Placa bacteriană
Cauza principală a declanșării bolii parodontale este placa bacteriană, adică stratul de particule alimentare în care coloniile de bacterii proliferează și care persistă pentru că nu este îndepărtat la periaj.
Atunci când pelicula de placă bacteriană se acumulează, aceasta formează un mediu favorabil dezvoltării și multiplicării diferitelor bacterii în vecinătatea dinților și a țesuturilor de suport ale dintelui. Ca o consecință a acestei „agresiuni”, organismul declanșează un răspuns inflamator distructiv. Cu alte cuvinte, se va declanșa o inflamație (roșeață, tumefacție, sângerare) care va autodistruge țesuturile afectate (gingia și osul se retrag din calea infecției, lăsând dinții fără suport). Pierderea dinților din boala parodontală nu are nici o legătură cu afecțiunile dentare (carii sau fracturi ale dinților), se poate ajunge la pierderea dinților sănătoși.
Prin adoptarea de măsuri de igienizare și decontaminare profesionale și schimbarea obiceiurilor de igienă dentară, gingivita poate fi tratată.
În cazul în care o persoană a fost diagnosticată cu gingivită, trebuie să se prezinte la igienizările periodice stabilite de medicul stomatolog și să aibă o igienă dentară impecabilă.
Cu ajutorul igienizărilor profesionale (detartraj, periaj, lavaj cu substanțe antiseptice, air-flow etc.) și respectând indicațiile medicului cu privire la felul în care trebuie întreținută igiena dentară acasă, gingivita poate fi tratată.
Folosirea de paste de dinți indicate în sângerările gingivale, fără a consulta un medic înainte și fără un diagnostic corect, nu reprezintă un tratament! Aceasta poate chiar „masca” anumite simptome, fără să trateze efectiv afecțiunea.
Fără o igienă corespunzătoare, boala parodontală se poate agrava, pe măsură ce placa bacteriană se mineralizează, formând tartrul, un strat de depuneri dure care nu se poate îndepărta la periaj. În zonele unde gingia se detașează de dinte, pot apărea secreții purulente, dintele își pierde suportul și se deschide calea bacteriilor către osul maxilar, complicând tratamentul și prognosticul afecțiunii. Tot acest proces se va finaliza cu pierderea dinților, în absența unui tratament adecvat recomandat și condus de medicul stomatolog.
Alți factori favorizanți ai bolii parodontale: