In cadrul Spitalului Clinic SANADOR a fost tratata cu succes o pacienta in varsta de 34 ani, mama a doi copii, diagnosticata cu tromboza venoasa profunda, cauzata de sindromul May Thurner. Pacienta intrase in stop cardio-respirator, dupa ce un cheag de sange de 8 cm ii migrase in artera pulmonara, blocand-o complet. "Echipa Inimii" a spitalului, condusa de medicul chirurg cardiovascular Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan, i-a efectuat de urgenta o operatie de trombembolectomie (extractie de cheag), iar ulterior, sindromul a fost tratat printr-o procedura endovasculara de tromboaspiratie si angioplastie cu balon, implementata pentru prima data in Spitalul Clinic SANADOR.
Femeia, aflata in a treia saptamana de lauzie dupa cea de-a doua nastere, s-a prezentat la camera de garda a unui spital judetean cu un edem (umflatura) de mari dimensiuni la piciorul stang. Aceasta a fost diagnosticata cu tromboza venoasa profunda iliofemurala, caracterizata prin prezenta unor cheaguri de sange (trombi) in venele principale ale membrului inferior si coapsei - vena iliaca, respectiv cea femurala. Pacientei i s-a administrat tratament anticoagulant, insa evolutia a fost una nefavorabila, aceasta suferind o embolie cardiaca masiva. Practic, un tromb a migrat in inima, punandu-i tinerei mame viata in pericol de cel mai inalt grad.
Pacienta a fost transferata de urgenta la Sectia de Chirurgie Cardiovasculara a Spitalului Clinic SANADOR din Bucuresti. Reevaluarea ecografica si tomografia cu contrast efectuate aici au evidentiat un cheag cu dimensiunea de 8 cm prezent in atriul si ventriculul drept, care ulterior a migrat in artera pulmonara, provocand-i pacientei stop cardio-respirator.
"Echipa noastra a intervenit chirurgical de urgenta, printr-o operatie de trombembolectomie, sub circulatie extracorporeala. Adica, sub protectia masinii cord - plaman artificial, am deschis chirurgical artera pulmonara si am extras trombul de aproximativ 8 cm. Interventia a fost una complexa, cu grad inalt de risc, insa am avut atat echipa de specialisti, cat si aparatura necesara pentru a rezolva cu succes acest caz. Evolutia pacientei a fost favorabila si rapida, aceasta fiind externata in 6 zile de la interventie", a declarat Dr. Horatiu Moldovan, coordonatorul "Echipei Inimii" a Spitalului Clinic SANADOR.
La 2 saptamani dupa externare, edemul pacientei s-a reagravat, pe fondul formarii unei tromboze venoase extinse de ax venos al membrului inferior stang si al venei cave inferioare. Evaluarea ecografica si tomografia cu contrast au evidentiat prezenta sindromului May-Thurner, cunoscut si ca sindromul de compresie a venelor iliace, afectiune care provoaca aparitia trombozei venoase profunde. De asemenea, analiza genetica pentru suspiciunea de trombofilie ereditara confirmase prezenta a 5 mutatii genetice in favoarea trombofiliei, conditie care predispune la formarea cheagurilor in vasele de sange.
Astfel, pacienta a fost readmisa in Spitalul Clinic SANADOR, in Laboratorul de Cardiologie Interventionala, pentru efectuarea unei interventii endovasculare de tromboaspiratie (eliminare de cheaguri) si angioplastie cu balon, cu scopul de a reface fluxul sanguin la nivelul venelor afectate ale piciorului stang si de a trata sindromulMay - Thurner.
"In cazul pacientei noastre, asocierea sindromului May - Thurner cu modificarile genetice predispozante de trombofilie au determinat reaparitia trombozei venoase. In acest caz, pentru captarea si eliminarea cheagurilor am utilizat un filtru de vena cava - Capturex in asociere cu o sonda speciala de aspirare a trombilor - Aspirex, astfel evitand patrunderea la nivelul cordului si implicit la nivelul arterei pulmonare a fragmentelor de trombi. Dupa interventia de tromboaspiratie, am efectuat la nivelul canalului de evacuare a sangelui din vena iliaca comuna stanga in vena cava inferioara o angioplastie cu balon care a largit canalul, astfel incat sangele sa poata curge normal si sa se reduca riscul de formarea a cheagurilor. Aceasta tehnica a fost prima de acest fel realizata in Laboratorul de Cardiologie Interventionala din Spitalul Clinic SANADOR, deschizand posibilitatea unui nou mod de abordare in tratamentul trombozelor venoase profunde, invalidante", a declarat Dr. Rodica Niculescu, Sef Laborator de Cardiologie Interventionala al Spitalului Clinic SANADOR.
Operatia de trombembolectomie a fost realizata de "Echipa Inimii" din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, condusa de Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan - medic primar chirurgie cardiovasculara, doctor in stiinte medicale, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, Sef Sectie Clinica de Chirurgie Cardiovasculara, alaturi de Dr. Elena Nechifor - medic specialist chirurgie cardiovasculara, Dr. Gabriel Vasile - medic specialist chirurgie cardiovasculara, Dr. Mihaela Craciun - medic primar ATI, Dr. Daniela Popescu - medic primar cardiologie.
Procedura interventionala care a urmat a fost realizata de Dr. Rodica Niculescu, Sef Laborator Cardiologie Interventionala al Spitalului Clinic SANADOR.
Despre SANADOR:
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, detinand cel mai mare spital clinic privat din tara, clinici, laboratoare de analize medicale si puncte de recoltare, radiologie, imagistica medicala de top, si, acum, o noua aripa reprezentata de Centrul Oncologic SANADOR, integrat Spitalului Clinic SANADOR. Acesta deserveste nevoile pacientilor oncologici in materie de tratamente complexe, eficiente impotriva cancerului, bazate pe tehnologie de ultima generatie, pe o echipa medicala de elita si conditii excelente de spitalizare, confort si siguranta. Mai multe pe www.SANADOR.ro.