem rooming-in pentru nou născuți;
  • Consiliere în perioada de lăuzie, cu sfaturi despre alăptare și îngrijirea copilului;
  • Îngrijire specializată pentru nou-născuți în secția de Neonatologie.

De asemenea, Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR este foarte bine dotată, cu aparatură de ultimă generație pentru îngrijiri performante și cu medicație specifică, iar echipa medicală este pregătită pentru orice situație în care nou-născuții au nevoie de îngrijiri salvatoare de viață.

  • Maternitatea SANADOR asigură condiții de top pentru siguranța și confortul proaspetelor mame și nou-născuților.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR